Την έξοδο από το Μνημόνιο και από την ξένη εξάρτηση μέσα σε τρία χρόνια έθεσε ως στόχο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος παρουσίασε τις προγραμματικές δεσμεύσεις του κόμματος ενόψει των εκλογών της 6ης Μαΐου. «Στόχος μας είναι η οριστική έξοδος από το Μνημόνιο και την εξάρτηση να επιτευχθεί το σε τρία χρόνια. Στόχος μας είναι να θωρακιστεί η Ελλάδα. Στόχος μας να είναι ένα δημοσιονομικά αυτάρκες και θεσμικά ισοδύναμο μέλος της Ευρώπης» ανέφερε ο κ. Βενιζέλος.

«Κανένας Έλληνας, καμία Ελληνίδα δεν πρέπει να ζει με το φόβο των μέτρων του Ιουνίου. Δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι, δεν θα θιγούν χαμηλόμισθοι και μικροσυνταξιούχοι, δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές» ανέφερε. Παράλληλα. υποσχέθηκε σταδιακή αφαίρεση των εκτάκτων φόρων.

«Στόχος μας να είναι ένα δημοσιονομικά αυτάρκες και θεσμικά ισοδύναμο μέλος της Ευρώπης» είπε μεταξύ άλλων.

Παράλληλα δεσμεύθηκε για μικρότερο και φθηνότερο κράτος, όπως και για το άνοιγμα επαγγελμάτων και αγορών.

O κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι ήταν έργο του ΠΑΣΟΚ η δημοσιονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα του χρέους, το μικρότερο ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η χρηματοοικονομική σταθερότητα, καθώς και η νέα δανειακή σύμβαση και το πρόγραμμα στήριξης έως την επάνοδο στις αγορές.

«Θέλουμε πολιτική σταθερότητα,ισχυρή πολιτική διεύθυνση,αποκατάσταση διεθνούς εμπιστοσύνης Θέλουμε σταθερό Εθνικό Φορολογικό Σύστημα για 10 χρόνια Θέλουμε φιλοαναπτυξιακή Δημόσια Διοίκηση, Δικαιοσύνη που λειτουργεί και απονέμεται» πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως στόχους τη σύλληψη φοροδιαφυγής, τη μείωση παραοικονομίας και την πάταξη του λαθρεμπορίου.

Παράλληλα δεσμεύθηκε για:

-Σταδιακές μειώσεις φορολογίας, μη μισθολογικού κόστους εργασίας

-Σταδιακή ανάκληση εισφοράς αλληλεγγύης 1%-4% επί δηλωθέντος εισοδήματος

-Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 10%

-Μετάβαση από ειδικό τέλος ακινήτων σε έναν ενιαίο φόρο ακίνητης περιουσίας

-Μείωση συντελεστών ΦΠΑ σε τουρισμό, αγροτικά εφόδια, εστίαση

Ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «αξιοποίηση όχι εκποίηση της ιδιωτικής περιουσίας του δημοσίου».

Στην αγροτική πολιτική ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για κίνητρα 100 εκατ. ευρώ πρώτης εγκατάστασης για νέους αγρότες, για Ταμείο Ενίσχυσης Αγροτών και Αγροτικών Επιχειρήσεων με προίκα 150 εκατ. ευρώ και ενίσχυση άλλων 500 εκατ. ευρώ, για χαμηλότερο ΦΠΑ για φυτοφάρμακα, λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, καθώς και για ηλεκτρονική πλατφόρμα απευθείας συναλλαγής παραγωγού - λιανέμπορων - καταναλωτών.

Σχετικά με την στήριξη της επιχειρηματικότητας ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για:

- Πρόσβαση των επιχειρήσεων στο Ενιαίο Ταμείο Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων

- Αλλαγή κανόνων ΤΕΙΡΕΣΙΑ προς το φιλικότερο, αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ ( 900 εκατ. ευρώ)

- Αποκλιμάκωση επιτοκίων χορηγήσεων και διατήρηση πλαφόν στις επιχειρήσεις

- Διοχέτευση στην αγορά μεγάλου μέρους των 50 δισ. της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών

- Καταβολή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων κράτους στην αγορά (6,2 δισ. ευρώ)

- Φορολογικά μέτρα για ευρεσιτεχνίες-καινοτομίες, ενεργοποίηση μηχανισμού venture capital

- Αξιοποίηση Start-up Greece, νομοθεσίας για clusters επιχειρήσεων και προγραμμάτων ΓΓΕΤ

Στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, χαρακτήρισε μεγάλη πληγή την ανεργία των νέων και δεσμεύθηκε για ολοκλήρωση προγραμμάτων ΕΣΠΑ έως το 2013, σημειώνοντας ότι θα υπάρχει καθολική υγειονομική προστασία χωρίς όρους και εγγυημένο επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Παράλληλα, υποσχέθηκε ρυθμίσεις δανείων του ΤΠΔ με μέγιστη μηναία δόση το 30% του μισθού, υπαγωγή στη νομοθεσία για υπερχρεωμένα νοικοκυριά όσων έχουν ατομική επιχείρηση και οφειλές έως 25.000 ευρώ, ακατάσχετο λογαριασμός 1.500 ευρώ ατομικά (2.000 ευρώ ζευγάρι) για υπερχρεωμένα νοικοκυριά.


Σχετικά θέματα:

Μιχελάκης: Ο κ. Βενιζέλος αποκηρύσσει τον εαυτό του

Ο Βενιζέλος αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος πρωθυπουργός να είναι τεχνοκράτης