Διαφημιστικό χρόνο στην προεκλογική περίοδο δικαιούνται και τα εκτός βουλής κόμματα όπως αποφάνθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣτΕ, Παν. Πικραμμένος με προσωρινή διαταγή του που εξέδωσε σήμερα το απόγευμα διατάσσει τους υπουργούς Εσωτερικών και Επικρατείας μέχρι μεθαύριο, Κυριακή 22 Απριλίου 2012, να εκδώσουν νέα απόφαση για την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων των κομμάτων στην οποία θα περιλαμβάνονται ακόμη και αυτά τα κόμματα που είναι εκτός Βουλής.

Νωρίτερα, είχαν πραγματοποιήσει προσφυγές τα κόμματα «Δράση» και «Φιλελεύθερη Συμμαχία» που αποτελούν συνασπισμό κομμάτων, οι πρόεδροί τους Στέφανος Μάνος και Γρηγόρης Βαλλιανάτος, αντίστοιχα, στελέχη των δύο αυτών κομμάτων, καθώς και ένα μέλος του κόμματος «Δράση».

Όλοι στρέφονται κατά της από 18.4.2012 απόφασης των υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας με την οποία καθορίσθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και ο χρόνος προβολής των 10 πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή από τους δημόσιους, ιδιωτικούς, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Στην αίτησή τους τα δύο κόμματα υπογραμμίζουν ότι πλέον του ότι έχουν αποκλειστεί από την κατανομή του προεκλογικού ραδιοτηλεοπτικού χρόνου, τους έχει απαγορευθεί ακόμη και «ιδίας δαπάνης» κάθε ραδιοτηλεοπτική προβολή ή διαφήμιση μέχρι την 25η Απριλίου 2012, όπου ο Άρειος Πάγος θα ανακηρύξει τους συνδυασμούς των κομμάτων (σ.σ. θα κριθεί η νομιμότητα συμμετοχής των κομμάτων και συνασπισμών κομμάτων στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012).

Οι κύριοι Μάνος και Βαλλιανάτος υποστηρίζουν ότι η επίμαχη υπουργική απόφαση είναι αντισυνταγματική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και αντίθετη στην νομολογία (παλαιότερες αποφάσεις) του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Υποστήριξαν ότι παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της ισότητας, η οποία επιβάλλει μία κοινή αφετηρία για όλα τα κόμματα κατά την προεκλογική προβολή τους από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Η μη συμμετοχή τους στη Βουλή «δεν δικαιολογεί την πλήρη απαγόρευση της προεκλογικής τους φίμωσης», επισημαίνουν και προσθέτουν ότι παράλληλα, παραβιάζεται και η ελευθερία της πολιτικής έκφρασης και η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.

Ακόμη, επικαλούνται «σύσταση της επιτροπής υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης» με την οποία επιβάλλεται -όπως υποστηρίζουν- στα συμβαλλόμενα στην ΕΣΔΑ κράτη, κατά την προεκλογική περίοδο να εξασφαλίζουν σε όλα τα πολιτικά κόμματα και υποψηφίους «τη δυνατότητα αγοράς διαφημιστικού χώρου με ίσους όρους και στο ίδιο κόστος». Μάλιστα, αναφέρουν ότι το ελληνικό δημόσιο για τα κόμματα που είναι στη Βουλή θα πληρώσει 6.000.000 ευρώ σε 10 κανάλια για την εξασφάλιση δωρεάν διαφημιστικού χρόνου.

Τι αναφέρει η διαταγή του κ. Πικραμμένου

Η διαταγή του προέδρου του ανωτάτου ακυρωτικού δικαστηρίου αναφέρει:

«Έχοντας υπόψη α) Την 3427/2010 απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία η συνταγματική αρχή της ισότητας επιβάλλει κοινή αφετηρία για τη ρύθμιση της προεκλογικής προβολής των κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα, β) Το γεγονός ότι τα αιτούντα πολιτικά κόμματα με την επωνυμία «Δράση» και «Φιλελεύθερη Συμμαχία» έχουν ήδη συμμετάσχει, το μεν πρώτο στην εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έτος 2009, το δε δεύτερο στις βουλευτικές εκλογές του έτους 2007 και στις εκλογές για την ανάδειξη των Ελλήνων αντιπροσώπων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το έτος 2009, γ) Το γεγονός ότι τα ως άνω αιτούντα πολιτικά κόμματα επέδωσαν στις 20.4.2012 στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου δήλωση συγκρότησης συνασπισμού και συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, διατάσσουμε τη διοίκηση να προβεί το αργότερο μέχρι την Κυριακή, 22 Απριλίου 2012 στην έκδοση της προβλεπόμενης από τις διατάξεις των άρθρων 10 του Ν. 3023/2002 και 45 του Π.Δ. 26/2012 κοινής υπουργικής απόφασης, με την οποία να ρυθμίζεται η προεκλογική προβολή του συνασπισμού των αιτούντων κομμάτων από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».

Η προσωρινή διαταγή του κ. Πικραμμένου αφορά τον συνασπισμό των δυο αυτών κομμάτων, αλλά η νέα υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί πρέπει να αφορά όλα τα κόμματα, εντός και εκτός Βουλής, καθώς μπορεί να προσφύγουν μέσα στις επόμενες μέρες στο ΣτΕ και άλλα εκτός Βουλής κόμματα και να ανατραπεί εκ νέου το όλο προεκλογικό διαφημιστικό σκηνικό.