«Τα κόμματα τα οποία δημιουργήθηκαν απ' τους κόλπους των μεγάλων πολιτικών δυνάμεων είναι κόμματα πολύ πιο συντηρητικά, κυρίως γιατί απευθύνονται στο θυμικό των συμπολιτών μας και όχι στη λογική» ανέφερε ο υποψήφιος βουλευτής Β' Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Άρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας στον Αθήνα 9,84. «Όταν ψωνίζεις από μια δεξαμενή θυμικού, που οι πολίτες εκ των πραγμάτων στην πλειοψηφία τους ακόμη και σήμερα θέλουν να τιμωρήσουν και όχι να επιλέξουν σοβαρά πράγματα για την επόμενη μέρα, λογικό είναι να εκφράζεις τη διάθεση της οργής, της τιμωρίας, της αγανάκτησης. Αυτό σου δίνει μια δημοσκοπική άνεση, η οποία θα παραμείνει δημοσκοπική, γιατί όταν ο πολίτης πάει στην κάλπη θα σκεφτεί τι κυβέρνηση θέλει, τι χώρα θέλει την επόμενη μέρα, ποια είναι τα συμφέροντα του και πως εξυπηρετούνται» ανέφερε.

Ο κ. Σπηλιωτόπουλος τόνισε ότι «το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι ότι πίσω από πολλά ερωτήματα υπάρχει μια δικαιολογημένη δυσπιστία. Εκείνο που πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί είναι η σχέση εμπιστοσύνης πολίτη-κράτους. Αυτή η αξιοπιστία για να δομηθεί πρέπει να εξοβελίσουμε απ' την πολιτική μας πρακτική τροπολογίες και αναδρομικότητα. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος φασισμός στην οικονομική και κοινωνική ζωή των πολιτών από την αναδρομικότητα των νόμων. Δε διστάζω να το χαρακτηρίσω φασισμό, γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερη βία , διότι όλοι παίρνουμε αποφάσεις με βάση τους κανόνες που ισχύουν σήμερα. Ακόμη και κάτι κακό να κάνουμε με βάση τους κανόνες, ξέρουμε ποιες θα είναι οι συνέπειες. Επομένως δε μπορεί αυτό να αλλάζει και να αλλάζει προς το χειρότερο».

Σε ερώτηση για τα αυθαίρετα, ανέφερε: «Αν πεις ότι επιλύεις όλες τις εκκρεμότητες που υπάρχουν ως και σήμερα-και από εδώ και πέρα γίνομαι όχι απλά αυστηρός, αλλά εξαιρετικά αυστηρός στην παρανομία, τα πράγματα θα κυλήσουν πιο ομαλά και το νερό θα μπει στο αυλάκι. Όταν και αν τακτοποιήσεις τα αυθαίρετα που σου αντιστοιχούν και η αμέσως επόμενη παραβίαση συνοδευτεί όχι απλώς με γκρέμισμα ή με πρόστιμο, αλλά με αυστηρότατες ποινές, όπως κατασχέσεις, σ' αυτή την περίπτωση κανείς δε θα αποτολμήσει να μην ρυθμίζει τις εκκρεμότητες του».