Κρατούμενος στη ΓΑΔΑ θα παραμείνει μέχρι τη Δευτέρα του Πάσχα έπειτα από την προθεσμία που έλαβε από τον ειδικό ανακριτή ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος συνελήφθη το πρωί της Τετάρτης κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος. Ο πρώην υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος ζήτησε και έλαβε την προθεσμία από τον ειδικό ανακριτή, αρμόδιο για υποθέσεις διαφθοράς αξιωματούχων, Γαβριήλ Μαλλή, στον οποίο προσήχθη νωρίτερα σήμερα το απόγευμα για να απολογηθεί.

Τότε λήγει και το όριο των πέντε ημερών που παρέχεται από το νόμο.

Έξω από το εισαγγελικό γραφείο, ο κ. Τσοχατζόπουλος είχε ένα διάλογο με τους δημοσιογράφους. Σε ερώτηση για το αν περίμενε τη συγκεκριμένη εξέλιξη ακολούθησε η εξής στιχομυθία:

- Τσοχατζόπουλος: Όχι
- Δημοσιογράφος: Είχατε πει στην βουλή ότι τα περιμένετε όλα.
- Τσοχατζόπουλος: Έχει περάσει καιρός, στο μεταξύ πίστευα ότι έχουν βάλει μυαλό. Καταλαβαίνετε ποιους εννοώ…


Δέκα πλάκες χρυσού στα σπίτι της κόρης του

Νωρίτερα την Τετάρτη, σε έρευνες που έγιναν σε δύο σπίτια της κόρης του κ. Τσοχατζόπουλου, στο Παλαιό Ψυχικό και στο Κολωνάκι, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δέκα πλάκες χρυσού, χρυσές λίρες, έγγραφα και ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής.

Το ένταλμα εις βάρος του κ. Τσοχατζόπουλο αφορά στην κίνηση τραπεζικών λογαριασμών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Άμυνας μέσω off shore εταιρειών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το νεοκλασικό στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δηλαδή στοιχειοθετείται η κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.

Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορείται ότι εισέπραξε μέσω υπεράκτιων εταιρειών από την γερμανική εταιρεία Ferrostaal μίζα 8 εκατομμυρίων ευρώ με την οποία αγόρασε ακίνητα στη λεωφόρο Κηφισίας αλλά και στην οδό Κόμνα Τράκα. Τα χρήματα, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, διαβιβάστηκαν μέσω της τράπεζας Morgan Stanley στην Ελβετία.

Για το θέμα των περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από τις εισαγγελείς πρωτοδικών Ευγ. Κυβέλου και Ελ. Σίσκου που άρχισε το 2010, με αφορμή δημοσιεύματα για την υπόθεση της αγοράς του ακινήτου επί της Διονυσίου Αεροπαγίτου και αφορούσε τη νομιμότητα της αγοραπωλησίας και το σύνολο των περιουσιακών του στοιχείων με ερευνώμενα αδικήματα τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, αδίκημα διαρκές, αλλά και φορολογικές παραβάσεις. 

Στο πλαίσιο της έρευνας ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των Εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή κ. Μάλλη ο οποίος σε συνεννόηση με την Εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.

Μετά τη σύλληψη του πρώην υπουργού ακολούθησαν ακόμα τρεις συλλήψεις στη Θεσσαλονίκη ενώ άφαντος παραμένει μέχρι στιγμής ακόμα ένας καταζητούμενος για την υπόθεση.

Συνολικά η δικογραφία περιλαμβάνει κατηγορίες για 11 πρόσωπα, τα οποία αναμένεται να απολογηθούν μετά τις γιορτές του Πάσχα.

Στο μεταξύ, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, χαρακτηρίζει τη σύλληψη του «επικοινωνιακό δώρο στα δύο μεγαλύτερα κόμματα» τονίζοντας ότι η εναντίον του δικογραφία που είχε διαβιβαστεί στον ανακριτή πριν λίγες μέρες εκκρεμούσε και εξεταζόταν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με εντολή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τον Ιούνιο του 2010, πάνω από 20 μήνες, χωρίς αποτέλεσμα». 

Αναφερόμενος στη δίωξη εναντίον του, τη χαρακτηρίζει «σκευωρία πολιτικής δίωξης με νομικό μανδύα, η οποία τον τελευταίο καιρό παίρνει μορφές συκοφαντίας, σπίλωσης, ηθικής απαξίωσης εναντίον του».Σχετικά Θέματα: