Απορρίπτοντας το δίλημμα «αυτοδυναμία ή ακυβερνησία» και με σύνθημα «Να επενδύσουμε επιτέλους στη διέξοδο από την κρίση», οι Οικολόγοι Πράσινοι άρχισαν επίσημα σήμερα τον προεκλογικό τους αγώνα, με συνέντευξη Τύπου, που συνδυάστηκε και με συζήτηση με θέμα «Κόμματα και εκλογές σε περίοδο κρίσης». «Επικοινωνιακή» χαρακτήρισαν την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για κοινή κάθοδο στις μονοεδρικές περιφέρειες, αφήνοντας ανοιχτή πόρτα διαλόγου. Το κόμμα των Οικολόγων προτάσσει στον εκλογικό αγώνα τη σημασία της ανάδειξης προτάσεων για εναλλακτική λύση που θα βασίζεται σε έναν συνολικό σχέδιο και θα στοχεύει στη βιωσιμότητα της κοινωνίας, της οικονομίας και του περιβάλλοντος.

«Είναι καιρός να καταλάβουμε ότι δεν υπάρχουν ούτε μεσσίες ούτε σωτήρες αλλά ότι πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μας για το αύριο που θα χτίσουμε» είπε η επικεφαλής της εκλογικής εκστρατείας Ιωάννα Κοντούλη επισημαίνοντας τη σημασία που θα έχει η παρουσία της φωνής των Οικολόγων-Πράσινων στη Βουλή.

«Το μήνυμα είναι να επενδύσουμε στη διέξοδο από την κρίση με κεντρικό διακύβευμα τις προτάσεις για την πραγματική οικονομία» είπε, από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας Γιάννης Παρασκευόπουλος (φωτό) σημειώνοντας ότι το «"όχι" στο μνημόνιο είναι απαραίτητο», όμως. θέλει και αντιπρόταση καθώς «είναι άλλο πράγμα η δημοσιονομική εξυγίανση και άλλο η επίθεση στα κοινωνικά αγαθά».

Φορολογική μεταρρύθμιση που θα καταστήσει τη φορολογία εργαλείο δικαιοσύνης και πράσινης στροφής, διαρθρωτικές αλλαγές σε άλλη κατεύθυνση, ένα Σύμφωνο Βιώσιμης Ευημερίας για όλη την Ευρώπη και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο στηριγμένο στα συλλογικά αγαθά και στην ποιότητα ζωής ως δικαίωμα για όλους, είναι μερικοί από τους βασικούς πυλώνες του προγράμματος των ΟΠ.

«Πρέπει να σταματήσουμε την ομηρεία της χώρας από τους δανειστές μας, οι προτάσεις που καταθέτουμε σήμερα αποδεικνύουν ότι το Μνημόνιο δεν είναι μονόδρομος» πρόσθεσε ο κ. Παρασκευόπουλος.

«Για όποιον δεν θέλει δώρα προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντική μια ισχυρή παρουσία των Οικολόγων Πράσινων στην επόμενη βουλή, που θα στερήσει καθοριστικές έδρες από τους κύριους υπεύθυνους της κρίσης και θα ενισχύσει μια δύναμη διαλόγου για μετεκλογικές συνεργασίες σε άλλη κατεύθυνση» είπε η κυρία Κοντούλη.

Η ίδια χαρακτήρισε τη σχετική πρόσφατη πρόταση του Αλ. Τσίπρα για κοινή κάθοδο των κομμάτων της αριστεράς και των ΟΠ στις 8 μονοεδρικές περιφέρειες της χώρας ως «κυρίως επικοινωνιακή», καθώς απευθύνθηκε στα άλλα κόμματα μόνο μέσω των ΜΜΕ. «Θέση μας είναι ο προγραμματικός διάλογος και οι μετεκλογικές συνεργασίες, αν όμως υποβληθεί κανονικά θα την μελετήσουμε. Σε κάθε περίπτωση, εμείς δεν αποφασίζουμε τέτοια θέματα ερήμην των μελών μας στις ενδιαφερόμενες περιφέρειες» τόνισε.

Κατέληξε ότι οι ΟΠ εξακολουθούν να περιμένουν απαντήσεις από τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ,τόσο στην πρόταση διαλόγου για το φορολογικό που έχουν απευθύνει από τον περασμένο Φεβρουάριο όσο και στην πρόταση για πρωτοβουλία όλων των κομμάτων, πλην ΝΔ, ώστε να καταργηθεί ήδη από αυτές τις εκλογές η ρύθμιση Παυλόπουλου που αποκλείει συνασπισμούς κομμάτων από το γνωστό πριμ των 50 εδρών.