Αντιπαράθεση ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ πυροδοτούν οι διαπραγματεύσεις για τη συλλογική σύμβαση στον κλάδο του εμπορίου, με εκατέρωθεν αιχμές σε σχετικές ανακοινώσεις. Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ ανέφερε ότι «για άλλη μια φορά τα συνδικαλιστικά στελέχη της ΠΑΣΚΕ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, ερήμην των εργαζομένων του κλάδου, παζαρεύουν με την εργοδοσία πόσα θα χάσουν παραπέρα οι εργαζόμενοι, καθώς αποδέχονται και προωθούν μαζί με τους μεγαλέμπορους συμφωνία με βάση τις αξιώσεις τους. Στο όνομα του μικρότερου κακού οι συνδικαλιστές ΠΑΣΚΕ και της Αυτόνομης Παρέμβασης που έχουν πλειοψηφία δουλεύουν για την υποταγή των εργαζομένων στα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματιών του χώρου. Είναι αισχρό ψέμα ο ισχυρισμός ότι με τη μείωση μισθών θα αποτραπούν απολύσεις, ανεργία, ελαστική προσωρινή εργασία».

«Είναι απάτη ότι υπάρχει «χρυσή τομή» που να ικανοποιεί τους εργαζόμενους και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Μόνοι ωφελημένοι από μια τέτοια σύμβαση θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι στον χώρο του εμπορίου. Βάζουν πλάτη να εφαρμοστούν στην πράξη τα βάρβαρα μέτρα των μνημονίων που συναποφασίζουν κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία. Οι εργαζόμενοι πρέπει να ξεσηκωθούν για να εμποδίσουν τη σφαγή των μισθών και των δικαιωμάτων τους, να πάρουν στα δικά τους χέρια με συνελεύσεις την υπόθεση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απομονώνοντας τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες. Μόνο ο ανυποχώρητος ταξικός αγώνας, η οργάνωση και αντεπίθεση μπορεί να βάλει φρένο και να ανατρέψει την πολιτική που ισοπεδώνει τα εργατικά λαϊκά δικαιώματα» κατέληξε η ανακοίνωση του Περισσού.

Από την πλευρά του, ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε λέγοντας ότι «η ηγεσία του ΚΚΕ αντί να παίζει τον ρόλο της Κασσάνδρας και να αποδίδει στους συνδικαλιστές της ριζοσπαστικής αριστεράς στην ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων τάχα υποχωρητικότητα για προεκλογική εκμετάλλευση, καλό θα ήταν να μην διασπά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και να συμβάλει στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων, ώστε να εξασφαλιστεί η υπεράσπιση των συμβάσεων και να μην περάσουν σε κανένα χώρο τα εργοδοτικά σχέδια. Η υπόθεση της ισχύος των συμβάσεων είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση και αν το ΚΚΕ θέλει να συμβάλλει ουσιαστικά, ας συμβουλέψει τα στελέχη του σε ομοσπονδίες που ελέγχει τα οποία έχουν εγκαταλείψει τις κλαδικές συμβάσεις οι οποίες έχουν καταγγελθεί και έχουν λήξει πριν από ένα χρόνο, με συνέπεια οι διατάξεις τους να έχουν μεταφερθεί σε ατομικές συμβάσεις».