current views are: 1

17 Απριλίου 2012
Δημοσίευση13:28

Χουντής: Θέατρο η επιστολή Βενιζέλου προς τον Μπαρόζο

«Θέατρο με δύο πράξεις» χαρακτηρίζει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, την επιστολή του κ. Βενιζέλου στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις αυριανές δηλώσεις του κ. Μπαρόζο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

Δημοσίευση 13:28’
αρθρο-newpost

«Θέατρο με δύο πράξεις» χαρακτηρίζει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, την επιστολή του κ. Βενιζέλου στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις αυριανές δηλώσεις του κ. Μπαρόζο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη στην Ελλάδα.

«Θέατρο με δύο πράξεις» χαρακτηρίζει, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, την επιστολή του κ. Βενιζέλου στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις αυριανές δηλώσεις του κ. Μπαρόζο για την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη στην Ελλάδα. Ολόκληρη η δήλωση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν μας εκπλήσσει καθόλου το θεατρικό έργο που ανεβάζουν οι κ.κ. Βενιζέλος και Μπαρόζο, με θέμα την ‘αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη στην Ελλάδα’. Την πρώτη πράξη την είδαμε τη Δευτέρα, με την επιστολή του κ. Βενιζέλου στον κ. Μπαρόζο, με την οποία ‘ζητάει συγκεκριμένες δράσεις’ για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και την ανάπτυξη στην Ελλάδα! Ενώ τη δεύτερη την αναμένουμε αύριο στο Στρασβούργο όπου ο Πρόεδρος της Κομισιόν θα ανακοινώσει τα μέτρα για την ‘αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη’.

Αυτό που μας εκπλήσσει πραγματικά, είναι όχι μόνο η πενία των προτάσεων του κ. Βενιζέλου ο οποίος έχει διατελέσει σε κρίσιμες περιόδους Υπουργός Οικονομικών των μνημονιακών κυβερνήσεων, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά και η σπουδή την οποία επιδεικνύει με τις προτάσεις του, για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το οποίο μάλιστα παρουσιάζει ως αναπτυξιακό εργαλείο,

Συγκεκριμένα ο κ. Βενιζέλος, προτείνει:

– Πρώτον, ‘πρέπει να δοθεί έμφαση στην ‘αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων με ενεργητικές πολιτικές και προγράμματα κατάρτισης’.

α) Όσον αφορά τα προγράμματα κατάρτισης, το ΠΑΣΟΚ, αδυνατεί να ξεφύγει από παλιές λογικές και αμαρτίες, από Κέντρα Κατάρτισης που είχαν γεμίσει όλη την Ελλάδα. Και ο τελευταίος έλληνας γνωρίζει ότι με τα προγράμματα δεν βρήκε δουλειά κανένας, αλλά έγινε το μεγάλο φαγοπότι, του δημόσιου χρήματος, από ημέτερους.

β) Όσον αφορά στις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης για τους νέους, προφανώς εννοεί και άλλες μειώσεις στο μισθό των νέων εργαζομένων, που ακόμα δεν έχουν φτάσει τους μισθούς Βουλγαρίας, ή και άλλες επιδοτήσεις στους εργοδότες για να προσλάβουν δήθεν, νέους ανθρώπους.

– Δεύτερον ‘απαιτείται μεγαλύτερη ενίσχυση του Ταμείου Εγγυήσεων για τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις’. Ξέχασε να πει, όμως, ότι το Ταμείο Εγγυήσεων για Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, που είναι ήδη ενταγμένο στο ΕΣΠΑ από το 2007, πριν από την κρίση και έχει χρηματοδοτηθεί με περίπου 400 εκατ. από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ξέχασε, επίσης, να πει ότι είναι κυριολεκτικά βαλτωμένο, χωρίς καμία ουσιαστική απορρόφηση, αφού, όπως, αναφέρει και ο Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης, κ. Χάν (7/11/11), σε σχετική ερώτησή μου, η ‘υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του κράτους μέλους, καθώς επίσης και των ελληνικών τραπεζών, επηρέασε την περαιτέρω κινητοποίηση πιστώσεων που διατίθενται στο χρηματοπιστωτικό μηχανισμό’. Δηλαδή, αυτοί που οδήγησαν την Ελλάδα στην επιλεκτική χρεοκοπία, την επικαλούνται τώρα, για να δικαιολογήσουν την αποτυχία απορρόφησης κονδυλίων και φαίνεται να αγνοούν ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίζεται για πολλά ακόμα χρόνια, όπως οι ίδιοι άλλωστε ομολογούν.

-Τρίτον, ‘απαιτείται η δημιουργία ενός ‘μηχανισμού κατανομής του χρηματοοικονομικού κινδύνου, με τα κονδύλια που έχουμε από τα διαρθρωτικά ταμεία’, για να ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα. Είναι αυτά τα έργα Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), κυρίως αυτοκινητόδρομοι, που είναι ‘κολλημένοι’ εδώ και χρόνια εξαιτίας της άρνησης των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν όσα έχουν δεσμευτεί με επίσημες συμβάσεις τις οποίες τώρα αθετούν. Όπως φαίνεται η προσπάθειά του είναι να πείσει με χρήματα του ΕΣΠΑ, τις τράπεζες ώστε να σπεύσουν να ξελασπώσουν τους μεγαλοεργολάβους που αθετούν τις υποχρεώσεις τους, αφήνοντας στη μοίρα τους χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που μόνο αυτές μπορούν να δημιουργήσουν πραγματικές θέσεις εργασίας.

-Τέταρτον, χρειάζεται να ξεμπλοκάρουν ‘προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων που δεν προχωρούν για λόγους νομικούς και γραφειοκρατικούς, επειδή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει θέματα σχετικά με τις λεγόμενες κρατικές ενισχύσεις’. Είναι μια πρόταση που μόνο ένας ‘νομικός’ σαν τον κ. Βενιζέλο θα μπορούσε να κάνει. Ζητά από την Κομισιόν να παρανομήσει και άρον-άρον να κάνει τα «στραβά μάτια» στις ιδιωτικοποιήσεις-σκάνδαλα και στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ακόμα και όταν υπάρχει κραυγαλέα παραβίαση ακόμα και των κοινοτικών κανόνων.

-Τέλος, ο κ. Βενιζέλος εισηγείται να υπάρξει η ‘εμπροσθοβαρής εκταμίευση των πόρων του ΕΣΠΑ’. Φαίνεται να αγνοεί ότι ήδη, το μέτρο αυτό, έχει υιοθετηθεί σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Επιτροπής και αφορά όλες τις χώρες που βρίσκονται σε οικονομικές δυσκολίες, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία κ.α.

Καλούμε το ΠΑΣΟΚ αλλά και τη ΝΔ να σταματήσουν επιτέλους αυτό το θέατρο. Να μην κοροϊδεύουν άλλο τον ελληνικό λαό. Η ελληνική οικονομία δεν βγαίνει από την κρίση με επιστολές, επικοινωνιακού τύπου. Οι νέοι άνεργοι και οι υπερχρεωμένες ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεν πρόκειται να βγουν από την καταστροφή και την αβεβαιότητα, όσο εφαρμόζονται οι εντολές του Τρόικα που ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν απόλυτα δεσμευτεί ότι θα τις εφαρμόζουν τυφλά».


σχετικα αρθρα