Τα ψηφοδέλτια που θα ανακοινώσει σήμερα το ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν ότι θα συμπεριλαμβάνουν το «όλον ΠΑΣΟΚ». Και τη Μαριλίζα και τη Μιλένα και τον Παπακωνσταντίνου. ¨Όμως το όνομα του Γιάννη Ραγκούση θα είναι ανάμεσα σε εκείνα που θα ανακοινωθούν σήμερα, ή μήπως δεν θα είναι; Τα πράγματα δεν είναι καθαρά και η Ιπποκράτους στέλνει μηνύματα σύγχυσης. Κάποια στελέχη του κεντρικού συστήματος εκτιμούν ότι ο Ραγκούσης δεν θα ανακοινωθεί ως υποψήφιος την Τετάρτη, αλλά ενδεχομένως το Σάββατο και αφού έχει «ψηθεί» κάπως με το ενδεχόμενο ότι «κόβεται». Άλλοι πάλι θεωρούν δεδομένο ότι η επιλογή του προέδρου θα είναι «να τον κρίνει ο λαός». Αυτό φάνηκε και από το γεγονός ότι το όνομά του βρίσκεται- σύμφωνα με πληροφορίες στη λίστα. Οι βενιζελικοί εμφανίζονται να μην πολυπιστεύουν, ότι ο Ραγκούσης είναι σε θέση να επιζήσει της αναμενόμενης σφαγής των πασόκων υποψηφίων στη Β' Αθήνας. Αν δεν εκλεγεί, έχουν καθαρίσει μαζί του, τον απέρριψε ο λαός. Τελεία.  

Αν εκλεγεί όμως; Η προοπτική ενός ανεξέλεγκτου Ραγκούση στην κοινοβουλευτική ομάδα, ο οποίος έχει θα έχει επιβραβευτεί από τον κόσμο για την κριτική του στην Ιπποκράτους είναι εφιάλτης για το Βενιζέλο, ο οποίος παρεμπιπτόντως, είναι σε θέση να αναγνωρίσει έναν έξυπνο άνθρωπο, ειδικά όταν τον έχει απέναντι. Η αμφιθυμία απέναντι στον Ραγκούση εδράζει σε δύο σενάρια, που και τα δύο είναι απαγορευτικά για την Ιπποκράτους. Να μη γίνει ο Ραγκούσης μάρτυρας. Να μην επιστρέψει αναβαπτισμένος από την λαϊκή ψήφο στην κοινοβουλευτική ομάδα ως πόλος αντιπολίτευσης.  

Στην ad hoc σύσκεψη στην Ιπποκράτους, τη Δευτέρα το βράδυ ακούστηκαν και μερικές ιντριγκαδόρικες ιδέες, όπως π.χ. να στείλουν το Ραγκούση στο ψηφοδέλτιο των Κυκλάδων ή στην ακόμα πιο δύσκολη Α Αθηνών. Ο Ραγκούσης έμαθε τα σενάρια και έδωσε την πρώτη απάντηση στην εκπομπή της Μαρίας Σαράφογλου: «Δική μου επιθυμία, την έχω γνωστοποιήσει, είναι αυτή και του 2009. Εγώ έχω γεννηθεί και έχω μεγαλώσει στο Χολαργό, για αυτό το λόγο ήθελα και από το 2009 να είμαι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας».

Ως εδώ καλά και γλυκά, η προειδοποίηση όμως ήρθε στην αμέσως επόμενη πρόταση: «Εγώ θα περιμένω, δεν θα μιλήσω καθόλου, τις αποφάσεις των οργάνων του ΠΑΣΟΚ, τις τελικές αποφάσεις που την Τετάρτη θα γνωστοποιηθούν και σε κάθε περίπτωση εδώ είμαστε. Αν κάποιοι νομίζουν ότι επειδή εγώ τήρησα μία στάση, κατά τη γνώμη μου, αρχής, έτοιμος να αναλάβω και να πληρώσω το όποιο κόστος, ότι θα πρέπει για αυτό «να με εκδικηθούν ή να με τιμωρήσουν» εγώ πρέπει να σας πω ότι είμαι έτοιμος να πληρώσω το όποιο κόστος», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας.  

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Ραγκούσης δεν σκοπεύει να κάνει την απόφαση πιο εύκολη για το Βενιζέλο ούτε θα αφήσει οτιδήποτε να πέσει χάμω. Χθες το απόγευμα απάντησε στη διαρροή της Ιπποκράτους για την διαχείριση των Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ επί των ημερών του: «Όπως είναι γνωστό, εκλέχτηκα γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τον Μάρτιο του 2008, άρα δεν ήμουν γραμματέας του Κινήματος, κατά την προεκλογική περίοδο του 2007. Είναι γνωστό επίσης ότι - τουλάχιστον κατά την περίοδο της δικής μου θητείας - ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ δεν είχε καμία απολύτως αρμοδιότητα, καμία ανάμειξη στη διαχείριση των οικονομικών του Κινήματος, ούτε καν ελάμβανε γνώση των εσόδων και των εξόδων του».

Το ρεπορτάζ λέει ότι η ηγεσία δεν έχει σκοπό να τον κόψει, έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα πάντως, τίποτε δεν θα πρέπει να αποκλείεται…   Στις 4 αρχίζει η συνεδρίαση, προς το βράδυ θα ξέρουμε.  


Θέμης Δαγκλής