Με «σκληρά» λόγια αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Τουρκία και το κυπριακό ζήτημα.  «Η Τουρκία κρατά «όμηρο το Κυπριακό και έχει οδηγήσει τις συνομιλίες σε στασιμότητα», ανέφερε ο Δημήτρης Χριστόφιας ενώ εν συνεχεία υποστήριξε πως η τουρκική αλοζονεία «έχει φθάσει στο αποκορύφωμα της» και έκανε αναφορά στις απειλές με αφορμή τις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας για υδρογονάνθρακες και την ανάληψη της Ευρωπαϊκής Προεδρίας από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η ομιλία του προέδρου Χριστόφια έγινε σε εκδήλωση προς τιμήν των συνδικαλιστών της Αριστεράς Αλί Καβάζογλου και Κώστα Μισιαούλη, τους οποίους δολοφόνησε η τουρκική τρομοκρατική οργάνωση ΤΜΤ στις 11 Απρίλη 1965.

Κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ειδικά την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα Ηνωμένα Έθνη να συμβάλουν στο συνετισμό της Τουρκίας και στην αλλαγή της στάσης του Ντερβίς Έρογλου. Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς μας για συνέχιση των συνομιλιών χωρίς τεχνητά χρονοδιαγράμματα, επιδιαιτησία, και διαμεσολάβηση.

Εξήγησε επιπρόσθετα πως η διεθνής διάσκεψη μπορεί να συγκληθεί μόνο ύστερα από επίλυση των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού.

Σχετικά με τη θυσία των Μισιαούλη και Καβάζογλου, ο Χριστόφιας ανέφερε ότι αυτή «αποτελεί σύμβολο ενότητας του κυπριακού λαού και επαναπροσέγγισης Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων». Ο δρόμος της επαναπροσέγγισης είναι γεμάτος σκοπέλους, αλλά είναι ο μόνος που μπορεί να οδηγήσει στη λύτρωση και την ειρήνη, τόνισε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τέλος, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι «πίσω από τον ιδεολογικό ρατσισμό και τον εθνικιστικό φανατισμό των ακροδεξιών και στις δύο κοινότητες, κρυβόταν πάντοτε η συνέργεια με τους εχθρούς της Κύπρου, που προωθούσαν ιμπεριαλιστικούς και διχοτομικούς σχεδιασμούς». Δυστυχώς, συνέχισε, τέτοια φαινόμενα υπάρχουν και σήμερα. Οι διχοτομικοί σχεδιασμοί σημαντικής μερίδας της ακραίας, εθνικιστικής τουρκοκυπριακής ελίτ και της Τουρκίας, είπε, «βρίσκουν στήριγμα στις εθνικιστικές εξάρσεις μικρής μερίδας των Ελληνοκυπρίων, που προτιμούν τη διχοτόμηση παρά μια λύση, που δεν θα ανταποκρίνεται στους μαξιμαλιστικούς τους στόχους».

Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις, που επιλέγουν τη διχοτόμηση της Κύπρου, αντί της λύσης ομοσπονδίας, «να βγουν έντιμα και καθαρά να το πουν στο λαό». Ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά δεσμεύτηκε επανειλημμένα σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια αποτροπής του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας και των ξένων συμφερόντων για διχοτόμηση.