Εξαιρετικά ρευστό παραμένει το πολιτικό σκηνικό 16 ημέρες πριν τις εκλογές, όπως προκύπτει από τις τρεις τελευταίες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα σε εφημερίδες. Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως προηγείται σταθερά η Νέα Δημοκρατία χωρίς αυτοδυναμία ενώ η νέα Βουλή που προκύπτει είναι δεκακομματική. Αναλυτικότερα, η αυτοδυναμία είναι σχεδόν ανέφικτη όπως φαίνεται από τη δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφημερίδα «Τα Νέα». 

Η Νέα Δημοκρατία διατηρεί προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου (25,5%) έναντι του ΠΑΣΟΚ (19,1%) αλλά είναι ξεκάθαρο ότι ο στόχος της αυτοδυναμίας δε θα επιτευχθεί. Η Δημοκρατική Συμμαχία της Ντόρας Μπακογιάννη φαίνεται να εξασφαλίζει την είσοδο στη Βουλή, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες που Πάνου Καμένου δείχνουν να χάνουν έδαφος (7,1%), όπως άλλωστε και η Δημοκρατική Αριστερά (5,4%).

Σταθερά τρίτο κόμμα είναι το ΚΚΕ με 10,6% και ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ (9,1%). Στη νέα Βουλή φαίνεται ότι θα μπει και η Χρυσή Αυγή (5,4%) αλλά και ο ΛΑΟΣ (4%) παρά τη φθορά του από τη συμμετοχή στην κυβέρνηση Παπαδήμου. Στη Βουλή φαίνεται να μπαίνουν και οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας δηλώνει το 59% των ερωτηθέντων, ενώ η «πάση θυσία παραμονή στο ευρώ» που ζητά το 77% των πολιτών, είναι άλλος ένας δρόμος προς τη συγκυβέρνηση.

Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων δε θέλει νέο γύρο εκλογών στην περίπτωση που ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Μόλις στο 8,1% τάσσεται υπέρ.

Για το 26,7% των ερωτηθέντων, καταλληλότερος για πρωθυπουργός είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Αντώνης Σαμαράς λαμβάνει ποσοστό 25,8% αλλά για τους περισσότερους (45,2%) καταλληλότερος είναι ο... κανένας!

Δημοσκόπηση της Marc

Στη δημοσκόπηση της Marc, Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνουν μαζί 39,7%. Φτάνουν όμως μαζί τις 155 έδρες.

Η ΝΔ συγκεντρώνει 21,9% και το ΠΑΣΟΚ 17,8%, με τη διαφορά να μειώνεται από το 4,5% στο 4,1%, κάτι που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι ακόμη και την τελευταία στιγμή θα υπάρχουν διαρροές.

Και ενώ η ΝΔ βλέπει το ποσοστό της να μειώνεται σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της εταιρίας, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες του Πάνου Καμένου ανεβαίνουν (10,4% από 9,9%), όπως και ο ΛΑΟΣ (4,2% από 3,9%), δημιουργώντας νέους πονοκεφάλους στη Συγγρού.

Μάχη για την τρίτη θέση δείχνουν ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και Δημοκρατική Αριστερά. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ΚΚΕ φαίνεται να υποχωρεί στην 5η θέση (9,2%), με τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει το ποσοστό του στο 11% και τους Ανεξάρτητους Έλληνες να ακολουθούν με 10,4%. Η ΔΗΜ.ΑΡ. συγκεντρώνει 8,8%, η Χρυσή Αυγή 5,2%, ενώ έστω και οριακά Οικολόγοι
Πράσινοι (3,2%) και Δημοκρατική Συμμαχία (3%) μπαίνουν στη Βουλή.

Και εδώ, Ευάγγελος Βενιζέλος (15,1%) και Αντώνης Σαμαράς (15,5%) έχουν σχεδόν τα ίδια ποσοστά.

Το 46,4% των ερωτηθέντων «βλέπει» συγκυβέρνηση και μόλις το 8,3 πιστεύει πως η ΝΔ θα κερδίσει τις εκλογές με αυτοδυναμία. 43,8% των πολιτών μιλούν για ψήφο διαμαρτυρίας, ενώ το 42% λέει ότι θα ψηφίσει με βάση το πρόγραμμα κάθε κόμματος.

Δημοσκόπηση της RASS

Τέλος, η δημοσκόπηση της RASS για την εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος» στην εκτίμηση ψήφου μόλις ανεβάζει τα δύο αποκαλούμενα μεγάλα κόμματα πάνω από το 40%.

Οι πολίτες απαντούν σε ποσοστό 54,5% πως θα ψηφίσουν με κριτήριο να κυβερνηθεί η χώρα, ενώ το 62,1% δηλώνει ανήσυχο για την πιθανότητα ακυβερνησίας.

Αναλυτικά η εκτίμηση ψήφου στη δημοσκόπηση:

ΝΔ 24,1%
ΠΑΣΟΚ 17,1%
ΣΥΡΙΖΑ 10,3%
ΑΝΕΞ. ΕΛΛΗΝΕΣ 9,4%
ΚΚΕ 8,7%
ΔΗΜ. ΑΡΙΣΤΕΡΑ 8,4%
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 4,3%
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ 3,8%
ΛΑΟΣ 3,4%
ΔΗΜ. ΣΥΜΜΑΧΙΑ 3,2%