current views are: 1

25 Απριλίου 2012
Δημοσίευση10:07

O Bενιζέλος προτείνει ολική συνταγματική αναθεώρηση και ζητάει εκ νέου ντιμπέιτ

Την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, επανέφερε το θέμα του ντιμπέιτ

Δημοσίευση 10:07’
αρθρο-newpost

Την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, επανέφερε το θέμα του ντιμπέιτ

Την ολική αναθεώρηση του Συντάγματος, διαδικασία της οποίας η πρώτη φάση -όπως είπε- μπορεί να ολοκληρωθεί από την επόμενη Βουλή, πρότεινε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας τις δεσμεύσεις του κόμματός του για το κράτος και το πολιτικό σύστημα. Παράλληλα, επανέφερε το θέμα του ντιμπέιτ «Χρειαζόμαστε μια μεγάλη εθνική και κοινωνική συμφωνία για μια “Νέα Πολιτεία”. Χρειαζόμαστε μια δημοκρατία της συναίνεσης, γιατί με οριακές πλειοψηφίες δεν πετυχαίνουμε τίποτα», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε και αλλαγές στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Όπως ανέφερε, αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκλεγεί με τα 3/5 της Βουλής, να εκλέγεται απευθείας από το εκλογικό σώμα. Επίσης προτείνει ο Πρόεδρος να έχει νέου τύπου ρυθμιστικές αρμοδιότητες.

Αλλαγές πρότεινε και για την κυβέρνηση, το κλειστό αρχηγικό μοντέλο της οποίας, τόνισε, ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την κρίση που βιώνουμε. Μεταξύ άλλων εισηγήθηκε την κατάργηση της κάθετης οργάνωσης των υπουργείων και περιορισμό του αριθμού των υφυπουργών, που δεν θα ξεπερνούν τους δέκα.

Τόνισε επίσης ότι χρειάζεται ριζική αλλαγή της φυσιογνωμίας των κομμάτων και δραστική μείωση της κρατικής χρηματοδότησης.

Επίσης, πρότεινε μείωση του ορίου ηλικίας του εκλέγεσθαι, κατάργηση του σταυρού προτίμησης και προσαρμογή των εκλογικών περιφερειών προς το διοικητικό σύστημα της χώρας, όπως και επανεξέταση του θεσμού των βουλευτών Επικρατείας.

Ακόμα πρότεινε ριζική αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής, αλλαγές στις Εξεταστικές Επιτροπές, οι οποίες θα είναι ολιγομελείς και στις οποίες θα συμμετέχουν δικαστικοί και εμπειρογνώμονες. Επίσης να μην υπάρχει καμία ειδική παραγραφή και καμία ειδική μεταχείριση για τους υπουργούς. Ειδικότερα δε για τις περιπτώσεις ξεπλύματος “μαύρου” χρήματος πρότεινε η ευθύνη να υπάρχει εσαεί.

Ταυτόχρονα, σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε προσωπικά κατά του κ. Αντ. Σαμαρά την κωλυσιεργία της ΝΔ να απαντήσει για τη διεξαγωγή του ντιμπέιτ. «Εχει γίνει σαν το γεφύρι της Αρτας. Ο κ. Σαμαράς δεν θέλει τον τηλεοπτικό διάλογο, το προηγούμενο διάστημα όσο ήμουν υπουργός Οικονομικών απέφευγε και τον απευθείας κοινοβουλευτικό διάλογο. Είτε αισθάνεται αποστροφή προς τον τηλεοπτικό διάλογο είτε δεν έχει τη σιγουριά που απαιτείται για να στηρίξει τις θέσεις του, και την επιμονή για την αυτοδυναμία που πηγάζει από κομματικό εγωισμό. Θεσμικά ως τώρα υπήρχε τηλεοπτικός διάλογος των πολιτικών αρχηγών», επισήμανε.  

«Ο κ. Σαμαράς», πρόσθεσε, «εμφανίζεται εντυπωσιακά αλλαζονικός. Απορία ψάλτου βηξ. Τώρα συζητάει στη διακομματική επιτροπή νέες ουσιαστικές μορφές διαλόγου. Τον καλώ να επιδείξει σεβασμό στους πολίτες. Ο καλόπιστος διάλογος αναδεικνύει τις θέσεις των κομμάτων. Ο ωφέλιμος χρόνος λιγοστεύει. Δεν αντιλαμβάνομαι την εχθρική του στάση προς τον διάλογο. Δεν τιμά τη δημοκρατία».


σχετικα αρθρα