Για την ιδιαιτερότητα των εκλογών, την αυτοδυναμία και τις κυβερνήσεις συνεργασίας μίλησε, μεταξύ άλλων, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ στην Β' Πειραιά, Γιάννης Τραγάκης, μιλώντας σήμερα στη ΝΕΤ. Αναλυτικά:

Για την ιδιαιτερότητα των εκλογών:  
Είναι δύσκολες εκλογές αυτές. Γνωρίζετε ότι έχω κάνει πολλές εκλογές και είναι η πολλοστή φορά που ζητάω την εμπιστοσύνη των συμπολιτών μου. Αυτές οι εκλογές έχουν ιδιαιτερότητες. Ξεκίνησαν με τάσεις τιμωρίας εκ μέρους του εκλογικού σώματος. Τον τελευταίο καιρό, οι κυλιόμενες δημοσκοπήσεις που κάνουν τα κόμματα δείχνουν ότι έχει ξεθυμάνειη αγανάκτηση του κόσμου και τώρα θέλει να αποφασίσει ποια κυβέρνηση θέλει. Και αυτό είναι σημαντικό. Με βάση τα τελευταία ευρήματα, τα δύο κόμματα θα πρέπει να ενισχύονται, ιδιαίτερα το πρώτο κόμμα που είμαστε εμείς, η Ν.Δ.   

Για την αυτοδυναμία:
 
Είμαστε αναμφισβήτητα πρώτο κόμμα και θα διατηρήσουμε την πρωτιά μέχρι τέλους. Μην ξεχνάτε ότι ο εκλογικός νόμος μας δίνει το μπόνους των 50 εδρών. Εάν αυτό μας οδηγήσει στην αυτοδυναμία θα εξαρτηθεί και από πόσα μικρά κόμματα θα μπουν στη Βουλή.   
Στις εκλογές λειτουργεί η λεγόμενη συσπείρωση κάλπης. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι αμφιταλαντευόμενοι την ημέρα των εκλογών – θυμίζω ότι το 30% αποφασίζει στην κάλπη ποιο κόμμα θα ψηφίσει και το 45% ποιόν υποψήφιο θα σταυρώσει – πηγαίνουν με το πρώτο κόμμα γιατί θέλουν να κυβερνηθούν. Στις τελευταίες εκλογές του 2009, την Παρασκευή προ των εκλογών, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι η διαφορά Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ είναι 6,5 μονάδες και την Κυριακή η διαφορά πήγε στις 10,5 μονάδες.   

Για τις κυβερνήσεις συνεργασίας:
 
Οι κυβερνήσεις συνεργασίας στη χώρα μας δεν πέτυχαν. Αποδείχθηκε ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν αποφάσεις διότι υποδαυλίζονται από τα κόμματα που συμμετέχουν σε αυτές τις κυβερνήσεις.   
Η κυβέρνηση Παπαδήμου, την οποία εμείς στηρίξαμε, εκείνο που είχε να φέρει σε πέρας το έφερε. Δεν μπόρσε να προβεί, όμως, σε περαιτέρω ενέργειες και αποφάσεις.   
Η κυβέρνηση Ζολώτα, επίσης, παρά το γεγονός ότι στηριζόταν από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα που συμμετείχαν τότε στη Βουλή – ΠΑΣΟΚ, ΝΔ. και Ενωμένη Αριστερά – δεν μπόρεσε να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες. Διότι, ο ένας έπρεπε να ρωτήσει τον άλλο. Θυμίζω την απεργία των οδοκαθαριστών, η οποία είχε ταλανίσει τόσο πολύ την Αθήνα τότε επί δύο ολόκληρους μήνες και η κυβέρνηση δεν μπόρεσε να δώσει λύση.  
Είμαι υπέρ των μονοκομματικών κυβερνήσεων, με ισχυρή πλειοψηφία. Μην ξεχνάτε, ότι διετέλεσα Γ. Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. με 151 βουλευτές και ξέρω πολύ καλά ότι ο τόπος, με αυτά τα ποσοστά, με αυτό τον αριθμό βουλευτών, δεν μπορεί να κυβερνηθεί.   

Για την ανάπτυξη:
 
Το μεγαλύτερο κέρδος που είχαμε από τη νέα δανειακή σύμβαση είναι ότι εμπεριέχει όρους για την ανάπτυξη. Οι στόχοι έχουν τεθεί και εναπόκειται στην επόμενη κυβέρνηση, όποια και εάν είναι, να αποφασίσει με ποιο τρόπο θα πετύχουμε την ανάπτυξη.  
Τι κερδίζεις με την ανάπτυξη; Καταρχήν το πιο σημαντικό, την καταπολέμηση της ανεργίας. Πολιτεύομαι σε μια περιφέρεια πολύ δύσκολη, την Β’ Περιφέρεια του Πειραιά, στην οποία το ποσοστό ανεργίας είναι πάνω από 33%, ενώ σε όλη την Ελλάδα είναι 21,9% κατά μέσο όρο.  
Η ανάπτυξη χρειάζεται χρήματα. Από πού μπορούμε να βρούμε χρήματα; Για παράδειγμα, από το ΕΣΠΑ. Πόσα χρήματα είναι αυτά; Είναι σχεδόν 14,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Αν πάρουμε τα χρήματα και ξεκινήσουμε τις τέσσερις ΠΕΘΑ, τις εθνικές οδούς, θα δημιουργηθούν 93.000 νέες θέσεις εργασίας.   
Το αεροδρόμιο του Ελληνικού είναι πεντέμισι χιλιάδες στρέμματα και με την υπογειοποίηση της παραλιακής οδού θα γίνει 6,5 χιλιάδες στρέμματα και θα αποκτήσει μέτωπο στη θάλασσα. Εάν αξιοποιηθούν τα 1.000 στρέμματα οικιστικά θα αποφέρουν στο δημόσιο πέντε δισεκατομμύρια ευρώ.    

Για τις μεταρρυθμίσεις:
 
Ανάπτυξη και μεταρρυθμίσεις πάνε πακέτο. Ήρθαν, για παράδειγμα, οι Γερμανοί να κάνουν εδώ φωτοβολταϊκά, με το πρόγραμμα Ήλιος, να δώσουν 750 εκατομμύρια ευρώ και νέες θέσεις εργασίας και τι εμπόδιο βρήκαν; Ότι δεν υπάρχει κτηματολόγιο στη χώρα μας. Και όπου πήγαν να κάνουν φωτοβολταϊκά στη χώρα μας δεν το κατάφεραν.   
Άλλο παράδειγμα. Η ναυπηγοεπισκεύή στο Πέραμα, η οποία αυτή τη στιγμή χειμάζει. Τι χρειάζεται; Οριοθέτηση της ζώνης. Είναι απλό να γίνει οριοθέτηση της ζώνης ώστε να ξέρει ο κάθε επισκευαστής ότι τα πλοία του θα πηγαίνουν εκεί. Τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα; Εμείς, που έχουμε τον πρώτο στόλο στον κόσμο, να τους στέλνουμε όλους στην Τουρκία, την Κορέα, και την Κίνα, γιατί δεν έχει γίνει οριοθέτηση, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι δεξαμενές του ΟΛΠ και να κάνουν οι άνθρωποι τη δουλειά τους.   

Για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών:
 
Το τραπεζικό σύστημα είναι υποχρεωμένο τα 37 δισεκατομμύρια που θα πάρει να τα ρίξει στην αγορά. Οι τράπεζες θα προσφύγουν οπωσδήποτε στους μετόχους τους για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου αντίστοιχο ή σχεδόν αντίστοιχο με τα χρήματα που θα πάρουν. Τα χρήματα που θα πάρουν, όμως, θα τα δώσουν στις επιχειρήσεις εκείνες που έχουν στερέψει από ρευστότητα. Δεν θα μπορέσουν να κάνουν αλλιώς.