Επίθεση προς την Άγκυρα για τις προκλήσεις των τελευταίων ημερών αλλά και σαφή μήνυμα ενάντια στη διχοτόμηση της Κύπρου έστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας την Παρασκευή (6/4) στην Κυπριακή Βουλή.
Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να καταλάβει ότι αν θέλει να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να σταματήσει την επίδειξη στρατιωτικής ισχύος και τις απειλές και να ξεκινήσει να σέβεται τις ευρωπαϊκές αρχές και τις αμοιβαίες υποχρεώσεις.

Τουρκία πρέπει να συνειδηοποιήσει ότι το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης για το Κυπριακό δεν είναι η κατάλυση του κράτους αλλά η μετεξέλιξη του, που θα διασφαλίζει τη συνέχεια του, τα κυριαρχικά δικαιώματα και την ικανότητα να ανταποκρίνεται στις διεθνείς και ευρωπαϊκές υποχρεώσεις του", είπε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας πως η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία διχοτόμηση του νησιού.

Ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι η Άγκυρα ακολουθεί μια επικίνδυνη και αδιέξοδη πολιτική, με απειλές περί μη επιστροφής της Μόρφου και της Καρπάσιας, με το να μην εφαρμόζει τα ψηφίσματα του ΣΑ για την Αμμόχωστο αλλά και να μην αναγνωρίζει την κυπριακή προεδρία.

"Αν η Τουρκία δεχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση για το Κυπριακό, η πορεία της στην ΕΕ θα είναι πιο εύκολη και θα βελτιώσει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις", υπογράμμισε ο έλληνας πρωθυπουργός.


Σχετικό θέμα: Ομιλία του Λουκά Παπαδήμου στην κυπριακή Βουλή