current views are: 1

26 Απριλίου 2012
Δημοσίευση15:02

Κοντογιάννης: Πληγή για την ελληνική κοινωνία η παράνομη μετανάστευση

«Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με την υποβάθμιση της ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και με φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, Γιώργος Κοντογιάννης.

Δημοσίευση 15:02’
αρθρο-newpost

«Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με την υποβάθμιση της ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και με φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, Γιώργος Κοντογιάννης.

«Η παράνομη μετανάστευση αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας και συνδέεται σε μεγάλο βαθμό τόσο με την υποβάθμιση της ζωής στα μεγάλα αστικά κέντρα όσο και με φαινόμενα παραβατικότητας και εγκληματικότητας» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας με τη Δημοκρατική Συμμαχία, Γιώργος Κοντογιάννης. «Δυστυχώς η κατάσταση τα τελευταία χρόνια έχει βγει εκτός ελέγχου και είναι προφανές πως όποιες προσπάθειες ξεκίνησαν από την πλευρά της Κυβέρνησης τους τελευταίους μήνες έγιναν στη βάση του προεκλογικού εντυπωσιασμού και χωρίς να υπάρξει κανένας συνολικός σχεδιασμός και κανένας διάλογος με την κοινωνία» είπε.

Ο ίδιος έχει τονίσει επανειλημμένα πως για να υπάρξει οριστική και αποτελεσματική λύση στο πρόβλημα, πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός πολιτικών που να κινούνται σε δύο άξονες:

1. Ευρωπαϊκό-Διεθνές επίπεδο
•    Η Ε.Ε να εγγυηθεί τα σύνορα της Ελλάδας ως ευρωπαϊκά σύνορα. Τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα.
•    Η Ελλάδα να προχωρήσει σε διακήρυξη περί μη αποδοχής περαιτέρω εισροής (νόμιμης ή παράνομης) τουλάχιστον μέχρι το 2020, γιατί η ελληνική κοινωνία δεν αντέχει καινούργιους μετανάστες.
•    Άμεση κατάργηση και επαναδιαπραγμάτευση της Συμφωνίας Δουβλίνο ΙΙ (Κανονισμός 343/03), που προβλέπει ότι αρμόδια χώρα εξέτασης των αιτημάτων διεθνούς προστασίας είναι η πρώτη χώρα καταγραφής του αιτήματος αυτού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα, ως πύλη εισόδου της Ε.Ε. να είναι η κατεξοχήν χώρα καταγραφής των αιτημάτων αυτών και να θεωρείται ως αρμοδία χώρα εξέτασής τους, από όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε.
•    Αποτελεσματικότερος έλεγχος των συνόρων, με ενίσχυση της συνοριοφυλακής.
•    Ενίσχυση και διεύρυνση της συνεργασίας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό FRONTEX, που διαθέτει την τεχνογνωσία και έχει την αρμοδιότητα φύλαξης των συνόρων, έχοντας αστυνομικά καθήκοντα.
•    Δημιουργία κέντρων προσωρινής κράτησης σε γειτονικές χώρες της Ελλάδας που αποτελούν πύλες εισόδου μεταναστών πχ. Τουρκία
 
2. Εσωτερικό της χώρας
•    Άμεση καταγραφή των παράνομων μεταναστών, ώστε να δημιουργηθεί τράπεζα δεδομένων.
•    Άμεση και ακώλυτη πρόσβαση στις αρμόδιες υπηρεσίες παραλαβής αιτημάτων διεθνούς προστασίας (ασύλου, επικουρικής προστασίας, ανθρωπιστικών λόγων). Άμεση εξέταση των αιτημάτων, ώστε κατ’ αυτών που δεν έχουν τις προϋποθέσεις χορήγησης της προστασίας αυτής, να κινείται άμεσα η διαδικασία επιστροφής.
•    Περιορισμός του δικαιώματος αιτήσεως ασύλου  σε όσους  συλλαμβάνονται για παράνομες πράξεις.
•    Περιορισμός του δικαιώματος δικαστικής αναστολής της επιστροφής των παράνομων μεταναστών.
•    Δημιουργία κέντρων προσωρινής κράτησης μεταναστών σε περιοχές «κλειδιά», ανά την επικράτεια, με αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων στρατοπέδων και λοιπών δημόσιων κτιρίων.


σχετικα αρθρα