Επίθεση κατά πάντων εξαπέλυσε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Β' Αθήνας, Γιάννης Ραγκούσης με συνέντευξή του στην Καθημερινή της Κυριακής, κάνοντας λόγο για «μαύρο μέτωπο» Τσίπρα-Καμμένου-Παπαρήγα και «ακροδεξιό κρεσέντο» του Αντώνη Σαμαρά. Αναλυτικά η συνέντευξη:

Μετά τις εκλογές τι πιστεύετε ότι θα προκύψει; Είναι εφικτή μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Είναι απολύτως αναγκαία, για να κυβερνηθεί ο τόπος. Καμία πολιτική δύναμη δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της την παρούσα κρίση. Όποιος οραματίζεται μονοκομματικές κυβερνήσεις, όπως ο κ. Σαμαράς, είτε αγνοεί την πραγματικότητα είτε την υποτάσσει, με υψηλό ρίσκο, στις φιλοδοξίες του. Θεωρώ χρήσιμη και τη συμμετοχή της ΔΗΜΑΡ του Φ. Κουβέλη, ώστε να διαλυθούν οι αυταπάτες ότι υπάρχουν λύσεις μαγικές.  

Τι σας φοβίζει περισσότερο μετά τις 6 Μαΐου;

Κίνδυνος πρώτος, να περιέλθουμε σε καθεστώς ακυβερνησίας. Θα αναπαραχθεί τότε ο θανατηφόρος για την οικονομία φόβος, που προσπαθήσαμε να εξαλείψουμε με τη δανειακή σύμβαση και το PSI. Είναι εθνική επιταγή να μη μείνει η Ελλάδα ούτε μια μέρα ακυβέρνητη. Κίνδυνος δεύτερος, η αναβίωση του παρελθόντος, του πολιτικού κατεστημένου της «σκοτεινής πλευράς» της Μεταπολίτευσης. Γι’ αυτό χρειάζεται να ξεκινήσει η ριζική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να κάνει μια νέα αρχή για να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία, τον ανθρωπισμό που δεν είναι λαϊκισμός, τον ορθολογισμό που έχει τη δύναμη και αναλαμβάνει την ευθύνη των αναγκαίων αλλαγών. Κίνδυνος τρίτος, από το μέλλον αυτή τη φορά, το «μαύρο μέτωπο» Τσίπρα-Καμμένου-Παπαρήγα με την «παρά φύσιν» συμμαχία του ακροδεξιού και του αριστερού λαϊκισμού. 

Ο δικός σας ρόλος ποιος θα είναι στο ΠΑΣΟΚ;

Έχω από καιρό ζητήσει μια νέα ληξιαρχική πράξη γέννησης για τη δημοκρατική παράταξη. Η υπόθεση Τσοχατζόπουλου, έφερε στην επιφάνεια δραματικά, ιδιαίτερα για την παράταξή μας, αυτό που επανειλημμένα κατήγγειλα ως «σκοτεινή πλευρά της Μεταπολίτευσης» κάνοντας ακόμη πιο φανερή την ανάγκη βαθιάς ανανέωσης όλου του πολιτικού συστήματος, και του ίδιου του ΠΑΣΟΚ. Η στάση μου δεν προσδιορίζεται λοιπόν από σχέσεις με πρόσωπα, αλλά από αρχές και αξίες. Πρέπει να εργαστούμε για μια νέα ενότητα της δημοκρατικής παράταξης, θεμελιωμένη στις αλήθειες, στους κανόνες και στις προτεραιότητες που μοιραζόμαστε.
                                                                                                                                                       
Πώς μπορεί η χώρα να κυβερνηθεί και να οδηγηθεί εκτός κρίσης;

Στην Ευρώπη θα ξεκινήσει, πιστεύω, από τις γαλλικές εκλογές, ένας νέος κύκλος προοδευτικής διακυβέρνησης, από δυνάμεις που έχουν προτείνει δυναμικές καινοτομίες και βαθιές αλλαγές για περισσότερη δημοκρατία και αλληλεγγύη. Στη νέα αρχιτεκτονική η Ελλάδα πρέπει να εκπροσωπηθεί από ένα ισχυρό προοδευτικό και δημοκρατικό κόμμα, για να έχει ρόλο και να υπερασπιστεί τις θέσεις της.
 
Με ποιον τρόπο μπορεί να αντιμετωπισθεί η αυξανόμενη επιρροή της ακροδεξιάς; Με μια υπεύθυνη αντιμετώπιση του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης;

Όχι πάντως με το ακροδεξιό «κρεσέντο» του κυρίου Σαμαρά, όπως το γνωρίσαμε την εβδομάδα που πέρασε, με κίνδυνο να καταστήσει τη Χρυσή Αυγή παράγοντα της πολιτικής ζωής, όπως έκανε και με τον κ. Καμμένο. Ο «πατέρας του μεταναστευτικού» έβαλε στόχο την κατάργηση του «νόμου Ραγκούση» για την ιθαγένεια, όχι μόνο για να αποκρύψει τις δικές του τεράστιες ευθύνες, αφού με την άφρονα πολιτική του άνοιξε τα σύνορα δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα και στην Ελλάδα αλλά και στη ζωή αυτών των ανθρώπων, που ήρθαν χωρίς χαρτιά και νόμιμες διατυπώσεις, αλλά και για να δικαιώσει το προηγούμενο καθεστώς, που επέτρεπε να δίνεται η ιθαγένεια αδιαφανώς, πελατειακά, ανεξέλεγκτα.
Ο «νόμος Ραγκούση» δεν αφορά την παράνομη μετανάστευση, αφορά αποκλειστικά τους ομογενείς και νόμιμους μετανάστες, στους οποίους και μόνο απονέμεται ιθαγένεια, καθώς και στα παιδιά και τα εγγόνια τους, που μεγάλωσαν και μορφώθηκαν στην Ελλάδα, με διαδικασία που αντιστοιχεί σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Μιλούν οι αριθμοί: 13.000 πολιτογραφήσεις πριν τις εκλογές του 2009, που έπεσαν στις 6.500 μετά το νέο νόμο και εξακολουθούν να φθίνουν ραγδαία χάρη στις διαφανείς διαδικασίες που τώρα ακολουθούνται. Αλλά μιλά και η προσωπική μου στάση στην Υπατία: δεν κινδύνευσε απολύτως καμία ανθρώπινη ζωή αλλά και δεν υποχωρήσαμε στον εκβιασμό της κατ’ εξαίρεση νομιμοποίησης.