Στην έκτη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού οδηγήθηκε λίγο πριν τις 11:30 το πρωί χωρίς αυξημένα μέτρα ασφαλείας και χειροπέδες και ο πρώην υπουργός, Άκης Τσοχατζόπουλος μετά την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα για την προφυλάκιση του, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες αμοιβές, που φέρεται να έλαβε για τις προμήθειες των συστημάτων TOR-M1 και υποβρυχίων.  Ανακριτής και εισαγγελέας κατέληξαν στην απόφαση της προφυλάκισης του κυρίου Τσοχατζόπουλου το απόγευμα της Δευτέρας καθώς τον έκριναν ύποπτο φυγής, ύποπτο τέλεσης νέων αξιόποινων πράξεων και παράλληλα συνεκτίμησαν τη βαρύτητα του αδικήματος της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων που αντιμετωπίζει. 

Σε σημερινή τους ανακοίνωση, η ομάδα των συνηγόρων του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας επισημαίνει πως η προφυλάκιση του κ. Τσοχατζόπουλου είναι υπερβολική με βαση την αρχή της αναλογικότητας ενώ η αιτιολόγηση της απόφασης δεν πηγάζει από την μέχρι στιγμής στάση του πρώην υπουργού.

Σε σχέση με την χθεσινή ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, οι συνήγοροι αναφερούν τα εξής :

« -Η διάταξη του αρθρ. 282 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αφορά την προσωρινή κράτηση ( παλαιότερα: προφυλάκιση), αποτελεί εξαιρετική διάταξη, διαλαμβάνει αυστηρά τις προϋποθέσεις επιβολής του επαχθέστερου δικονομικού μέτρου, που προβλέπεται από τον Κ.Ποιν.Δικ. και εφαρμόζεται τότε μόνο όταν είναι απολύτως αναγκαίο. Η αρχή της αναλογικότητας (άρθρο 25 του Συντάγματος.) που διατρέχει ολόκληρο το δικαιικό μας σύστημα, καλύπτει φυσικά και την περίπτωση της προσωρινής κράτησης. Η προσωρινή κράτηση εξυπηρετεί συγκεκριμένους σκοπούς και δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση προκαταβολή ποινής ή προ-ποινή. Η Ποινική Δικονομία, αποκαλούμενη και εφαρμοσμένο Συνταγματικό Δίκαιο, ανήκει στις βασικές, θεμελιώδεις εγγυήσεις λειτουργίας του Κράτους Δικαίου. Η Πολιτεία μας είναι και πρέπει να μείνει δικαιοκρατούμενη Πολιτεία, ακόμη και σε δύσκολες, κρίσιμες συγκυρίες όπως η σημερινή.

-Η επιβολή της προσωρινής κρατήσεως στον κ. Α. – Α. Τσοχατζόπουλο αιτιολογείται σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση των κ. κ. Ανακριτή και Εισαγγελέα με τρεις λόγους (σωρευτικά) : 1) βαρύτητα κακουργήματος 2) υπόνοια φυγής 3) υπόνοια τέλεσης άλλων αξιοποίνων πράξεων. Επισημαίνεται ότι ο μεν πρώτος λόγος είναι υπό διερεύνηση και τούτο θα πρέπει να γίνει στο σύνολο της αποδιδόμενης συνθέτου  πράξεως (διάφοροι χρόνοι, διάφορες επιμέρους διαδικασίες, διάφορα συλλογικά όργανα με ευθύνη αποφάσεων, διάφορα πρόσωπα με αρμοδιότητα και ευθύνη αποφάσεων). Ο δεύτερος και ο τρίτος λόγος απλά δεν υφίστανται. Ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος σε καμία φάση της σε εξέλιξη από 20μήνου ευρισκόμενης διαδικασίας δεν έδειξε ασυνέπεια στις συναντήσεις του με τις Αστυνομικές ή Εισαγγελικές αρχές. Τουναντίον με επανειλημμένα διαβήματά του ζήτησε ενημέρωση, πληροφόρηση, επιτάχυνση των διαδικασιών. Ο κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλος τέλει σε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα  (περιοριστικός όρος) και έχει παραδώσει συνακόλουθα το διαβατήριο του στις Αστυνομικές Αρχές. Ο κύριος Α.-Α. Τσοχατζόπουλος δεν ανήκει στο Κοινοβούλιο από το φθινόπωρο του 2007, δεν έχει καμία άλλη επίσημη ιδιότητα. Κάθε πτυχή της δραστηριότητάς του ελέγχεται από τις διωκτικές αρχές. Εν τούτοις αιτιολογείται εκ μέρους των αρχών επιβολή προσωρινής κρατήσεως με υπόνοια φυγής και τέλεσης άλλων αξιόποινων πράξεων, χωρίς όμως - κατά την άποψη μας - να προκύπτουν ειδικά στοιχεία από τη δικογραφία που να στηρίζουν τις εν λόγω αποδοχές.

-Θεωρούμε ότι η επιβληθείσα προσωρινή κράτηση στον κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλο είναι υπερβολική με βάση την αρχή της αναλογικότητας. Η υψηλή αναγνωρισιμότητα του κ. Α.-Α. Τσοχατζόπουλου λόγω της μακράς θητείας του στην πολιτική και σε καίριες κυβερνητικές θέσεις αποτελεί ένα επιπρόσθετο στοιχείο που καθιστά την επιβολή προσωρινής κρατήσεως και λόγω υπόνοιας φυγής άνευ αντικειμένου.

-Εξάλλου η διάταξη 6 της Ε.Σ.Δ.Α. στο σύνολο της αποτελεί την διάταξη που ακτινοβολεί προς κάθε πτυχή του δικαιικού μας συστήματος. Και τούτο φυσικά και ιδιαιτέρως ισχύει για την προδικασία της ποινικής δίκης.»


Την ανακοίνωση υπογράφουν ο καθηγητής Λεωνίδας Κοτσαλής, πληρεξούσιος δικηγόρος του κ. Τσοχατζόπουλου, εκφράζοντας τις νομικές θέσεις και των λοιπών πληρεξουσίων δικηγόρων, Ιωάννη Νικολάου, Ιωάννη Παγορόπουλου και Γρηγορίου Τσόλια.

Την ίδια ώρα, ενώπιον του ανακριτή απολογούνται από τις εννέα περίπου το πρωί οι δύο συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού για τους οποίους εξέδωσε ένταλμα ο ανακριτής. Προφυλακιστέα κρίθηκε η λογίστρια του πρώην υπουργού, Ευφροσύνη Λαμπροπούλου.


Το χρονικό της απολογίας του πρώην υπουργού 


Ο Άκης Τσοχατζόπουλος απολογήθηκε για περίπου επτά ώρες και δέχθηκε ερωτήσεις από τον ανακριτή βάσει του υπομνήματος που παρέδωσε. 

Αναλυτικότερα, σε σύμπτωση απέδωσε ο 'Ακης Τσοχατζόπουλος την εμπλοκή είτε συγγενικού του προσώπου είτε της λογίστριάς του στις υπεράκτιες εταιρίες που φέρονται να χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την μεταφορά στην Ελλάδα μεγάλων χρηματικών ποσών. 

Ο πρώην υπουργός φέρεται να αρνήθηκε στην απολογία του, ότι είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης των επίμαχων εταιριών όπως θεωρούν οι Εισαγγελείς στο πόρισμα που συνέταξαν για την υπόθεση. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε των επιλογών που έκανε ως υπουργός 'Αμυνας. Για την προμήθεια των υποβρυχίων ο κ. Τσοχατζόπουλος φέρεται να υποστήριξε ότι ήταν απόφαση του ΚΥΣΕΑ η συγκεκριμένη προμήθεια για το Πολεμικό Ναυτικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κατηγορούμενος δεν θέλησε να λογοδοτήσει σήμερα για την προμήθεια των αντιπυραυλικών συστημάτων TOR-M1, αρκέστηκε ωστόσο να επισημάνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή ενίσχυσε την άμυνα της χώρας ενώ υπογράμμισε απολογούμενος ότι όσα χρόνια διατέλεσε υπουργός ενήργησε με αποκλειστικό γνώμονα το συμφέρον της 
χώρας. 

Τόσο ο Ανακριτής Γαβρ.Μαλλής όσο και ο Εισαγγελέας Ν.Βούλγαρης , παρών στην απολογία, δεν φαίνεται να πείστηκαν από τις απαντήσεις του κατηγορούμενου πρώην υπουργού τις οποίες θεώρησαν "μη ικανοποιητικές". Ομόφωνα έκριναν ότι και οι τρεις προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος για την προφυλάκιση κατηγορουμένου, πληρούνται στην περίπτωση του κ. Τσοχατζόπουλου. 

Ο Άκης Τσοχατζόπουλος παρέμεινε τη νύχτα στη ΓΑΔΑ καθώς οι φυλακές ήταν κλειστές λόγω αργίας.


Σχετικό θέμα:  

Στη φυλακή η λογίστρια και ο εξάδελφος Ζήγρας της «συμμορίας του Άκη»