«Δεν είχα καμία πρεμούρα να καταθέσω τροπολογία για την επιχορήγηση των κομμάτων. Σκέφτηκα όμως την πολιτική ανωμαλία που θα δημιουργούσε η μη υπογραφή της» επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, μιλώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής. Νωρίτερα ο κ. Γιαννίτσης δέχθηκε μια προσωπική επίθεση από τον κ. Πάνο Καμμένο που έσπευσε να επισημάνει ότι δεν είναι εκλεγμένος υπουργός.

«Άκουσα το μη εκλεγμένος υπουργός. Σας παρακαλώ να σεβαστείτε το Σύνταγμα γιατί εγώ σέβομαι το Σύνταγμα» είπε ο υπουργός κάνοντας γνωστό ότι το υπουργείο Οικονομικών ήταν το επισπεύδον υπουργείο για την προώθηση της τροπολογίας, εκείνος τη συνυπόγραψε και βεβαίως αναλαμβάνει και την ευθύνη του συνυπογράφοντος.  

«Ακούστηκε ότι αν ψηφιστεί η τροπολογία δεν θα αγοραστούν λαμπάδες, αυγά, παντόφλες και πουλάκια το Πάσχα. Δεν διευκρινίστηκε όμως ότι τα χρήματα αυτά δεν είναι πρόσθετη επιχορήγηση» είπε ο υπουργός Εσωτερικών.

Και πρόσθεσε: «Θέλω να πιστεύω ότι τα κόμματα με τα χρήματα αυτά θα τηρήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τους υπαλλήλους τους, τη ΔΕΗ το ΙΚΑ, ανεξάρτητα αν η τροπολογία προβλέπει το ανεκχώρητο».

Αναρωτήθηκε επίσης ποιοι από τους σημερινούς επικριτές της τροπολογίας συμφώνησαν να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, σχέδιο που παρουσίασε στην Επιτροπή Θεσμών πριν από λίγο καιρό και, μεταξύ άλλων, προέβλεπε μείωση της επιχορήγησης κατά 25%, περιορισμό της επιχορήγησης σε μια φορά μέσα στην τετραετία και επίσης να μην αναληφθούν από το δημόσιο τα χρέη των κομμάτων στις τράπεζες.

Όπως όμως σημείωσε ο κ. Γιαννίτσης δεν πείστηκαν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων να πάει στη Βουλή αυτό το σχέδιο νόμου.

«Ποιοι αλήθεια όμως ψήφισαν το καθεστώς χρηματοδότησης των κομμάτων; Μήπως η κυβέρνηση Παπαδήμου; Μπορούμε να δούμε αν όσοι σήμερα επικρίνουν είπαν τίποτε στο παρελθόν για το καθεστώς της χρηματοδότησης όταν ήταν υπουργοί ή συμμετείχαν σε άλλα κόμματα;» αναρωτήθηκε ο κ. Γιαννίτσης που αναφέρθηκε εμμέσως και στον κ. Ραγκούση, χωρίς να τον κατονομάσει, λέγοντας ότι είχε ετοιμαστεί ένα άλλο σχέδιο για τη χρηματοδότηση των κομμάτων την περασμένη άνοιξη αλλά - άγνωστο γιατί - δεν προχώρησε ποτέ.