Ο Χέερτ Βίλντερς αποτελεί μία από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη και την πέτρα του σκανδάλου για την πτώση του κυβερνητικού συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε στην Ολλανδία, έχοντας τα δικά του σχέδια για το άμεσο μέλλον.  
Ο ηγέτης του ολλανδικού Κόμματος της Ελευθερίας (VVD) έγινε ιδιαίτερα γνωστός στην Ελλάδα όταν τον Ιούνιο του 2006 πήγε μπροστά από την ελληνική πρεσβεία στη Χάγη, κρατώντας ένα τεράστιο χιλιάρικο και ζητώντας -μέσω επιστολής- την επιστροφή της Ελλάδας στη δραχμή και να σταματήσει η παροχή χρημάτων από την χώρα του.  

Ο 48χρονος Βίλντερς και το κόμμα του ήταν η τρίτη δύναμη στο ολλανδικό κοινοβούλιο στις εκλογές του 2010 και αποτέλεσαν το στήριγμα της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μαρκ Ρούτε δίνοντάς της πλειοψηφία (αν και δεν έγινε επίσημα εταίρος).

Παράλληλα όμως ήταν και αιτία διάλυσής της δύο χρόνια αργότερα εν μέσω σοβαρών προβλημάτων της ολλανδικής οικονομίας. Η εκτόξευση του ολλανδικού ελλείμματος μοιραία προκάλεσε την ανάγκη λήψης επαχθών μέτρων, τα οποία δεν δέχθηκε ο Βίλντερς, αποχωρώντας από τον συνασπισμό και στέλνοντας ουσιαστικά τους Ολλανδούς στις κάλπες και στην αβεβαιότητα.  

Ο ίδιος πάντως, βλέποντας και τη δυναμική της Μαρίν Λε Πεν στη Γαλλία, όπως και της Άκρας Δεξιάς στην Ευρώπη γενικότερα, προσδοκά την επίτευξη υψηλού εκλογικού ποσοστού στις πρόωρες εκλογές, που θα του επιτρέψει να παίξει ακόμα ισχυρότερο ρόλο. Ποιοι είναι όμως οι στόχοι του ακροδεξιού με την χαρακτηριστική ξανθιά κώμη, γνωστού ως... «Μότσαρτ»;  
Πρωταρχικός στόχος του ευρωσκεπτικιστή Βίλντερς είναι να βγάλει την Ολλανδία εκτός ευρωζώνης και να επαναφέρει την ολλανδική κορώνα, επιδιώκοντας να μετατρέψει κάθε εκλογική αναμέτρηση σε ένα είδος δημοψηφίσματος για το ευρώ.   

Ο εθνικοσοσιαλιστής Βίλντερς είναι κατά της εισόδου μεταναστών στη χώρα, ενώ βρίσκεται σε ανοιχτή κόντρα με το Ισλάμ και αυτό φάνηκε στις πρόσφατες πολιτικές της Ολλανδίας, παρά την μακρά πολυπολιτισμική παράδοσή της. Είναι κατά της κατασκευής τεμένων στην Ολλανδία και υπέρ της επιβολής κυρώσεων για τη μαντίλα.  

Από τη μέρα που ο ολλανδός σκηνοθέτης Τεό βαν Γκογκ δολοφονήθηκε από έναν ακραίο ισλαμιστή το 2004 ο Βίλντερς ζει υπό 24ωρη προστασία. Αυτή περιλαμβάνει μυστικούς πράκτορες με αυτόματα όπλα όπως και αυτοκίνητο με αλεξίσφαιρα τζάμια. Ο ίδιος πάντως αποκαλεί το Ισλαμ ως «θρησκεία της βίας» θεωρώντας ότι αν αποτύχει αυτός και οι σύντροφοί του, τότε θα σκλαβωθούν!  

Παράλληλα, είναι κατά των ευρωπαϊκών πάκέτων στήριξης, κατά της αποστολής των ολλανδικών στρατευμάτων σε Αφγανιστάν και Λιβύη και κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  

Ένα φιλμ 17 λεπτών που δημιούργησε το 2001, με το οποίο ασκούσε κριτική στο Κοράνι και συνέδεε τον ισλαμισμό με την επίθεση στους Δίδυμους Πύργους και με άλλες φρικαλεότητες προκάλεσε την αντιπαράθεσή του με αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Παρά τις ακραίες θέσεις του δεν έχει κατηγορηθεί ποτέ για αντισημιτισμό.  

Ένα είναι σίγουρο: Ο Χέερτ Βίλντερς δεν θέλει να μένει ποτέ έξω από τα φώτα της δημοσιότητας....      

Βαγγέλης Βιτζηλαίος    


Με πληροφορίες από Reuters/BBC