Το οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ  παρουσίασε ο Αντώνης Σαμαράς στο Ζάππειο Μέγαρο. «Μιλήσαμε για νέα μεταπολίτευση. Τότε σε πολλούς φάνηκε παράξενο. Τώρα συμφωνούν όλοι», τόνισε ο κ. Σαμαράς στην αρχή της ομιλίας του εκφράζοντας ότι «στόχος μας να τα αλλάξουμε όλα και το μοντέλο ανάπτυξης και το σύστημα διακυβέρνησης».  Για την αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, τη στήριξη των κτηνοτρόφων αλλά και την άμεση ανακούφιση των δανειοληπτών δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ.  «Τέρμα με το παρελθόν» διεμύνησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας εξηγώντας το σχέδιό της Νέας Δημοκρατίας για την Οικονομία, με προτεραιότητα την Ανάκαμψη και την Ανάπτυξη. Όπως εξήγησε «οι εκλογές που έρχονται είναι οι πιο κρίσιμες από την Μεταπολίτευση του 1974» και επεσήμανε ότι στόχος του είναι η αλλαγή και του μοντέλου ανάπτυξης και του συστήματος διακυβέρνησης.  

«Όταν λέμε ''θα τα αλλάξουμε όλα'', εννοούμε όλα», τόνισε χαρακτηριστικά.  
Ο κ. Σαμαράς  δίνοντας το σύνθημα «να κοιτάξουμε προς το μέλλον» είπε: «Η Ελλάδα είναι μια πλούσια χώρα και εδώ είναι το παράδοξο, την κατάντησαν υπερχρεωμένη!». Ωστόσο όπως σημειώσε ο Αντώνης Σαμαράς «για να τα καταφέρουμε, δεν αρκεί να πιστέψουμε στον εαυτό μας. Πρέπει να έχουμε και σχέδιο». 

Το ΠΑΣΟΚ, είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, δεν έχει σχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά «είχε σχέδιο για να δημιουργήσει και να συντηρήσει τους κομματικούς του στρατούς». Πυρά εξαπέλυσε και κατά της Αριστεράς τονίζοντας ότι «προσφέρει ένα πανόραμα αντίθετων και αντιφατικών απόψεων».  Πρόσθεσε μάλιστα ότι το χαρακτηριστικό της Αριστεράς, είναι ότι «περιμένει την κρίση, ελπίζει στην κρίση και τρέφεται από την κρίση».

 Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι είχαμε το θάρρος να πούμε ότι το Μνημόνιο είναι λάθος και τώρα η Ευρώπη «επανέρχεται στα δικά μας λόγια». 

«Επαληθευθήκαμε σε όλα. Και έπεσαν έξω σε όλα. Από την αρχή τους λέγαμε τι χρειάζεται. Ασφαλώς να κοπεί το έλλειμμα αλλά από περιστολή της δημόσιας σπατάλης», επεσήμανε.  «Επιμέναμε ότι μαζί με τις περικοπές του ελλείμματος πρέπει να υπάρξουν, ταυτόχρονα, και μέτρα ανάκαμψηςΝα πάρει ανάσα η Ελλάδα», συνέχισε και πρόσθεσε «Είδαμε το συμφέρον της χώρας όταν καταψηφίσαμε το Μνημόνιο και πάλι όταν ψηφίσαμε το κούρεμα του χρέους».

Ο κ. Σαμαράς εξήγησε ότι «ο δρόμος της ευθύνης δεν είναι για πολλούς, είναι μοναχικός».  Αντίθετα, ο δρόμος του λαϊκισμού είναι πολύ... δημοφιλής, συμπλήρωσε. «Αυτός δεν είναι ο δικός μας δρόμος. Να το θυμάστε. Η χώρα έχει ανάγκη από πολιτικούς με αποφασιστικότητα και ευθύνη και όχι από θεατρίνους και ζογκλέρ».

Προνανήγγειλε ότι την ερχόμενη Πέμπτη θα παρουσίασει το κυβερνητικό του πρόγραμμα για την αλλαγή του συστήματος διακυβέρνησης. 

ΤΕΣΣΕΡΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ 

Στις επόμενες έξι εβδομάδες μετά τις εκλογές διεμήνυσε ότι η Νέα Δημοκρατία θα παρουσιάσει 4 νομοσχέδια: 

1) Ένα για κοινωνικές μεταβιβάσεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, τα επιδόματα κλπ

2) Ένα για φορολογικό νομοσχέδιο για να αποκτήσουμε πια απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα 

3) Ένα νομοσχέδιο για την περικοπή των δαπανών. Θα περιλαμβάνει μέτρα για την περιστολή της δημόσιας σπατάλης που παραμένει τεράστια

4) Ένα πολύ - νομοσχέδιο για την Ανάπτυξη με αναπτυξιακές προτεραιότητες και θεσμικές παρεμβάσεις για να ξεκολλήσει η Οικονομία

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ - ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΩΝ

«Θα αποκαταστήσουμε τις πολύ χαμηλές συντάξεις, τα πολυτεκνικά επιδόματα και θα στηρίξουμε τους κτηνοτρόφους Πώς; Με ισοδύναμα μέτρα που μπορούν να αποδώσουν το καθένα άμεσα «πάνω από 300 εκατομμύρια αμέσως». Τέτοια είναι η αύξηση του φόρου στα κέρδη από τα νέα ηλεκτρονικά παιγνίδια του ΟΠΑΠ και η μείωση ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ. «Ζημιογόνες ΔΕΚΟ θα δοθούν για ιδιωτικοποίηση», τόνισε.  

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι η χώρα έχει τεράστιο αναξιοποίητο πλούτο. Όπως είπε, καθώς «τα δικαιώματα των πολλών καταπατώνται από τα προνόμια των λίγων. Και οι περισσότεροι δεν έχουν ευκαιρίες».

«Για να επανορθώσουμε αδικίες που απαιτούν 550 εκατομμύρια. Βρήκαμε ήδη διπλάσια ισοδύναμα» είπε χαρακτηριστικά.

Για τους δανειολήπτες υποσχέθηκε «άμεση ανακούφιση» με το ότι «δεν μπορεί η δόση των δανείων να ξεπερνά το 30% από το μηνιαίο εισόδημά τους».

Παράλληλα τόνισε ότι οι ομολογιούχοι που έχασαν από το κούρεμα των ομολόγων πρέπει να αποζημιωθούν.

ΠΕΡΙΣΤΟΛΗ ΤΩΝ ΔΑΠΑΝΩΝ - ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Ως προς το που θα βρεθούν τα 11 δισ. περικοπών που θα χρειαστούν για τα επόμενα δύο χρόνια, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αυτά θα προέλθουν κυρίως από την «περικοπή της σπατάλης που υπάρχει παντού» και δεσμεύτηκε «να κάνω τα πάντα, ώστε να μην υπάρξουν τέτοιες οριζόντιες περικοπές ξανά».

Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Σαμαράς δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει οποιαδήποτε μείωση στον 13ο και στον 14ο μισθό και δεσμέυτηκε να μην υπάρξουν στο μέλλον οριζόντιες περικοπές που βαθαίνουν την ύφεση.

«Όχι ξανά μείωση μισθών, όχι νέοι φόροι, όχι νέα οριζόντια περικοπή στις συντάξεις, αλλά μείωση των απίστευτων σπαταλών του κράτους», είπε χαρακτηριστικά.
 
Στο πεδίο της φορολογίας, τόνισε ότι η ΝΔ θα προχωρήσει σε χρονοδιάγραμμα μείωσης των φόρων, ξεκινώντας από τη μείωση του φορολογικών συντελεστών των νομικών προσώπων στο 15%, ενώ θα προχωρήσει και σε φορολογική αμνήστευση για επιστροφή καταθέσεων.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ - ΑΝΕΡΓΙΑ

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις επισήμανε πως ό,τι μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί θα ιδιωτικοποιηθεί, ενώ για τον ΟΣΕ σημείωσε ότι ένα μέρος από την περιουσία του μπορεί να αξιοποιηθεί, ώστε να φέρει επενδύσεις, θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. «Κόμπος που δε λύνεται, κόβεται» είπε χαρακτηριστικά. 

Υποσχέθηκε επίσης οριστική τακτοποίηση αυθαιρέτων με χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να είναι απόλυτα σύννομο.

Το σχέδιο της ΝΔ περιλαμβάνει ακόμη, όπως ανέφερε, ειδικά προγράμματα για την ανεργία των νέων, αλλά και για τη νεανική επιχειρηματικότητα, αλλά και μέτρα για την Οικοδομή.

Επιπλέον, ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι με το που αρχίζει να υπάρχει ρευστότητα, το 1o μέτρο θα είναι η επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας με 2% για 10 χρόνια.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΦΑΣΤ ΤΡΑΚ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Μεταξύ των διαρθρωτικών αλλαγών, για τις οποίες δεσμεύθηκε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι επίσης η μείωση της γραφειοκρατίας, με τη σύσταση ενός έκτακτου μηχανισμού από ειδικούς, που θα παρακολουθεί τι προχωράει και τι όχι, με απευθείας λογοδοσία στον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Εξήγγειλε ακόμη φαστ τράκ για όλες τις σημαντικές επενδύσεις, καθώς και τη σύσταση ειδικής υπηρεσίας απεμπλοκής επενδύσεων, δηλαδή ειδικός φάκελος για κάθε επένδυση. Η ΝΔ θα προχωρήσει και σε συμβάσεις παραχώρησης υποδομών, όπως περιφερειακά λιμάνια και αεροδρόμια.

ΤΙΜΕΣ 

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. έθεσε ως πρώτο στόχο να μικρύνει «το χάος ανάμεσα στις τιμές των προϊόντων από το χωράφι στο ράφι», ενώ προανήγγειλε ανασυγκρότηση και ενίσχυση τηςΕπιτροπής Ανταγωνισμού και σπάσιμο των καρτέλ που κρατούν ψηλά τις τιμές.

«Οι τιμές είναι η μάχη που δεν δόθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Εμείς τη μάχη των τιμών θα τη δώσουμε κατά προτεραιότητα», δήλωσε ο κ. Σαμαράς.


Σχετικό Θέμα: