Τις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ για το δίκτυο κοινωνικής προστασίας παρουσίασε σήμερα από την Ιπποκράτους ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ χωρίζονται σε πέντε ενότητες, με πρώτη την ανεργία των νέων. Όπως αναφέρεται σχετικά, «στόχος και δέσμευση μας είναι να επιταχυνθούν όλες οι διαδικασίες ώστε τα προγράμματα που είναι σε εξέλιξη για την ενίσχυση της απασχόλησης, να ολοκληρωθούν μέχρι το καλοκαίρι του 2013, αντί για το τέλος του 2014, όπως ήταν ο αρχικός προγραμματισμός του ΕΣΠΑ».

Για το θέμα της ανεργίας, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η ολοκλήρωση όλων των υφιστάμενων προγραμμάτων θα επισπευσθεί ώστε να τεθούν σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2013 αντί του αρχικού σχεδιασμού που είχε τοποθετηθεί στο τέλος του 2014.

Μίλησε επίσης για αύξηση των πόρων του ΕΣΠΑ με στόχο την αντιμετώπιση της ανεργίας κατά 250 εκατ. ευρώ και συμπλήρωσε ότι διεκδικούνται επιπλέον 150 εκατ. ευρώ από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξήγγειλε πως στο εξής η πρόσβαση στις υπηρεσίες του ΕΣΥ θα είναι καθολική και απρόσκοπτη χωρίς περιορισμό ενσήμων ή άλλες προϋποθέσεις.

Για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά ανακοίνωσε πως η ρύθμιση χρεών θα επεκταθεί και στις ατομικές επιχειρήσεις και για οφειλές έως 25.000 ευρώ.

Μια ακόμα αλλαγή αφορά στον «ακατάσχετο τραπεζικό λογαριασμό». Κάθε άτομο θα μπορεί να έχει λογαριασμό 1.500 ευρώ που δεν θα μπορεί να θιγεί, να κατασχεθεί ή να παρεμποδιστεί η ανάληψη. Σε περίπτωση κοινού λογαριασμού ζευγαριού, το ποσό θα φθάνει τις 2.000 ευρώ.  

Πέμπτη ενότητα είναι οι ρυθμίσεις δανείων: Πρώτος στόχος είναι να ωφεληθεί ο δανειολήπτης, με ρυθμίσεις που θα καθιστούν το δάνειο «ζωντανό και εξυπηρετήσιμο».

Τέλος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξαπέλυσε επίθεση κατά του προέδρου της ΝΔ κ. Αντώνη Σαμαρά και τόνισε, ότι με βάση τις φοροελαφρύνσεις τις οποίες προτείνει και ετοιμάζεται να παρουσιάσει, τα επιπρόσθετα μέτρα που θα απαιτούνταν τον Ιούνιο δεν θα ήταν 11 δισ. ευρώ αλλά θα αυξάνονταν στα 20 δισ. ευρώ. Με βάση αυτά ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ για προχειρότητα και παλαιοκομματική προσέγγιση.