Την ανάγκη επίτευξης αυτοδυναμίας από τη ΝΔ τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας και Πειθαρχικού του κόμματος και υποψήφιος Βουλευτής Ν.Δ. Β’ Πειραιά κ. Γιάννης Τραγάκης, σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Βραδυνή». Ο ίδιος μιλάει για τις επικείμενες εκλογές και την ιδιαιτερότητα τους, εξηγεί γιατί ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι εφικτός για τη Ν.Δ., τονίζει ότι η πολιτική της ύφεσης πρέπει να τελειώσει και να αρχίσει η ανάκαμψη και καταγράφει τις άμεσες προτεραιότητες μιας νέας διακυβέρνησης. Τέλος, απαντάει στον κ. Βενιζέλο για το Ζάππειο ΙΙΙ και τον καλεί να κάνει την αυτοκριτική του τονίζοντας χαρακτηριστικά «Ο κ. Βενιζέλος ήταν κορυφαίος υπουργός και πρωταγωνιστής μιας καταστροφικής διακυβέρνησης και περιμένουμε ακόμα να κάνει τη δική του έμπρακτη αυτοκριτική».

Αναλυτικά η συνέντευξη:

-Όλοι μιλούν για την κρισιμότητα αυτών των εκλογών. Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πραγματικό τους διακύβευμα;

Οι εκλογές αυτές είναι οι πιο κρίσιμες της μεταπολίτευσης και διεξάγονται μέσα σε ένα κλίμα υψηλής πολιτικής ρευστότητας. Η χώρα μας βρίσκεται στη πιο καθοριστική στιγμή της ιστορίας της μεταπολεμικά. Υπάρχει πολλή οργή και αγανάκτηση στον κόσμο, μετά την καταστροφική διετία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Αλλά μια κοινωνία που δοκιμάζεται και μια δημοκρατία που κλυδωνίζεται το τελευταίο που χρειάζεται είναι ακραίες συμπεριφορές, ανεύθυνους πολιτικούς ακροβατισμούς, κορόνες λαϊκισμού. Στην κρίση που έχει βυθιστεί η χώρα χρειάζεται έναν πυλώνα σταθερότητας, σιγουριάς και προοπτικής. Χρειάζεται κυβέρνηση με αποφασιστικότητα και σχέδιο για την κρίση. Για αυτό τον λόγο, εμείς πιστεύουμε ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης  σε μια ισχυρή, αυτοδύναμη κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, ώστε με λυμένα τα χέρια να αναλάβει το τιτάνιο έργο της ανάπτυξης και της ανοικοδόμησης της χώρας.

-Κύριε Τραγάκη, πόσο εφικτός είναι ο στόχος της αυτοδυναμίας, με βάση τα σημερινά δεδομένα στην πολιτική σκηνή;

Ζητάμε καθαρή εντολή για σχηματισμό ισχυρής και αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ο στόχος αυτός είναι και εφικτός και αναγκαίος. Όσο πλησιάζει η ώρα της κάλπης, ημέρα με την ημέρα, η συσπείρωση της Ν.Δ. αυξάνεται, διότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η Ν.Δ. σήμερα είναι η μόνη αξιόπιστη δύναμη εξουσίας. Η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να δώσει σταθερή κυβέρνηση, να διαπραγματευθεί στο εξωτερικό, να εμπεδώσει αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες και να εγγυηθεί ταυτόχρονα τη θέση της Ελλάδας μέσα στην Ευρώπη. Χωρίς αυτοδυναμία δεν μπορεί να κυβερνηθεί ο τόπος, δεν μπορούν να υλοποιηθούν οι βαθιές αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην οικονομία. Χωρίς αυτοδυναμία, καμία κυβέρνηση και κανένας Πρωθυπουργός δεν μπορεί να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις και να κάνει τις απαραίτητες ρήξεις. Όπως πολύ σωστά έχει υπογραμμίσει ο Πρόεδρος μας, ο Αντώνης Σαμαράς, ποτέ δεν έγιναν μεγάλες ανατροπές από εύθραυστες κυβερνήσεις συνεργασίας.

-Πιστεύετε ότι υπάρχουν περιθώρια για μια άλλη πολιτική από την κυβέρνηση που θα προκύψει, χωρίς νέα μέτρα, νέους φόρους και περικοπές μισθών και συντάξεων;

Ασφαλώς και υπάρχουν περιθώρια για μια άλλη πολιτική. Εξαρχής, έχουμε τονίσει ότι δεν διαφωνούμε με τους στόχους, για να μειωθεί το έλλειμμα, να πέσει το χρέος, να γίνουν ιδιωτικοποιήσεις, να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις. Διαφωνούμε με κάθε μέτρο το οποίο βαθαίνει ακόμα περισσότερο την ύφεση. Σας θυμίζω, άλλωστε, ότι ο Αντώνης Σαμαράς στην επιστολή που έστειλε στο εξωτερικό μιλάει καθαρά για την ανάγκη τροποποίησης της υφιστάμενης πολιτικής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης. Δεσμευόμαστε να κάνουμε ότι είναι δυνατόν για να μην υπάρξουν νέες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Δεν θα αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας με τη μείωση του μισθολογικού κόστους. Θα το πετύχουμε με την πάταξη της γραφειοκρατίας, τη μείωση της υψηλής φορολογίας, την εμπέδωση κλίματος ευνομίας και σταθερότητας. Η πολιτική της ύφεσης πρέπει να τελειώσει.

-Από την επόμενη κιόλας ημέρα των Εκλογών ποιά θα είναι η πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ.;

Με μια κουβέντα, να αρχίσει η Ανάκαμψη. Το ταχύτερο δυνατό. Αν δεν υπάρξει ανάκαμψη άμεσα, το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων θα υποστεί ακόμα μεγαλύτερη καθίζηση. Πρέπει να δοθεί έμφαση στα μεγάλα έργα υποδομής, τα οποία αν ξεκινήσουν θα δώσουν τεράστια αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία. Πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα το ΕΣΠΑ, καθώς σχεδόν 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ μένουν αναξιοποίητα. Να αποκατασταθεί άμεσα η ρευστότητα στην αγορά, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας. Και βέβαια, είναι πρώτη προτεραιότητα μας η σταδιακή αποκατάσταση των αδικιών στους χαμηλοσυνταξιούχους μέχρι τα 700 ευρώ και στους πολύτεκνους. Αυτή είναι και η μοναδική προεκλογική υπόσχεση - δέσμευση που έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς.

-Ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε το Ζάππειο ΙΙΙ ως ανεφάρμοστο. Τι απαντάτε;

Ο κ. Βενιζέλος ήταν κορυφαίος υπουργός και πρωταγωνιστής μιας καταστροφικής διακυβέρνησης και περιμένουμε ακόμα να κάνει τη δική του έμπρακτη αυτοκριτική. Όσον αφορά στο Ζάππειο ΙΙΙ. Ο Πρόεδρος της Ν.Δ. δεν έκανε αόριστες και ανεύθυνες εξαγγελίες. Παρουσίασε το κυβερνητικό μας σχέδιο για την οικονομία, με συγκεκριμένα και κοστολογημένα μέτρα. Μίλησε για αποκατάσταση των πολύ χαμηλών συντάξεων και των πολυτεκνικών επιδομάτων, λαμβάνοντας ισοδύναμα μέτρα 550 εκατομμυρίων ευρώ – όπως η αύξηση του φόρου στα ηλεκτρονικά παιγνίδια, η μείωση των ελλειμμάτων των ΔΕΚΟ και άλλα – και με περικοπή των δαπανών του δημοσίου που έχουμε εξετάσει κωδικό – κωδικό στον προϋπολογισμό, με κέρδος 450 εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα έχει τεράστιο και ανεκμετάλλευτο πλούτο, για αυτό και είμαστε πεπεισμένοι ότι έχει όλες τις δυνατότητες να τα καταφέρει.