current views are: 1

12 Απριλίου 2012
Δημοσίευση16:54

Για σύσταση συμμορίας που ξέπλενε «μαύρο χρήμα» κατηγορείται ο Άκης Τσοχατζόπουλος!

Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Άκη Τσοχατζόπουλου και των τεσσάρων κατηγορούμενων που εμπλέκονται στην υπόθεση προχώρησε με εντολή της η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Δημοσίευση 16:54’
αρθρο-newpost

Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Άκη Τσοχατζόπουλου και των τεσσάρων κατηγορούμενων που εμπλέκονται στην υπόθεση προχώρησε με εντολή της η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Στη δέσμευση των τραπεζικών λογαριασμών του Άκη Τσοχατζόπουλου και των τεσσάρων κατηγορούμενων που εμπλέκονται στην υπόθεση προχώρησε με εντολή της η Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράικου.

Σύμφωνα με την εντολή της κυρίας Ράικου, δεσμεύονται οι λογαριασμοί των πέντε κατηγορούμενων, καθότι θεψρούνται ύποπτοι φυγής. Πρόκειται για τους λογαριασμούς των: Άκη Τσοχατζόπουλο, Νίκο Ζήγρα, Ευφροσύνη Λαμπροπούλο, Γιώργο Σαχαπτζίδη και Αστέριο Οικονομίδη.

Χθες, το πόρισμα της έρευνας των εισαγγελέων που δόθηκε στη δημοσιότητα υποστήριξε ότι  ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ , είχε στήσει για περισσότερα από δέκα χρόνια μια ολόκληρη οργάνωση, προκειμένου να ξεπλένει το μαύρο χρήμα,

Το 206 σελίδων πόρισμα αναφέρει πως ο πρώην υπουργός είχε στη διάθεση του ένα πλέγμα προσώπων και εξωχώριων εταιρειών, μέσω δεκάδων τραπεζικών λογαριασμών στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εικονικών ή μη αγοραπωλησιών ακινήτων, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παρέχει βοήθεια στον πρώην υπουργό να «σβήνει» τα ίχνη παράνομων πληρωμών.

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι κατηγορούμενοι συνέστησαν και συμμετείχαν σε οργάνωση με σκοπό τη διάπραξη νομιμοποίησης εσόδων προερχόμενων από το έγκλημα της κατ´εξακολούθησης παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Δημοσίου.

Η οργάνωση του Άκη Τσοχατζόπουλου δρούσε για πάνω από 10 χρόνια όπου είχε κάνει συναλλαγές για να νομιμοποιήσει τα έσοδα και να συγκαλύπτει τη δράση της. Για τις συναλλαγές αυτές χρησιμοποιούσε offshore εταιρείες, δικηγορικά γραφεία αλλά και πολλούς τραπεζικούς λογαριασμός τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ο πρώην υπουργός απέκρυψε περιουσία από 1998 μέχρι το 2011 συνολικού ύψους 16.202.000 ελβετικών φράγκων και 1.748.000 δολαρίων ΗΠΑ, η οποία προέρχεται από τις δωροδοκίες που είχε δεχτεί για τα οπλικά συστήματα TOR M1, ενω οι εισαγγελείς θεωρούν σίγουρο ότι είχε αποκρύψει παράνομες αμοιβές από προμήθειες εξοπλιστικών συστημάτων.
 

Στις 2/12/2002 απέκρυψε περιουσία συνολικού ύψους 2.960.225 ελβετικών φράγκων σχετικά με τις συμβάσεις ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ και ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2 (υποβρύχια) τα οποία αποτελούν παράνομη αμοιβή που κατέβαλε μέσω άλλης εταιρείας η γερμανική εταιρεία FERROSTAAL.
 

Οι εισαγγελείς θεωρούν ότι πέραν πάσης αμφιβολίας, ο ιδιοκτήτης των offshore που ενεπλάκησαν σε παράνομες αγοραπωλησίες ακινήταν αλλά και ήταν αποδέκτες ή αποστολείς εμβασμάτων είναι ο ίδιος υπουργός, με βοηθό τον Νικόλαο Ζήγρα.

Ο τελευταίος ήταν διαχειριστής των χρημάτων του υπουργού, ο οποίος από το 1997 έκανε καταθέσεις ποσών σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού.

Τα ακίνητα

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος θεωρείται από το πόρισμα ο πραγματικός ιδιοκτήτης του ακινήτου της Διονυσίου Αεροπαγίτου από το 1999 αλλά και πλήθος άλλων ακινήτων:

Στην Κηφισίας και στην Κυψέλη, ακίνητα τα οποία πουλήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου και για την αγορά τους λάμβανε δάνεια 6 εκατ. ευρώ!

Αγνοούσε τους νόμους

Με βαρείς χαρακτηρισμούς περιγράφει την φορολογική του συμπεριφορά το πόρισμα των εισαγγελέων, λέγοντας ότι ο κ. Τσοχατζόπουλος αγνοεί τους νόμους του κράτους.

Επί παραδείγματι, ο πρώην υπουργός προσπαθεί να αποφύγει την απόδοση ΦΠΑ για επισκευές στο ακίνητο της Αεροπαγήτου, οι οποίοι κόστησαν 560.000 ευρώ. Το ΦΠΑ ανερχόταν στα 76.000 ευρώ το οποίο και δεν απέδωσε ποτέ.

Το σημαντικό είναι ότι το πόρισμα θεωρεί ότι η οργάνωση αυτή εξακολουθεί να υφίσταται, δεδομένου ότι έχει εντοπιστεί μόνο ένα μέρος αυτής. 

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, η κόρη του πρώην υπουργού ενδεχομένως να είχε συμμετοχή στην οργάνωση, ενώ σίγουρα είχε επωφεληθεί από τη δραστηριότητα της.

Διαβάστε ΕΔΩ το πόρισμα- φωτιά 

Σχετικά θέματα:


σχετικα αρθρα