Επανέλαβε για ακόμη μια φορά το κάλεσμα του για τη δημιουργία ενός «Συνασπισμού εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της Αριστεράς» ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σε ομιλία του στα Χανιά κάλεσε τους πολίτες να καταδικάσουν τα κόμματα του μνημονίου, στις εκλογές της 6 ης Μαΐου. O κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο δίλημμα των εκλογών λέγοντας χαρακτηριστικά: «Το δίλημμα της κάλπης, όσο και να προσπαθούν τα παπαγαλάκια της διαπλοκής, όσο και να τρομοκρατούν τον κόσμο, δεν θα είναι μνημόνιο ή χρεοκοπία. Το μνημόνιο είναι πια προφανές σε όλους ότι είναι συνώνυμο της χρεοκοπίας. Το δίλημμα της κάλπης θα είναι ένα και μοναδικό: Συγκυβέρνηση των συνεταίρων του δικομματισμού και συνέχεια της καταστροφής, βάθεμα της φτώχιας και της εξαθλίωσης ή ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και νέος Συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς».

Οι προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στους πρώτους στόχους και τις προτεραιότητες του νέου συνασπισμού εξουσίας που όπως είπε θα είναι:

- Η επαναφορά του κατώτερου μισθού αμέσως στο ύψος που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση.

- Η αξιοποίηση κτιρίων ιδιοκτησίας του Δημοσίου, των Τραπεζών και της Εκκλησίας, η κατάλληλη αναμόρφωσή τους για να στεγαστούν οι άστεγοι.

- Η άμεση εφαρμογή στα προγράμματος πρωινής και μεσημεριανής σίτισης των παιδιών.

- Η χορήγηση όλων των υπηρεσιών Υγείας ώστε να χορηγούν ιατροφαρμακευτική, οδοντιατρική και οφθαλμολογική περίθαλψη σε ανέργους, άστεγους και χαμηλοσυνταξιούχους, χωρίς καμία επιβάρυνση ή συμμετοχή του ασθενούς.

- Η άμεση ρύθμιση των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Με μείωση του επιτοκίου. Με δόση που να μην ξεπερνά το 30% του εισοδήματος.

- Με διαγραφή μέρους του χρέους αντίστοιχο με τα οφέλη που έχουν αποκομίσει οι τράπεζες.

- Η αύξηση και επέκταση του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους ασφαλισμένους και η χορήγησή του για όλο το διάστημα της ανεργίας. Η χορήγηση ειδικού βοηθήματος για όσους δεν έχουν εγγραφεί στο σύστημα ασφάλισης ανεργίας.

- Η άμεση λήψη μέτρων για τη μείωση των τιμών των βασικών αγαθών με ανάλογη μείωση ή, όπου χρειάζεται, και μηδενισμό του ΦΠΑ Η ύπαρξη ειδικών τιμολογίων των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας για ευάλωτες κατηγορίες πολιτών.

- Η άμεση κατάργηση του χαρατσιού επί της μικρής ακίνητης περιουσίας.

-Αμεσα δραστικά μέτρα για να σπάσουμε τα καρτέλ, ώστε μέσα σε μια τετραετία να αποκατασταθεί η αγοραστική δύναμη μισθών και συντάξεων.

Το Σάββατο ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το Ρέθυμνο και το Ηράκλειο.