«Το πρόγραμμα αγροτικής πολιτικής που παρουσίασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μόνο ως εξαιρετικά ισοσταθμισμένο, πολύπλευρο και εμπροσθοβαρές μπορεί να χαρακτηρισθεί» ανέφερε σε δήλωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκος Παρασύρης. «Ο κεντρικός στόχος του προγράμματος είναι να ανατραπεί την επόμενη τριετία το αρνητικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών» τόνισε.
 
«Με δεδομένο  ότι εισάγουμε στη χώρα μας το 85% των τροφίμων και το 90% των ζωοτροφών, είναι προφανές ότι οι στόχοι της διατροφικής αυτάρκειας και της ανάπτυξης  της βιομηχανίας τροφίμων πρέπει να έχουν προτεραιότητα. Έτσι, ως βασική στρατηγική του προγράμματος μας καθιερώνεται η περιφερειακή ταυτότητα μέσα από το καλάθι των προϊόντων κάθε περιοχής. Αυτό για την Κρήτη μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό μοχλό προβολής και προώθησης των αρίστης ποιότητας προϊόντων της. Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ θέσπισε ήδη ένα πρόγραμμα παραχώρησης γης σε νέους αγρότες για να αξιοποιηθεί το μεγάλο εκείνο ρεύμα των νέων   ανθρώπων που αναζητάει άμεσα  ευκαιρίες ενασχόλησης με την αγροτική παραγωγή» ανέφερε.

Ο κ. Παρασύρης τόνισε ότι «οι μηχανισμοί για την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής θα είναι δύο:

-Πρώτον οι περιφερειακές αγροτικές συμπράξεις.  Ο νόμος 4015/2011 προβλέπει ήδη  κλαδικούς συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών, άσχετα αν ο κ. Σαμαράς ορμώμενος προφανώς  από τον ενθουσιασμό του, ανακοίνωσε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία στο «Ζάππειο ΙΙΙ». Το ίδιο ισχύει και για την δημιουργία δημοπρατηρίων αγροτικών προϊόντων που προβλέπεται επίσης στον παραπάνω νόμο.

-Δεύτερον οι καλές καλλιεργητικές πρακτικές, μέσω μικρότερης δαπάνης σε βασικούς πόρους όπως το νερό, η ενέργεια, τα φυτοφάρμακα κοκ. 
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση της ελληνικής γεωργίας,  το ΠΑΣΟΚ  εγγυάται απολύτως   την   περιουσία των Ελλήνων αγροτών και προτίθεται να  ανοίξει με την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος  την πρόσβαση των αγροτών σε όλο το τραπεζικό σύστημα. 

Παράλληλα θα δημιουργηθεί  το αγροτικό ΕΤΕΑΝ, κατά τα πρότυπα του ταμείου ενίσχυσης μικρομεσαίων επιχειρήσεων το οποίο μπορεί να προικοδοτηθεί αμέσως από το πρόγραμμα 'Μπαλτατζής' με 150 εκατ. ευρώ και μέσα από τη μόχλευση του ποσού αυτού να διατεθεί αρχικά κεφάλαιο τουλάχιστον 500 εκατομμυρίων με τη συνεργασία του τραπεζικού συστήματος.
Ταυτόχρονα, οι ζωοτροφές, τα λιπάσματα, τα φυτοφάρμακα, τα αγροτικά μηχανήματα και τα εφόδια γενικά της αγροτικής παραγωγής θα  ενταχθούν  στον χαμηλότερο δυνατό συντελεστή ΦΠΑ.
Σε συνδυασμό με την  ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα θεσμοθετήσει τις πετυχημένες προσπάθειες τύπου 'κινήματος της πατάτας' και με την κάρτα του αγρότη –καταναλωτή πετρελαίου παρέχονται εξαιρετικά ευνοϊκότερες συνθήκες για τον αγρότη που θα ευνοήσουν και τον καταναλωτή».

«Μέσα από τις προτάσεις αυτές το ΠΑΣΟΚ επιδιώκει  ένα Εθνικό Παραγωγικό Μοντέλο σεβόμενο τα εθνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γεωργίας των μικρών και μεσαίων παραγωγών» κατέληξε.