Tην συμπεριφορά των αστυνομικών που χρησιμοποίησαν βία κατά δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ καταδίκασε ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής με συνέντευξή του σήμερα το πρωί στο Ράδιο 9. «Επειδή η κοινωνική συνοχή κρέμεται από μια κλωστή, επειδή τα προβλήματα είναι πολύ μεγάλα για τη χώρα, επειδή οι αγωνίες του κόσμου είναι τρομακτικές, χωρίς να φαίνεται αυτή τη στιγμή κάποια ελπίδα για το αύριο, χρειάζεται πάρα πολύ μεγάλη προσοχή και αυτοσυγκράτηση από όλες τις δυνάμεις, ιδιαίτερα από το κράτος και από τις Υπηρεσίες του, όταν αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να χρησιμοποιήσουν βία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπουτσής και πρόσθεσε πως «πολιτική μου κατεύθυνση όσο ήμουν στο υπουργείο ήταν η αυτοσυγκράτηση των αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς φυσικά να μπορέσουμε να ελέγξουμε στο τέλος κάποιους -οι οποίοι πάντοτε μεμονωμένα- ξέφευγαν από τους κανόνες εμπλοκής και προχωρούσαν σε βίαιες πράξεις εναντίον των πολιτών».

«Το αρμόδιο υπουργείο είναι υπεύθυνο ν’ απαντήσει και να δώσει τις κατάλληλες εξηγήσεις. Και κυρίως, πάνω απ’ όλα η ίδια η Ελληνική Αστυνομία, η οποία έχει και την ευθύνη των επιχειρήσεων», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Χρήστος Παπουτσής σχολίασε τη δήλωση του Πάρι Κουκουλόπουλου για τον 77χρονο αυτόχειρα που δέχθηκε ιδιαίτερα αρνητικές επικρίσεις, τονίζοντας πως ο ίδιος δεν θα έκανε ποτέ μια τέτοια δήλωση ενώ ξεκαθάρισε πως δεν γνωρίζει κάτω από ποιες συνθήκες έγιναν οι εν λόγω δηλώσεις.

Αναφερόμενος στα κέντρα κράτησης των μεταναστών, ο κ. Παπουτσής επισήμανε πως «είναι μια προσπάθεια η οποία πρέπει να συνεχιστεί με κάθε τρόπο και να υποστηριχθεί απ’ όλες τις πλευρές. Και επιμένω σ’ αυτό γιατί πρέπει να ξεκαθαρίσουμε με πολλή νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ότι το πρόβλημα των παράνομων μεταναστών στη χώρα μας, όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας, στη χώρα μας, δε μπορεί να λυθεί εάν δε λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου. Και για να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες ασύλου, πρέπει να λειτουργήσουν κέντρα πρώτης υποδοχής και κράτησης παράνομων μεταναστών».

Και συνέχισε: «Αυτά τα οποία επιχειρεί σήμερα το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εφ' όσον διευκρινιστεί και το τονίζω αυτό, ότι είναι μέσα στο πλαίσιο το νομοθετικό το οποίο εμείς δημιουργήσαμε με το νόμο το δικό μου πριν από ένα χρόνο, ότι δηλαδή τηρούνται πλήρως όλες οι προδιαγραφές ασφαλείας και υγιεινής για τα κέντρα αυτά, και εγγυώνται ανθρώπινες συνθήκες ζωής, τότε είναι πράγματι σε καλή κατεύθυνση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις που είχε κάνει για τα σενάρια μετεκλογικής συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και τα «στασίδια» που κάποιοι επιχειρούν να πιάσουν, τόνισε: «Εννοώ όλους εκείνους οι οποίοι συζητούν τα θέματα της συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία, προαναγγέλλοντας κιόλας τη βεβαιότητα της αποδοχής του κ. Σαμαρά ως Πρωθυπουργού σε μια μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Θεωρώ ότι είναι εκτός του πλαισίου λογικής της πολιτικής αντιπαράθεσης που γίνεται στο πλαίσιο των εθνικών εκλογών και σε κάθε περίπτωση δεν προσθέτει τίποτα στη δική μας στρατηγική, στην πολιτική του ΠΑΣΟΚ και στον εκλογικό μας αγώνα»

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις εκλογές, επισήμανε ότι «αυτό το σχήμα, όπως αντιλαμβάνεστε, δε μπορεί να λειτουργήσει την επόμενη ημέρα των εκλογών. Είναι άλλο η κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία τελικώς διαμορφώθηκε ως κυβέρνηση ειδικού σκοπού και άλλο μια κυβέρνηση συνεργασίας. Εάν υπάρξει η αναγκαιότητα κυβέρνησης συνεργασίας με το οποιοδήποτε κόμμα, πρέπει να βασίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία».