Η Δημοκρατική Αριστερά αποδέχεται την πρόκληση για μια «κυβερνώσα Αριστερά», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρός της Φώτης Κουβέλης, παρουσιάζοντας τους προγραμματικούς άξονες του κόμματός του. Απέρριψε, ωστόσο, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις μονοεδρικές συνεργασίες.


Ο κ. Κουβέλης διευκρίνισε ότι η Δημοκρατική Αριστερά είναι έτοιμη να αξιοποιήσει τη δύναμη που θα της δώσει ο λαός, για παρέμβαση στις μετεκλογικές διαδικασίες, είτε από θέσεις προγραμματικής αντιπολίτευσης, είτε από θέσεις συμμετοχής σε κυβερνήσεις συνεργασίας, σημείωσε δε ότι είναι ανοικτή σε συνεργασίες, με την προϋπόθεση ότι θα υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών και όχι ευκαιριακές συμπράξεις για τη νομή της εξουσίας, ή τη συνέχιση, με άλλον τρόπο, των ίδιων πολιτικών, απορρίπτοντας την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία στις μονοεδρικές περιφέρειες.

Οι προϋποθέσεις που θέτει η ΔΗΜΑΡ για συνεργασία είναι: Σύμπτωση σε προοδευτικό πρόγραμμα, φερέγγυες πολιτικές και αξιόπιστα πρόσωπα για την εφαρμογή του.

«Την πρότασή μας αυτή», είπε ο κ. Κουβέλης, «την προτείνουμε σε όλες τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και τη στηρίζουμε σε μια πολύ συγκεκριμένη πολιτική και προγραμματική βάση: Συμμετοχή στην Ευρωζώνη και το ευρώ, παράλληλη δέσμευση για σταδιακή απαγκίστρωση από τις επαχθείς για τους εργαζόμενους και τους πολίτες ρυθμίσεις του Μνημονίου, με αναθεώρησή του στη βάση των τροποποιήσεων και του προγραμματικού πλαισίου άμεσων παρεμβάσεων που προτείνουμε».

Η πρότασή μας, είπε ο κ. Κουβέλης, προϋποθέτει σοβαρές μετατοπίσεις προγραμματικού χαρακτήρα από τις δυνάμεις στις οποίες απευθύνεται και αυτό θα διευκολυνθεί από την αλλαγή των συσχετισμών.

Σχολιάζοντας τις θέσεις άλλων κομμάτων της Αριστεράς, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι η πολιτική κομμάτων της Αριστεράς, που, με διάφορες εκδοχές, προτείνει την άμεση μονομερή απεμπλοκή από το Μνημόνιο και την ανατροπή της δανειακής σύμβασης, στην ουσία ισοδυναμεί με αποχώρηση και των δανειστών από τη συμφωνία, διακοπή της διαπραγμάτευσης και επιστροφή της χώρας στη δραχμή, με καταστροφικές συνέπειες. Η πρόταση αριστερής ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ δεν εμπεριέχει την απαραίτητη πολιτική συνοχή, αφού παραλείπει τις μεγάλες διαφορές ακόμη και σε θέματα άμεσης πολιτικής, είπε.