Μία επιπλέον παράμετρος στη δύσκολη αποστολή διαχείρισης του ρευστού πολιτικού κλίματος στο δρόμο προς τις εκλογές προστέθηκε από χθες για το επιτελείο Σαμαρά, μετά και την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων που ήδη προκαλούν έντονους κραδασμούς στην κομματική βάση της ΝΔ.  Παρά το γεγονός ότι οι τελικές λίστες είχαν από νωρίς το μεσημέρι την έγκριση του Αντώνη Σαμαρά, χρειάστηκαν περισσότερες από έξι ώρες μέχρι να ανακοινωθούν επισήμως, ενδεικτικό σε αρκετές περιπτώσεις της ελλιπούς προετοιμασίας και συνεννόησης, ανάμεσα στον κομματικό μηχανισμό και τις τοπικές οργανώσεις και υποψηφίους. 

Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων η Κεφαλλονιά, όπου οι τρεις –ως τη Μ. Τετάρτη- βέβαιοι υποψήφιοι «με τη βούλα» του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Αν. Λυκουρέντζου –κ.κ. Αλιβιζάτος, Λουκέρη και Κουρής- την Μ. Πέμπτη δήλωσαν την απόσυρση του ενδιαφέροντός τους να κατέλθουν, λόγω της επιμονής της κομματικής ηγεσίας να συμπεριληφθεί ως υποψήφιος στην περιφέρεια ο κ. Παπαδάτος.

Οι διαβουλεύσεις εν μέσω Πάσχα δε απέδωσαν καρπούς με τον κ. Σαμαρά να δηλώνει ανυποχώρητος και τελικώς στην Κεφαλλονιά, υποψήφιοι θα είναι οι κ.κ. Παπαδάτος, Κουλουμπή και Κουνάδης. 

Αντιδράσεις –κατά περίπτωση- έχουν προκαλέσει τόσο η επανένταξη στα ψηφοδέλτια του κ. Συμπιλίδη –«πέτρα του σκανδάλου» στην περίπτωση της ανατροπής της κυβέρνησης Μητσοτάκη το 1993- καθώς και η επαναφορά των κ.κ. Δούκα, Μπασιάκου και Τσιτουρίδη. 

Το ζήτημα δεν είναι ασφαλώς οι τοπικές «γκρίνιες». Αυτές αποτελούν πάγια παράδοση στις εσωκομματικές διαδικασίες κατάρτισης εκλογικών ψηφοδελτίων –πολύ περισσότερο στις περιπτώσεις των κομμάτων που εμφανίσουν δυναμική διακυβέρνησης. Άλλωστε, απέναντι στο βασικό πολιτικό της αντίπαλο, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ έχει το αντιδιαμετρικό πρόβλημα να «κόβει» υποψηφίους, όταν το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να βρει διαθέσιμους για να κλείσει συνδυασμούς. 

Το πρόβλημα είναι η αδυναμία των βασικών κρίκων της κομματικής αλυσίδα να απορροφήσουν εγκαίρως τους αναμενόμενους τριγμούς, ώστε να έχουν καμφθεί κατά το δυνατόν οι αντιδράσεις. Ένα πρόβλημα το οποίο εντάθηκε και από τη χαρακτηριστική καθυστέρηση στην ανακοίνωση των ψηφοδελτίων, γεγονός που τροφοδότησε εξωσυστημικά φαινόμενα, όπως η γνωστοποίηση τοπικών υποψηφίων πολύ νωρίτερα από τις επίσημες ανακοινώσεις του κόμματος. Κλασσική η περίπτωση της Δράμας. 

Την προσπάθεια άμβλυνσης των εντυπώσεων που δημιουργήθηκαν, ο Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει να την ενισχύσει με την απόφασή του να τοποθετήσει τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη επικεφαλής της εκτελεστικής επιτροπής που δημιουργήθηκε από την επιτροπή εκλογικού αγώνα, συνεπικουρούμενο από τους «καραμανλικούς» Λ. Ζαγορίτη, Μ. Δασκαλάκη και Κ. Ζωντανό. 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι τα φαινόμενα των αντιδράσεων που παρατηρήθηκαν –κυρίως λόγω της διάστασης που έλαβαν εξαιτίας της ανεπιτυχούς διαχείρισής τους- αδικούν τη συνολική εικόνα των ψηφοδελτίων, τόσο στο επίπεδο των στατιστικών στοιχείων όσο και στο επίπεδο του περιεχομένου. 

Η ανανέωση σε ονόματα ξεπερνά το 60% ενώ, σε 8 νομούς παρατηρήθηκε υπερπροσφορά υποψηφίων που υπερέβη δύο και τρεις φορές τον απαιτούμενο αριθμό που προβλέπεται από τον Νόμο. Εντυπωσιακή είναι και η ...θηλυκή συμμετοχή –είναι χαρατηριστικό ότι υπερβαίνεται η απαιτούμενη ποσόστωση, με την Λακωνία να έχει τα σκήπτρα με τρεις γυναικείες υποψηφιότητες έναντι δύο από άντρες

Τέλος, εκπροσωπούνται στο συνολό τους όλες οι κοινωνικές διαστρωματώσεις –ακόμη και οι άνεργοι- οι επαγγελματικές τάξεις και οι επιστημονικοί κλάδοι ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι τις εκλογικές λίστες αυτή τη φορά δεν... κοσμεί το σύνηθες φαινόμενο της πληθώρας των εκπροσώπων του καλλιτεχνικού, αθλητικού και τηλεοπτικού στερεώματος– μοναδικές εξαιρέσεις ο Τάσος Μητρόπουλος και ο Ρένος Χαραλαμπίδης. 

Σχετικά Θέματα:

Oι 412 υποψήφιοι της ΝΔ σε όλη την Ελλάδα