Οριακά και με ηχηρές απουσίες ψηφίστηκε το μεσημέρι της Δευτέρας η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών για την αποδέσμευση της τελευταίας δόσης του 2011 και των δύο δόσεων του 2012 της τακτικής κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων. Από τους 214 βουλευτές που προσήλθαν στην ψηφοφορία, οι 155 ψήφισαν «ναι», οι 56 «όχι» και 3 δήλωσαν «παρών».

Καταψήφισαν από το ΠΑΣΟΚ οι Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, Άννα Νταλάρα και Όλγα Ρενταρή-Τέντε. Ηχηρές απουσίες ήταν αυτές των Γιάννη Ραγκούση, Βάσως Παπανδρέου, Θεόδωρου Πάγκαλου και Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως και των Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, Σωκράτη Ξυνίδη, Άρη Σπηλιωτόπουλου, Πάνου Παναγιωτόπουλου, Όλγας Κεφαλογιάννη και Φωτεινής Πιπιλή.

Συνολικά απουσίασαν 86 βουλευτές.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δήλωσαν «παρών» ενώ αυτοί του ΣΥΡΙΖΑ, ΛΑΟΣ, ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητοι Έλληνες καταψήφισαν την τροπολογία.

Πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, Γιώργος Καρατζαφέρης, Ντόρα Μπακογιάννη και Πάνος Καμμένος εξαπέλυσαν πυρά κατά της τροπολογίας, καλώντας την κυβέρνηση να την αποσύρει. Ειδικά η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας με το οποίο συμφώνησαν οι κύριοι Καρατζαφέρης και Καμμένος.

Το αίτημα ψηφοφορίας επί της συνταγματικότητας της τροπολογίας απορρίφθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον αντιπρόεδρο του Σώματος Τάσο Κουράκη με το σκεπτικό ότι ο Κανονισμός της Βουλής επιτάσσει το αίτημα αντισυνταγματικότητας να υποβληθεί στην συζήτηση επί της αρχής του νομοσχεδίου, δηλαδή, από την περασμένη Παρασκευή.


Σχετικό θέμα: