Με προσδιορισμένη ατζέντα γύρω από την οικονομία μετά την παρουσίαση της επικαιροποιήμενης «γαλάζιας» οικονομικής πρότασης στο Ζάππειο χθες, σπό την Συγγρού εκτιμούν ότι έχουν οριοθετήσει πλέον το διάλογο αναφορικά με το πλαίσιο προτάσεων για την εναλλακτική επιλογή των πολιτών στην οικονομική πολιτική της χώρας. Ως εκ τούτου, το βάρος πλέον πέφτει επί της ουσίας στη διαμόρφωση της ατζέντας για την κυβερνητική κρατική λειτουργία και τις αλλαγές της επόμενης ημέρας στα ζητήματα θεσμικού ενδιαφέροντος. 

Η προσδοκία της Συγγρού επικεντρώνεται από εδώ και στο εξής στο να περιστραφεί η συζήτηση γύρω από τις προτάσεις που κατατέθηκαν από τον πρόεδρο της ΝΔ για την οικονομία, προσβέποντας σε δύο κύρια σημεία: Πρώτον, στον καθορισμό της ατζέντας με βάση αυτο το πλαίσιο προτάσεων. Δεύτερον, στη στροφή του διαλόγου σε συζήτηση με πολιτικά χαρακτηριστικά. 

Δι’ αυτού του τρόπου, από τη ΝΔ αντιλαμβάνονται ότι μπορούν να υπερισχύσουν στα σημεία, τόσο έναντι του βασικού πολιτικού τους αντιπάλου –του ΠΑΣΟΚ- όσο και έναντι των μικρότερων κομματικών σχηματισμών που έχουν αναπτυχθεί στις παρυφές της κεντροδεξιάς, τα οποία αναπτύσσουν υπαρκτή δυναμική με πλασματικές πλατφόρμες. 

Το «οικονομικό Ζάππειο» αποτελεί μαζί με το «θεσμικό Ζάππειο» που θα παρουσιαστεί την ερχόμενη Πέμπτη, τους δύο κεντρικούς άξονες της «γαλάζιας» στρατηγικής για τη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας στο δρόμο προς την κάλπη. Θα πλασιωθεί παράλληλα όμως και από τις στοχευμένες επιθέσεις μέσω πολιτικής ρητορικής, στα μικρότερα κόμματα με στόχο τη σταδιακή τους αποδόμηση. 

Στη ΝΔ εκτιμούν ότι «ΛΑ.Ο.Σ» και «Δημοκρατική Συμμαχία» ακροβατούν εκλογικά στο 3%, την ώρα που «Ανεξάρτητοι Έλληνες» και «Χρυσή Αυγή» ευνοούνται από τη διαμαρτυρόμενη ψήφο της οργής απέναντι στις πολιτικές του Μνημονίου. Ως εκ τούτου, ήδη στο λίγο αλλά πυκνό πολιτικό χρόνο που απομένει ως την κάλπη, θα επιχειρηθεί από πλευράς της ΝΔ η ριζική αποδόμηση τους, με κεντρικό στόχο την ανάδειξη του απολιτίκ προφίλ των σχηματισμών αυτών. 


Πάνος Ρασσιάς