Στην περίπτωση του βαρώνου των media και ιδιοκτήτη ενός από τους μεγαλύτερους ομίλους ΜΜΕ στον κόσμο, Ρούπερτ Μέρντοκ, οι όροι «εξουσία» και «ενημέρωση» παύουν να έχουν διαχωριστικές γραμμές. Ο 81χρονος αυστραλοαμερικανός μεγιστάνας, όπως δείχνουν και πρόσφατες αποκαλύψεις, με αφορμή το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Βρετανία είχε πάντα τον... τρόπο του να παίρνει αυτό που θέλει ή απλά να πείθει τους ισχυρούς να πηγαίνουν με τα νερά του. Ο Μέρντοκ δεν έγινε τυχαία 106ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο που εδώ και δεκαετίες ασκεί επιρροή σε παγκόσμιο επίπεδο. Τη δεκαετία του '50 όταν κληρονόμησε από τον πατέρα του σε ηλικία 21 ετών (1952) την εφημερίδα News Limited άρχισε την πορεία προς την κορυφή. Αυξάνοντας τη δύναμή του στην Αυστραλία, το 1969 έκανε το μεγάλο βήμα προς την Ευρώπη και την Μεγάλη Βρετανία όπου έγινε ιδιοκτήτης της News of The World και λίγο αργότερα την Sun εγκαινιάζοντας την εποχή των ταμπλόιντ.

Το 1981 απέκτησε τους Times και τους Sunday Times και κάπου εκει΄άρχισε η «στενή» του σχέση με τη βρετανική εξουσία. Πρόσφατα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας οι κρυφές συναντήσεις του Ρούπερτ Μέρντοκ με την «σιδηρά κυρία» της Βρετανίας, συντηρητική Μάργκαρετ Θάτσερ. Σε κατάθεσή του στη βρετανική επιτροπή για το σκάνδαλο των ΜΜΕ πριν από μερικές μέρες, ο αυστραλός μεγιστάνας ανέφερε ότι δεν ζήτησε χάρες από τη Θάτσερ, ούτε ότι της πρόσφερε στήριξη. Η αλήθεια είναι πάντως πολύ διαφορετική αφού ο Μέρντοκ στήριξε μέσω της Sun στην εκλογή της το 1979 κι εκείνη άνοιξε τον δρόμο της αγοράς των Times για εκείνον, δύο χρόνια αργότερα στο περίφημο μυστικό δείπνο.

Η Θάτσερ, παράλληλα, «σύστησε» τον Μέρντοκ στον τότε αμερικανό πρόεδρο Ρόναλντ Ρίγκαν. Οι δύο ηγέτες με τον επίσης συντηρητικό βαρώνο των ΜΜΕ ουσιαστικά ύψωσαν το λάβαρο της «Συντηρητικής Επανάστασης» και του καλπασμού των νεοφιλελεύθερων οικονομικοπολιτικών τάσεων. Τα Μέσα του Μέρντοκ υποστήριζαν τον πόλεμο στα νησιά Φόκλαντ, όπως στη συνέχεια και την εισβολή στο Ιράκ (επί Μπους του νεότερου και του Τόνι Μπλερ). Τα ΜΜΕ του αυστραλού μεγιστάνα -με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το δημοφιλέστατο Fox News στις ΗΠΑ- ασκούν ακραία δεξιά προπαγάνδα καταφέρνοντας φυσικά να ασκήσουν βαθιά επιρροή.

Η συνέχεια της αυτοκρατορίας του Μέρντοκ στις ΗΠΑ περιλαμβάνει την New York Post, το περιοδικό Τhe Weekly Standard και την Wall Street Journal.

Επιστρέφοντας στην Βρετανία, ο Μέρντοκ συνέχισε να στηρίζει τους Συντηρητικούς και μετά την πτώση της Θάτσερ, στο πρόσωπο του Τζον Μέιτζορ. Στη συνέχεια όμως άλλαξε «στρατόπεδο» υποστηρίζοντας τον ηγέτη των Εργατικών και πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ- ο οποίος ακολούθησε πιο συντηρητική πολιτική και από τους... Τόρις.

Eπέστρεψε εκ νέου στους Συντηρητικούς (μαζί με τον γιό του Τζέιμς) αφού η σχέση του με τον Ντέιβιντ Κάμερον αποδεικνύεται κάτι παραπάνω από στενή. Η υπόθεση των υποκλοπών το καλοκαίρι του 2011 που οδήγησε στο λουκέτο της ιστορικής News of th World κατέδειξε τα θεμιτά και αθέμιτα μέσα που χρησιμοποιούσαν (και χρησιμοποιούν πιθανότατα) τα Μέσα του Μέρντοκ, συνταγή φυσικά που οδηγεί σε κέρδη και δεν φαίνεται να προκαλεί στον νεοφιλελευθερο μεγιστάνα ιδιαίτερες... τύψεις.

Για να γίνει αντιληπτή η επιρροή που ασκεί ο Μέρντοκ παγκοσμίως αρκεί να αναφέρουμε ότι κατέχει μεταξύ άλλων το δίκτυο Fox News στις ΗΠΑ, το Sky News στη Βρετανία, τα στούντιο της 20th Century Fox. Έχει επεκταθεί σε Νότια Αμερική και Ασία, σχηματίζοντας μια αυτοκρατορία 800 περίπου εταιρειών, σε πάνω από 50 χώρες, αξίας 8,3 δισ. δολαρίων.

Ο ίδιος πάντως έχει παραδεχθεί ότι έχει χρήματα σε «ασφαλείς» υπεράκτιους φορολογικούς παραδείσους, όπως στην Κούβα, στα νησιά Κέιμαν και στις Βερμούδες.

Για την ιστορία πάντως, ο Ρούπερτ Μέρντοκ έχει εβραϊκές ρίζες ενώ έχει και ιδιαίτερα καλές σχέσεις με το ισραηλινό κράτος.

Πάντως αν και συντηρητικός και αντικομμουνιστής, ο Ρούπερτ Μέρντοκ έχει αποδείξει (όπως στην περίπτωση της Κίνας) ότι όταν πρόκειται για το συμφέρον του, υποστηρίζει το οποιοδήποτε καθεστώς.

Οι κυβερνήσεις πέφτουν, ο Μέρντοκ μένει πάντα ψηλά...


Βαγγέλης Βιτζηλαίος