current views are: 1

12 Απριλίου 2012
Δημοσίευση11:52

Τσίπρας: Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά ψήφο διακυβέρνησης

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ενόψει εκλογών ότι το κόμμα του δεν ζητά ψήφο διαμαρτυρίας αλλά ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας για την εφαρμογή ενός προγράμματος, που περιγράφει αφενός μια δίκαιη έξοδο από την κρίση και αφετέρου την ανασυγκρότηση της χώρας.

Δημοσίευση 11:52’
αρθρο-newpost

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ενόψει εκλογών ότι το κόμμα του δεν ζητά ψήφο διαμαρτυρίας αλλά ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας για την εφαρμογή ενός προγράμματος, που περιγράφει αφενός μια δίκαιη έξοδο από την κρίση και αφετέρου την ανασυγκρότηση της χώρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας τόνισε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ενόψει εκλογών ότι το κόμμα του δεν ζητά ψήφο διαμαρτυρίας αλλά ψήφο διακυβέρνησης, ψήφο εξουσίας για την εφαρμογή ενός προγράμματος, που περιγράφει αφενός μια δίκαιη έξοδο από την κρίση και αφετέρου την ανασυγκρότηση της χώρας. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε την αποφασιστική στήριξη των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ, για να αναδειχθεί πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων η Αριστερά επισημαίνοντας ότι η προκήρυξη των εκλογών αποτελεί μια σημαντική νίκη του λαού σε βάρος του οικονομικού και πολιτικού κατεστημένου, που οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία.

Παράλληλα, κάλεσε το λαό «να ολοκληρώσει τη νίκη του, στηρίζοντας με τόλμη και αποφασιστικότητα το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, να αναδείξει την αριστερά, πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων και να οδηγήσει σε έναν νέο συνασπισμό εξουσίας, για να απαλλάξει τη χώρα από το μνημόνιο και να δώσει προοπτική και ελπίδα και στην Ελλάδα και την Ευρώπη».

«Στις 6 Μαΐου, ο λαός μας αναμετράται με την ιστορία του», είπε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε πως «είναι προφανές ότι το πολιτικό κατεστημένο θα απειλήσει και θα εκβιάσει την ψήφο του λαού. Όχι γιατί κινδυνεύει η Ελλάδα από το Μνημόνιο, αλλά επειδή κινδυνεύουν οι ίδιοι και τα συμφέροντα που εκπροσωπούν» υπογράμμισε.

«Η κοινοπραξία» ΠΑΣΟΚ- ΝΔ και το δίδυμο Βενιζέλος- Σαμαράς θα εξαντλήσουν τις τελευταίες δυνατότητες και τα όπλα που έχουν, τον φόβο και την κινδυνολογία, για να εκβιάσουν τους ψηφοφόρους» είπε καλώντας το λαό «να τους στείλει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας».

Σχολιάζοντας τα υψηλά ποσοστά που δίνουν στον ΣΥΡΙΖΑ πολλές δημοσκοπήσεις, ο κ. Τσίπρας είπε ότι «οι όποιες θετικές καταγραφές στις δημοσκοπήσεις είναι κίνητρο για ακόμη μεγαλύτερη υπευθυνότητα για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του λαού. Η μόνη υπόσχεση που δίνουμε είναι ότι δεν θα τον διαψεύσουμε».

Επανέλαβε την έκκλησή του για ενότητα της αντιμνημονιακής αριστεράς, καλώντας και το ΚΚΕ και τη ΔΗΜΑΡ να ακούσουν τη φωνή των πολιτών που θέλουν συνεργασία, ενώ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η ψήφος του λαού μπορεί να επιβάλει την αναγκαία ενότητα μετά τις εκλογές.

Για τη ΔΗΜΑΡ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον Φώτη Κουβέλη να «έρθει από την σωστή πλευρά, στην πλευρά που ανήκει», ενώ για τη στάση του ΚΚΕ είπε ότι το διακύβευμα των εκλογών δεν είναι τι έγινε στις δημοτικές εκλογές στην Ικαρία ή το ’89, αλλά το αν θα ζεί ο λαός με αξιοπρέπεια. Η κ. Παπαρήγα είναι σε δύσκολη θέση και αμύνεται με επιχειρήματα που στερούνται σοβαρότητας, είπε ο κ.Τσίπρας και έκλεισε το θέμα αυτό λέγοντας ότι «θα μας κρίνει ο λαός και η ιστορία».

Για την προεκλογική εκστρατεία, σημείωσε ότι η όποια προσπαθεια κομμάτων να κάνουν οχληρές και δαπανηρές εκλογές θα ήταν πρόκληση για το λαό και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει προτείνει να προκρίνει η διακομματική επιτροπή την ισότιμη μετάδοση των θέσεων των κομμάτων από όλα τα ΜΜΕ. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα προτείνει επίσης, να υπάρξει και τηλαμαχία των πολιτικών αρχηγών, σε όλους τους τηλεοπτικούς σταθμούς, με θεματικές συζητήσεις.

Προτεραιότητα η καταπολέμηση της ακρίβειας

«Η μόνη τιμή που μειώνεται είναι η τιμή της εργατικής δύναμης και αυτός ήταν και είναι ο στόχος», είπε ο κ. Τσίπρας, εκτιμώντας ότι, σε σημαντικό βαθμό πρόκειται για πολιτική επιλογή. Ενδεικτικό της κυβερνητικής αναλγησίας είναι η προαναγγελία νέων αυξήσεων στους λογαριασμούς ΔΕΗ, πρόσθεσε.

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας ο κ. Τσίπρας έθεσε δύο άξονες, την ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και τη μείωση των τιμών.

Συγκεκριμένα, οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι η αποκατάσταση των φορολογικών αδικιών και η θέσπιση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Επιπλέον, η θέσπιση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας για τον έλεγχο και τη λειτουργία των καρτέλ, καθώς και ο συντονισμός όλων των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους για τον έλεγχο των τιμών και την ποιότητα των προϊόντων.

Παράλληλα, η θεσμική ενίσχυση της επιτροπής ανταγωνισμού και να ανακτηθεί η ευχέρεια του κράτους στη μείωση των τιμών των προϊόντων. Επίσης, να γίνεται αυστηρός και κοστολογικός έλεγχος σε όλα τα στάδια διύλισης και διάθεσης των πετρελαιοειδών και να ανακληθεί η κυβερνητική αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης.

Παράλληλα, πρέπει να υπάρξει άμεση σύγκρουση με το «καρτέλ των εφοπλιστών» ακτοπλοΐας και άμεση μείωση των τιμών των εισιτηρίων, καθώς και να συγκροτηθεί δημόσιος φορέας για την παροχή ακτοπλοϊκών υπηρεσιών. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο και για ανάγκη άμεσης μείωση των διοδίων και να γίνει επαναδιαπραγμάτευση των σχετικών συμβάσεων, να μειωθούν οι τιμές των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Τέλος πρότεινε πάγωμα στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ λειτουργία τους με κοινωνικά κριτήρια.


σχετικα αρθρα