Ο Τζέφρυ Ευγενίδης θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές φωνές της νέας αμερικανικής λογοτεχνίας. Προ ημερών μάλιστα τιμήθηκε από την Αμερικανική Ένωση Ανεξάρτητων Βιβλιοπωλών με το βραβείο του «μυθιστορήματος της χρονιάς» για το λογοτεχνικό του έργο «The Marriage Plot» (Σενάριο Γάμου).
Οι τιμητικές διακρίσεις όμως, για τον ελληνοαμερικανό συγγραφέα δεν σταματούν εδώ. Το δεύτερο κατά σειρά μυθιστόρημά του με τον τίτλο «Middlesex» (Άνάμεσα στα δύο φύλα) -χρειάστηκαν 10 χρόνια για να ολοκληρώσει τη συγγραφή του - απέσπασε τοβραβείο Πούλιτζερ, κατατάσσοντας τον Τζέφρυ Ευγενίδη σε μία από τις πιο «δυνατές» συγγραφικές πένες των τελευταίων χρόνων.   

Ο Jeffrey Kent Eugenides, όπως είναι το πλήρες όνομά του, ζει μόνιμα στο Σικάγο με τη σύζυγο και την κόρη του ενώ διδάσκει στο τμήμα Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου Πρίνστον από το 2007. Μάλιστα πριν ένα περίπου μήνα κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το νέο του βιβλίο «Σενάριο Γάμου» από τις εκδόσεις Πατάκη. Μέσα από το συγκεκριμένο μυθιστόρημα, ο συγγραφέας εκφράζει την άποψή του για τον έρωτα. «Δεν υπάρχει ευτυχία στον έρωτα παρά μόνο στα αγγλικά μυθιστορήματα», αναφέρει χαρακτηριστικά.   

Πολλοί είναι εκείνοι που του έχουν αποδώσει τον χαρακτηρισμό «συγγραφέας της διαίσθησης», καθώς ψυχογραφεί άριστα τους πρωταγωνιστές των βιβλίων του και τις εναλλαγές των συναισθημάτων τους. Άνθρωπος των Τεχνών και των Γραμμάτων, λατρεύει την Ελλάδα, συμπονεί τους «χτυπημένους» από την οικονομική κρίση Έλληνες, αντλεί την έμπνευσή του από τους ανθρώπους που συναντά στους δρόμους του Σικάγο και αδιαμφησβήτητα αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στη λογοτεχνικική ιστορία. Έχει γράψει πλήθος έργων, τα περισσότερα από τα οποία μεταφράστηκαν σε πολλές ευρωπαΪκές γλώσσες και έγιναν ανάρπαστα. Ξεκίνησε τη συγγραφική του δραστηριότητα στα 30 του χρόνια, όταν ένιωσε έτοιμος να μεταφέρει τις εμπειρίες μιας ζωής στο χαρτί.  

 «Ο μυθιστοριογράφος πρέπει να έχει ερμαφρόδιτη φαντασία» είχε δηλώσει ο ίδιος σε παιλαιότερη συνέντευξή του. Παρότι έχει ελληνική καταγωγή, έρχεται στην Ελλάδα για πρώτη φορά στα 20 χρόνια του, εντυπωσιάζεται από την απλότητα αλλά και το μεγαλείο ψυχής των Ελλήνων και λατρεύει την ελληνική κουζίνα. «Όταν έμαθα πόσο μεγαλειώδης υπήρξε ο ελληνικός πολιτισμός, ένοιωσα περήφανος που καταγόμουν από την Ελλάδα» δήλωσε σε μία από τις συνεντεύξεις του. Πώς όμως δεν άλλαξε το ελληνικό όνομά του, εφόσον ζει μόνιμα στην Αμερική;

Η απάντησή του είναι αφοπλιστική: «Αγγλοποίησα το επώνυμό μου σε "Γιουτζένιντες" αντί για "Ευγενίδης". Δεν ήθελα να αλλάξω το όνομά μου. Πιστεύω θα ήταν έγκλημα να κάνω κάτι τέτοιο. Προτίμησα να τους μάθω να το λένε. Αν μπορούμε να έχουμε έναν πρόεδρο που τον λένε Μπαράκ Ομπάμα, τότε μπορώ κι εγώ να κρατήσω το όνομά μου». Σε άλλη συνέντευξή του παραδέχεται ότι το βιβλίο «Το Πορτραίτο του καλλιτέχνη σε νεαρά ηλικία» του James Joyce ήταν εκείνο που έχει χαραχθεί βαθιά στη μνήμη του και αποτέλεσε αφορμή για να συνεχίσει το αξιόλογο συγγραφικό του έργο.  

Άνθρωπος ιδιόρρυθμος, όπως όλοι οι συγγραφείς και καλλιτέχνες άλλωστε, προσπαθεί μέσα από τα βιβλία του να οραματιστεί ένα καλύτερο αύριο. Εμάς πάντως μας έχει δώσει μέχρι στιγμής αρκετή τροφή για σκέψη και περισυλλογή μέσα από τα βραβευμένα μυθιστορήματά του...  

Τα βιβλία του από τις ελληνικές εκδόσεις:
 

- «Της αγάπης μου ο σπουργίτης πέταξε», εκδόσεις Libro

- Middlesex (Aνάμεσα στα δύο φύλα), εκδόσεις Libro

- Aυτόχειρες Παρθένοι, εκδόσεις Libro

- Σενάριο Γάμου, εκδόσεις Πατάκη  

Φανή Πλατσατούρα