Η δημοσκόπηση της Metron Analysis δεν ήταν καλή για το ΠΑΣΟΚ. Η επανασυσπείρωση των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος δεν σημειώνει την πρόοδο που θα ήθελαν στην Ιπποκράτους, η βάση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να αμφιταλαντεύεται και να αποσυσπειρώνεται και πάλι. Στην άλλη πλευρά του λόφου, η  ΝΔ δεν μπορεί να ξεκολλήσει από μια αφετηρία στην οποία βρίσκεται εδώ και μήνες.

Την κρίσιμη στιγμή, το κόμμα Καμμένου αλλά και η Χρυσή Αυγή δείχνουν να κάνουν ζημιά  

Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις, τα δύο μεγάλα κόμματα δείχνουν μετά βίας να ξεπερνούν το 40%, κάτι που καταγράφεται με ανησυχία στα κομματικά επιτελεία και με ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία εκτός Ελλάδος. Οι δημοσκόποι και οι πολιτικοί αναλυτές που συνομιλούν μαζί τους είναι καθησυχαστικοί. Με 37% και πάνω αθροιστικά λένε, τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.   

Αυτό δεν καθησυχάζει πάντως την Κομισιόν, ούτε το Βερολίνο, όπου ενδιαμέσως έχουν αντιληφθεί την ελληνική πραγματικότητα πολύ καλύτερα από ότι προσπαθούν να την παρουσιάσουν οι Έλληνες. Κοινή πεποίθηση στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες είναι, πως αν οι αντιμνημονιακές δυνάμεις ξεπεράσουν το 50% στην κάλπη, κάτι που συνάγεται εύκολα σχεδόν από όλες τις δημοσκοπήσεις, η Ελλάδα δεν θα μπορεί να κυβερνηθεί ακόμα και αν τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν άνετη πλειοψηφία στη βουλή.

Για τους Εταίρους, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θα πρέπει να αθροίσουν 50%+ώστε να αποκτήσει η πολιτική την οποία θα ακολουθήσουν και τη λαϊκή νομιμοποίηση, αλλιώς πιστεύουν ότι οι αντιμνημονικές δυνάμεις θα είναι κάθε μέρα στους δρόμους. Η ελπίδα των δύο μεγάλων είναι ότι οι ψηφοφόροι τους είναι τόσο οργισμένοι, ώστε να μη θέλουν να πουν τι θα ψηφίσουν στους δημοσκόπους (πράγματι ο ένας στους δύο αρνείται να απαντήσει), θα πάνε όμως την κρίσιμη στιγμή να ψηφίσουν. Αν και αυτό δεν επαληθευτεί όμως;   

Προς το παρόν οι Εταίροι και δανειστές μας περιορίζονται σε έμμεσες απειλές, όπως π.χ. ότι το θέμα της χρεοκοπίας της Ελλάδας δεν έχει κριθεί ακόμα, που ακούσαμε από την κ. Λαγκαρντ, ή ότι δεν μπορεί να γίνει δεκτή καμία απόκλιση από το πρόγραμμα και περιμένουν.

Αν πειστούν ότι αυτό που καταγράφουν οι μετρήσεις δεν είναι αντιστρέψιμο, δεν θα επιχειρήσουν να παρέμβουν στα ελληνικά δρώμενα (με εκλογές να τρέχουν ταυτόχρονα σε Γερμανία και Γαλλία αυτό μάλλον δεν γίνεται) θα πάρουν όμως τα μέτρα τους, κάτι που σημαίνει ότι θα συνεχίσουν την προετοιμασία για το χειρότερο εκεί που την είχαν αφήσει στο τέλος Ιανουαρίου. Και ο θεός βοηθός….