Απέκλεισε εκ νέου το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον Bήμα FM, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να είχε διαπραγματεθεί διαφορετικά με την Ε.Ε. Για τη μη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου αλλά και το ενδεχόμενο συμμετοχής της Δημοκρατικής Αριστεράς  σε μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές ο κ. Κουβέλης είπε: «Για να πάρει μέρος κανείς σε μια κυβέρνηση συνεργασίας θα πρέπει να έχει συμφωνήσει προγραμματικά. Επομένως, δεν θα ήταν δυνατόν αν πάρουμε μέρος στη κυβέρνηση του κ. Παπαδήμου, απόδειξη ότι δεν πήραμε, ακριβώς γιατί διαφωνούσαμε σε ό,τι έχει σχέση  με το πρόγραμμα και με την εντολή που είχε πάρει η σημερινή κυβέρνηση, από τα κόμματα που την στήριζαν, για την διεκπεραίωση συγκεκριμένων θεμάτων».

Παράλληλα τόνισε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει διαπραγματευθεί διαφορετικά με την Ε.Ε. «Θα μπορούσε να είχε αναζητήσει συμμαχώντας, αν θέλετε, με ό,τι περιέχει ο όρος συμμαχώντας, και με τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου. Και να διεκδικήσει για παράδειγμα μεταφορά μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άλλωστε μια υπόθεση για την οποία και ο τότε Διοικητής της ΕΚΤ κ. Τρισέ υπεδείκνυε, τον ίδιο δρόμο. Θα μπορούσε ταυτόχρονα να διεκδικήσει την έκδοση ευρωομολόγου. Θεωρώ όμως ότι θα μπορούσε η διαπραγμάτευση να είναι, τελείως, διαφορετική. Θα μπορούσε να διεκδικηθεί ακόμη μεγαλύτερη περίοδος χάριτος και, βεβαίως, θα μπορούσε να απουσιάζει όλο το μεγάλο κεφάλαιο της δανειακής σύμβασης που έχει σχέση με τα μέτρα. Αν  θέλετε μπορώ συγκεκριμένα να σας μιλήσω, όχι μόνο για την αδικία και την ανισότητα των μέτρων, αλλά και για την αποτελεσματικότητά τους. Οι κυβερνήσεις συνεργασίας για να έχουν αποτελεσματικότητα και για να λειτουργούν δημοκρατικά ωφέλιμα, πρέπει να εξασφαλίζουν προγραμματική συμφωνία. Με τη δεδομένη πολιτική που ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ και η Νέα Δημοκρατία δεν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας, διότι δεν μπορεί να υπάρξει και προγραμματική βάση. Το δεύτερο στοιχείο το οποίο εμείς θέλουμε να το αναδεικνύουμε ως αναγκαία προϋπόθεση, εκτός από την προγραμματική συμφωνία, είναι η φερεγγυότητα των προσώπων και των πολιτικών πρακτικών. Διότι, εάν απουσιάζει η φερεγγυότητα της πολιτικής πρακτικής και των προσώπων, η όποια προγραμματική συμφωνία δεν είναι δυνατόν να υλοποιείται, να μετουσιώνεται σε καθημερινό χρήσιμο αποτέλεσμα.

Και το τρίτο. Προσέρχεσαι για να διαμορφώσεις μια προγραμματική συμφωνία για μια  κυβέρνηση συνεργασίας, σε συνάρτηση και  με το μέγεθος και τη δύναμη που θα σου δώσει ο ελληνικός λαός. Εάν η δύναμη σου, που θα δώσει ο λαός είναι σημαντική πράγματι η δυνατότητα που πρόκειται να διαμορφώνει στη προγραμματική συμφωνία γίνεται σε κάθε περίπτωση καλύτερη κι αποτελεσματικότερη. Αν δεν έχεις αυτή τη δύναμη είναι προφανές ότι δεν μπορείς να επηρεάσεις το περιεχόμενο της προγραμματικής συμφωνίας».

Για τις εκλογές ανέφερε: «Έχω τη βεβαιότητα και τη πολιτική εκτίμηση ότι η χώρα πρέπει να πάει  σε εκλογές, προκειμένου ο ελληνικός λαός με την ετυμηγορία του να αποφασίσει για το περιεχόμενο της πολιτικής που θέλει να ασκηθεί. Αλλά και για τη διάταξη των πολιτικών συσχετισμών. Τι δύναμη θα θελήσει ο ελληνικός λαός να δώσει, στη βάση της πολιτικής που έχει το κάθε κόμμα , στα πολιτικά κόμματα».

Για την εικόνα της Βουλής με την ψήφιση πολυνομοσχεδίων και σειράς τροπολογιών ρουσφετολογικού περιεχομένου ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι «αυτό το οποίο κατεγράφη και χθες αλλά και κάποιες προηγούμενες μέρες και, μάλιστα λίγες μέρες πριν από τις εκλογές, δεν είναι τίποτε άλλο, γι άλλη μια φορά, παρά η εκδήλωση μιας πολιτικής λειτουργίας πελατειακού κράτους. Οι μικρές τροπολογίες στα ρουσφέτια, οι ευκαιριακές ρυθμίσεις, ακριβώς το πελατειακό κράτος εκφράζουν κι, όπως αυτό έχει καταγραφεί χρόνια ολόκληρα».

«Η λειτουργία του πελατειακού κράτους διαχύθηκε σε όλους τους αρμούς. Βεβαίως αλλού με μεγαλύτερη ένταση, σε άλλες περιπτώσεις με μικρότερη ένταση και κάθε φορά ο κομματισμός ήταν ο πρωταγωνιστής αυτής της λειτουργίας, αυτού του πελατειακού κράτους. Και πρέπει να σας πω ότι κάποιοι ξαφνιάζονται, σήμερα, όταν διαπιστώνουν ότι αυτό το πελατειακό κράτος με τον τρόπο που λειτούργησε, να έχουμε τους ανάπηρους, τους τυφλούς, χωρίς να είναι τέτοιοι» είπε για τα ρουσφέτια.

Για τη δημοτικότητά του είπε χαρακτηριστικά: «Σε ότι αφορά τη δημοτικότητά μου καλά κρατεί. Πολύ καλά κρατεί όπως αξιολογούμε τα δημοσκοπικά ευρήματα».

Για το χαράτσι ο κ. Κουβέλης είπε: «Η Δημοκρατική Αριστερά είπε ότι το τέλος επί  των ακινήτων, το αποκαλούμενο χαράτσι από τον ελληνικό λαό, είναι  παράνομο, είναι αντισυνταγματικό, δεν δικαιολογείται κι από τον ελληνικό λαό. Και θα πρέπει η κυβέρνηση να το ανακαλέσει. Ταυτόχρονα είπε ότι ανεξάρτητα απ όλα αυτά, όποιος δεν έχει και δεν μπορεί να πληρώσει, εξ αντικειμένου, να μην πληρώσει. Είπαμε και κάτι άλλο Με απόλυτο ρεαλισμό και ευθύνη απέναντι στα πράγματα Να γίνει η αξιολόγηση της οικονομικής δυνατότητας του καθένα και μάλιστα στη βάση των στοιχείων που προσδιορίζει την αξία των ακινήτων. Αυτός ο οριζόντιος τρόπος επιβολής του χαρατσιού δεν είναι μόνο αντισυνταγματικός και παράνομος. Είναι και άδικος Και, κυρίως, τι είναι. Είναι αποδεικτικός μιας πολιτικής η οποία δεν ξέρει που πατά και του βρίσκεται».
TAGS