Την Κυριακή οι πολίτες, με την ψήφο τους, μπορούν να αλλάξουν το κλίμα και αποδοκιμάζοντας κατηγορηματικά την κυβέρνηση και το Μνημόνιο, να ρίξουν το δικό τους βάρος στην πορεία των πραγμάτων, τόνισε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση του υποψήφιου δημάρχου Θεσσαλονίκης Τριαντάφυλλου Μηταφίδη.

Κάλεσε τους πολίτες να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα ελπίδας και αλλαγής, ένα μήνυμα καταδίκης για την κυβερνητική πολιτική και το Μνημόνιο, που, όπως είπε, σέρνουν την κοινωνία και την οικονομία σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης, ανεργίας και φτώχειας.

«Απευθυνόμαστε και σε κάθε αριστερό σε κάθε αριστερή. Που προβληματίζεται από την εικόνα της παράταξής μας. Και του λέμε. Δεν μας ικανοποιεί ούτε εμάς η εικόνα αυτή. Και κάνουμε την αυτοκριτική μας πρώτοι απ’ όλους», επισήμανε και πρόσθεσε: «Όμως τώρα είναι η ώρα της κάλπης. Η ώρα της μάχης. Και η Δευτέρα των εκλογών πρέπει να βρει την αριστερά πρωταγωνίστρια στο μέτωπο των δυνάμεων που θα διεκδικήσουν μια μεγάλη αλλαγή προς όφελος της κοινωνίας. Είναι ώρα να κάνουμε όλοι πέρα και τους εγωισμούς και τις αλήθειες μας και να δυναμώσουμε την ελπίδα για την κοινωνία που δοκιμάζεται».

Για τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου είπε ότι ψάχνει συνενόχους, αλλά δεν θα τους βρει στους πολίτες, ενώ για τον πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά επισήμανε ότι «προβάρει κοστούμι εξουσίας» κι έχει μπει στο «αλισβερίσι». Για τη Ν.Δ. είπε ότι δεν τοποθετείται ουσιαστικά εναντίον του Μνημονίου και πατάει σε δύο βάρκες. Από τη μια προσπαθεί να καρπωθεί την γενικευμένη δυσαρέσκεια απέναντι στο Μνημόνιο και από την άλλη, παρέχει διαβεβαιώσεις προς τα διεθνή κέντρα επιτήρησης, ότι μπορεί να κάνει τη δουλειά της κυβέρνησης με λιγότερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι στα συρτάρια των διαφόρων επιτελείων, βρίσκονται τα εναλλακτικά σχέδια για «κυβέρνηση προθύμων», που θα αναλάβει το βάρος να χειραγωγήσει την κοινωνική δυσαρέσκεια.

Υπάρχουν σενάρια συμμαχικών κυβερνήσεων, με βασικό τον κ. Παπανδρέου, το κόμμα της κ. Μπακογιάννη, τον κ. Καρατζαφέρη κι ελπίζει όχι με τη συμμετοχή δάνειων δυνάμεων από τον ευρύτερο προοδευτικό χώρο. Απέναντι σε αυτά τα σχέδια πρότεινε την ενότητα ενάντια στο Μνημόνιο, ένα νέο πόλο ενότητας και δράσης στα αριστερά του πολιτικού συστήματος, που θα αναδειχτεί μέσα από την σκόνη του καταρρέοντος δικομματισμού.

Απάντησε στην κριτική περί «ανίερης συμμαχίας» αριστεράς και δεξιάς ενάντια στο Μνημόνιο και είπε πως αν διαμορφώνονται τελευταία περίεργες συμμαχίες, αυτές είναι γύρω από το Μνημόνιο. «Περίεργες συμμαχίες ενάντια στο Μνημόνιο δεν υπάρχουν. Ή μάλλον υπάρχουν μόνο στα κεφάλια των πανικόβλητων διαμορφωτών γνώμης που έχει επιστρατεύσει η κυβέρνηση», παρατήρησε.

Σε ότι αφορά στο Δήμο Θεσσαλονίκης είπε ότι θα περίμενε από κάποιους να αποσύρουν τη στήριξη τους στην υποψηφιότητα του Γιάννη Μπουτάρη, όταν άκουσαν τον πρωθυπουργό να καλεί τους πολίτες να τον ψηφίσουν ως «υποψήφιο του Μνημονίου».

Επισήμανε ότι το ζήτημα της Θεσσαλονίκης δεν είναι ζήτημα προσώπων, ούτε υπόθεση διακομματικής εναλλαγής στη διοίκηση του Δήμου. Είναι και μια μάχη ενάντια στον κοινωνικό συντηρητισμό και την εθνοκαπηλεία στην πόλη του Ψωμιάδη και του μητροπολίτη Ανθιμου.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Τάσος Κουράκης.