Απαραίτητη θεωρεί την επίτευξη προγραμματικής συμφωνίας σε κυβέρνησης συνεργασίας και στη συνέχεια την επιλογή πολιτικού προσώπου για τη θέση του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, σε εφ' όλης της ύλης συνέντευξη στο Mega. O κ. Βενιζέλος απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι τεχνοκράτης ο νέος πρωθυπουργός. «Τα κόμματα που θα σχηματίσουν κυβέρνηση πρέπει να συγκεντρώνουν, κατ΄ ελάχιστο, ποσοστό 50% και να υπάρχει άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία», δήλωσε παράλληλα.

Σε ερώτηση για το πώς εννοεί την άνετη πλειοψηφία, απάντησε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κυβερνήσει με 160 έδρες και ότι κακώς ξεκίνησε την προσπάθεια μόνο του, ενώ θα έπρεπε να ζητήσει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Και πρόσθεσε ότι αν κάποιος δεν διαθέτει στη Βουλή 180 έδρες δεν μπορεί να ψηφίσει ούτε τις σημαντικές διεθνείς συμβάσεις, χωρίς, πάντως, να αναφέρει ρητά ότι αυτός ο αριθμός των εδρών είναι απολύτως απαραίτητος.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και πάλι να έχει εκείνος την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι πρώτα θα κοιτάξει αριστερά, διότι ο τόπος για να κυβερνηθεί χρειάζεται έναν κεντροαριστερό άξονα και ότι δεν μπορεί να κυβερνηθεί με έναν κεντροδεξιό άξονα. Ωστόσο, όπως είπε, μετά τη συμφωνία με την Αριστερά θα καλέσει και τις συντηρητικές δυνάμεις να μετέχουν στο όνομα της εθνικής ευθύνης.

Παράλληλα, επιτέθηκε εκ νέου στον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά για το ζήτημα του ντιμπέιτ. «Είναι κρίμα ο κ. Σαμαράς να συμπεριφέρεται με αλαζονικό - φαινομενικά - αλλά φοβικό κατά βάθος τρόπο» είπε, κάνοντας λόγο για «φόβο μπροστά στο διάλογο», ενώ υπογράμμισε ότι σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις υπήρξε διάλογος ανάμεσα στους αρχηγούς των δύο μεγαλύτερων κομμάτων.

Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική και στα κόμματα της Αριστεράς λέγοντας «αυτοί που ελέγχουν το επικοινωνιακό κλίμα δεν εχουν ευθύνη;».

Σε ερώτηση για την ψήφο διαμαρτυρίας, δήλωσε αναγνωρίζει την οργή, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες πολίτες, αλλά «το θέμα είναι πώς θα βγούμε από αυτή την κατάσταση, ποια είναι η προοπτική, η πρόταση για να έρθει η ανάπτυξη και η έξοδος από την κρίση».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές και για τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή αναφέροντας ότι «έσπασε τη σιωπή του και τι μας είπε; Τίποτα. Κουβέντα για το πώς παρέδωσε τη χώρα».

Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος παρουσιάζει τις προγραμματικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ στο Ίδρυμα Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, στις 12 το μεσημέρι.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε τους βασικούς άξονες του συνολικού σχεδίου για την υπέρβαση του μνημονίου και την οριστική έξοδο από την κρίση, που θα παρουσιάσει:

Πρώτος άξονας, η επέκταση του χρόνου προσαρμογής από τα δύο χρόνια στα τρία.

Δεύτερος η προώθηση των διαρθρωτικών αλλαγών που θα αποσυμφορήσει την πίεση για περικοπές.

Τρίτος, η μη επιβολή νέων φόρων και η σταδιακή αφαίρεσή τους, καθώς θα προχωρεί η υλοποίηση του προγράμματος.

Τέταρτος, ο αποκλεισμός τυφλών οριζόντιων περικοπών., διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί κάθε περικοπή, ενώ χαρακτήρισε λαοπλάνο παλαιάς κοπής, όποιον λέει το αντίθετο.