current views are: 1

11 Απριλίου 2012
Δημοσίευση04:13

Μια Ελληνίδα που σέβονται όσοι μιλούν γερμανικά!

Για τους Αυστριακούς είναι η «ξένη», αλλά και η… αλλιώτικη Ελληνίδα. Η συνεπής, η νομοταγής, η υπεύθυνη, η ορθολογίστρια, η ιδεαλίστρια.  Προσδίδουν στην Ελληνίδα αντιδήμαρχο που εξέλεξαν όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που συχνά πυκνά παρατηρούν ότι δεν υπάρχουν- κατά τη γνώμη τους- στους υπόλοιπους Έλληνες της κρίσης.

Δημοσίευση 04:13’
αρθρο-newpost

Για τους Αυστριακούς είναι η «ξένη», αλλά και η… αλλιώτικη Ελληνίδα. Η συνεπής, η νομοταγής, η υπεύθυνη, η ορθολογίστρια, η ιδεαλίστρια.  Προσδίδουν στην Ελληνίδα αντιδήμαρχο που εξέλεξαν όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που συχνά πυκνά παρατηρούν ότι δεν υπάρχουν- κατά τη γνώμη τους- στους υπόλοιπους Έλληνες της κρίσης.

Για τους Αυστριακούς είναι η «ξένη», αλλά και η… αλλιώτικη Ελληνίδα. Η συνεπής, η νομοταγής, η υπεύθυνη, η ορθολογίστρια, η ιδεαλίστρια.  Προσδίδουν στην Ελληνίδα αντιδήμαρχο που εξέλεξαν όλα εκείνα τα θετικά χαρακτηριστικά που συχνά πυκνά παρατηρούν ότι δεν υπάρχουν- κατά τη γνώμη τους- στους υπόλοιπους Έλληνες της κρίσης. Και όμως η αντιδήμαρχος της Αυστρίας, Μαρία Βασιλάκου όχι μόνο παρουσιάζει το όμορφο πρόσωπο της χώρας μας στους αυστηρούς γερμανόφωνους, αλλά χτίζει και μια πολιτική καριέρα στο πολιτικό γίγνεσθαι της «στρυφνής» Αυστρίας, όντας πολλά υποσχόμενη στην ιεραρχία των «Πράσινων», όπου πολιτεύεται προσβλέποντας ακόμα και στην… καγκελαρία!  

Η αρχηγός πλέον των Πρασίνων στη Βιέννη εκλέχθηκε και αναπληρώτρια κυβερνήτης της Βιέννης το 2010,  και από νωρίς έδειξε τα σημάδια της ροπής στην πολιτική δράση, αλλά όχι με τους… ελληνικούς όρους. Η τοπική δράση ανέκαθεν τραβούσε σαν μαγνήτης την 43χρονη πολιτικό.  

Από το 1996 εκλέγεται συνεχώς δημοτική σύμβουλος, ενώ από το 2005 είναι μέλος- χωρίς εκτελεστική αρμοδιότητα- της τοπικής κυβέρνησης (η Βιέννη συνιστά και ομοσπονδιακό κρατίδιο). Γι΄ αυτό και… ηλεκτρίζεται όταν ακούει για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην Ελλάδα.  

Η Μαρία Βασιλάκου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Μετά το Λύκειο έφυγε για σπουδές στην Αυστρία. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βιέννης το 1994 με μάστερ Γλωσσολογίας και επιλεγμένων θεμάτων Ψυχολογίας. Κατόπιν εργάστηκε σε ερευνητικά προγράμματα και ως Βοηθός Καθηγητή. Είναι παντρεμένη από το 1996. Από το 1990 εργαζόταν για τη Φοιτητική Ένωση όπου εκλέχτηκε αντιπρόσωπος των Αλλοδαπών Φοιτητών Αυστρίας και αργότερα Γενική Γραμματέας της Φοιτητικής Ένωσης.  

Από το 1996 είναι Δημοτική Σύμβουλος και Βουλευτής των Πράσινων στο Κρατίδιο της Βιέννης με ένα διάλειμμα τα έτη 2001-2004, όπου και διετέλεσε Υπουργός άνευ Χαρτοφυλακίου στο κρατίδιο της Βιέννης. Από το 2004 είναι Προεδρεύουσα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Πράσινων στη Βουλή της Βιέννης. Από τον Μάιο του 2008 είναι Αναπληρώτρια Πρόεδρος των Πράσινων της Αυστρίας.    

Με τον τίτλο «Ελληνικός αέρας στο δημαρχείο: μια Αθηναία διαμορφώνει τη Βιέννη», η σαββατιάτικη αυστριακή εφημερίδα Die Presse στη στήλη της «Πορτραίτο της ημέρας», έπλεξε επιμελώς το εγκώμιο στη Μαρία Βασιλάκου, την οποία χαρακτηρίσει «στέλεχος των Πρασίνων με μεταναστευτικό υπόβαθρο», που είναι πλέον αντιδήμαρχος στο πλευρό του δημάρχου Michael Häupl, με τον οποίο ασκεί συνεταιρικά την εξουσία στο κρατίδιο της Βιέννης.

Η όμορφη πολιτικός πάντως έχει και την αυστριακή και την ελληνική ιθαγένεια, διατηρεί τους δεσμούς της με την ελληνική κοινότητα της Βιέννης, καθώς και τις σχέσεις της με την πατρίδα της. Επισημαίνεται, μάλιστα, ότι το 2009 της είχε προταθεί να αναλάβει το υπουργείο Περιβάλλοντος στη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, πρόταση που απέρριψε, προκειμένου να συνεχίσει την πολιτική της δραστηριότητα στη δεύτερη πατρίδα της, τη Βιέννη!

Η Μαρία Βασιλάκου δεν θα μπορούσε παρά να μην ενστερνίζεται τα προβλήματα του ελληνικού λαού έστω και εξ αποστάσεως δηλώνοντας σε πρόσφατη συνέντευξή της ότι μια από τις μεγαλύτερες παθογένειες του ελληνικού πολιτικού συστήματος είναι η διαφθορά και η φοροδιαφυγή, έννοιες σχεδόν… σατανικές για τους Αυστριακούς, αλλά χρεώνει και στην Ε.Ε. αρκετές ευθύνες για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.

Ευελπιστεί, δε, οι επικείμενες εκλογές να φέρουν ουσιαστική ανανέωση στο πολιτικό σύστημα της χώρας μας, διότι θεωρεί ότι αυτό έχει πια ανάγκη ο ελληνικός λαός.

Όπως και να έχει, η 43χρονη πολιτικός έχει μια λαμπρή πολιτική καριέρα να δρομολογήσει στην Αυστρία και στους «Πράσινους» και έτσι σε άπταιστα γερμανικά χαιρετά τους Έλληνες συναδέλφους της με ένα απλό… «Νein, danke».  

Αναστασία Γαλάνη


σχετικα αρθρα