Ο Πύρρος Δήμας θα είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές, και με αυτό τον τρόπο ανοίγει  ένα νέο κεφάλαιο στην μακρά πορεία ενός από τους μεγαλύτερους αρσιβαρίστες του παγκόσμιου αθλητισμού, ο οποίος έχει χαρίσει στην Ελλάδα 3 χρυσά μετάλλια σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Γεννημένος στις 13 Οκτωβρίου του 1971, στη Χειμάρρα της Αλβανίας από Έλληνες γονείς ο Πύρρος Δήμας, από μικρός έδειξε την κλίση του στον αθλητισμό και ειδικότερα στην άρση βαρών όπου αρχίζει να ασχολείται μόλις σε ηλικία 7 χρονών.

Το 1990 στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων του Άαλμποργκ της Δανίας αγωνίζεται με τα χρώματα της Αλβανίας και εντυπωσιάζει με τις εμφανίσεις του τον τότε πρόεδρο της ελληνικής ομοσπονδίας άρσης βαρών και νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό.

Μάλιστα ο Δήμας πλησιάζει στα πλαίσια των αγώνων τον Σγουρό, του μιλάει για την ελληνική καταγωγή του και ζητά να τον βοηθήσει να μεταναστεύσει στην Ελλάδα.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, και παρά τις αντιδράσεις του αλβανικού υπουργείου Αθλητισμού, ο Πύρρος Δήμας καταφέρνει να έρθει στη χώρα και να αγωνιστεί  στο τμήμα άρσης βαρών του Μίλωνα Νέας Σμύρνης.

Η πορεία προς την καταξίωση

Τα δύσκολα όμως τότε ήταν που άρχιζαν για τον Δήμα. Οι διαδικασίες για την έκδοση του ελληνικού διαβατηρίου καθυστερούσαν, με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλλω η συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βαρκελώνης το 1992, παρά το ότι βρίσκεται στα πλάνα του ομοσπονδιακού προπονητή Χρήστου Ιακώβου.

Από την άλλη, ο  σύλλογος μπορεί να έδινε κάποια χρήματα στον Πύρρο, ωστόσο αυτά δεν έφταναν για τη διαβίωση του, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να δουλέψει ως οικοδόμος για ένα διάστημα ώστε να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Τα γραφειοκρατικά εμπόδια ξεπερνιούνται,  ο Πύρρος Δήμας λαμβάνει την ελληνική υπηκοότητα, ενώ πιάνει τα όρια για τους Ολυμπιακούς, έχοντας ήδη στο ενεργητικό του δύο πανελλήνια ρεκόρ στις κατηγορίες των 82,5 και 90 κιλών.

Λίγοι περίμεναν αυτό που θα επακολουθούσε. Στην αρχή των Ολυμπιακών της Βαρκελώνης ο Πύρρος Δήμας δεν ήταν παρά ένας άσημος αθλητής, και πίστευαν σε αυτόν μόνο ο Ιακώβου και το προπονητικό τιμ της Εθνικής.

«Κάτσε κάτω από τη μπάρα», φώναζε ο Ιακώβου στον Δήμα, τη στιγμή που ο αρσιβαρίστας ολοκλήρωνε με επιτυχία την προσπάθεια που θα χάριζε την Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς αγώνες μετά το 1980, και την πρωτιά του Στέλιου Μιγιάκη στην ελληνορωμαϊκή πάλη.«Το λιοντάρι της Χειμάρρας»

Οι Ολυμπιακοί της Βαρκελώνης ήταν απλά το πρώτο βήμα για τον Πύρρο Δήμα, ο οποίος θα κυριαρχούσε για περισσότερα από 10 χρόνια στην άρση βαρών. Η υποδοχή του μαζί με την Βούλα Πατουλίδου στην Αθήνα ήταν εντυπωσιακή, ενώ τότε τον αποκάλεσαν για πρώτη φορά «το λιοντάρι της Χειμάρρας».

Το 1996 στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντας, όντας ο σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής,  κατακτά και πάλι το χρυσό, σημειώνοντας για ακόμη μια φορά δύο παγκόσμια ρεκόρ, ενώ ακολουθεί ακόμη ένα χρυσό στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϋ, το 2000.Το 2004, στην Αθήνα ήταν η τελευταία παράσταση του Πύρρου Δήμα, αφού όπως είχε αναγγείλει, αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν και οι τελευταίοι της καριέρας του. Κατακτά το χάλκινο μετάλλιο ενώ όλοι οι θεατές του σταδίου τον χειροκροτούν, ως ελάχιστη αναγνώριση για την προσφορά του στον ελληνικό αθλητισμό.

Τα… βάρη της πολιτικής

Αφού αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, ο Πύρρος Δήμας συνέχισε να ασχολείται με τον αθλητισμό από, διοικητικές θέσεις. Τον Ιούνιο του 2008 εξελέγη αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Άρσης Βαρών και τον Οκτώβριο βρέθηκε στη θέση του προέδρου, θέση που βρίσκεται μέχρι και σήμερα.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της καριέρας του, ο Πύρρος Δήμας έχει σηκώσει με επιτυχία πολλά… βάρη. Το μόνο που μένει να αποδειχθεί είναι εάν θα καταφέρει να σηκώσει και τα… βάρη της πολιτικής , ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, ειδικά σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την χώρα.


Παναγιώτης Βελισσάρης - Λυμπερίδης

Σχετικό Θέμα: 

Ο Πύρρος Δήμας επικεφαλής στο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ - Όλα τα ονόματα