current views are: 1

29 Απριλίου 2012
Δημοσίευση18:40

Παρασύρης: Οι αλλαγές πρέπει να προχωρήσουν άμεσα

Στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, που είναι αναγακαίο να προωθηθούν την επόμενη των εκλογών, αναφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Δημοσίευση 18:40’
αρθρο-newpost

Στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, που είναι αναγακαίο να προωθηθούν την επόμενη των εκλογών, αναφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Στις αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και την κοινωνία, που είναι αναγακαίο να προωθηθούν την επόμενη των εκλογών, αναφέρθηκε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στο Ηράκλειο, Φραγκίσκος Παρασύρης.

Αναλυτικά η δήλωση:

«Κοινή παραδοχή όλων των πολιτικών δυνάμεων είναι πως οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι οι πλέον κρίσιμες για τη χώρα. Κοινή παραδοχή είναι, επίσης, πως το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε μία βαθειά κρίση με τους πολίτες να είναι όχι απλά απογοητευμένοι αλλά να έχουν χάσει κάθε εμπιστοσύνη στους πολιτικούς.

Η μεταπολιτευτική πρακτική του “άλλα λέω, άλλα εννοώ, άλλα κάνω” έχει καταρρεύσει όπως έχει καταρρεύσει και η πρακτική των φιλολαϊκών υποσχέσεων και του χαϊδέματος αυτιών.
Οι πολίτες θα πρέπει να εμπιστευτούν ξανά το πολιτικό σύστημα και αυτό θα γίνει μόνο αν δουν ριζοσπαστικές αλλαγές. Ως νέος βουλευτής, βλέποντας όλες αυτές τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος πολύ καιρό πριν από τις εκλογές είχα καταθέσει μία σειρά προτάσεων για τη μεταρρύθμιση του πολιτικού μας συστήματος.

Η υιοθέτηση “ασυμβίβαστου” μεταξύ της θέσης του βουλευτή και της θέσης του υπουργού, η κατάργηση της βουλευτικής ασυλίας αλλά και της προνομιακού συνταξιοδοτικού καθεστώτος των βουλευτών με ταυτόχρονο εξορθολογισμό των απολαβών τους είναι βασικές αλλαγές που θα συμβάλλουν ώστε το πολιτικό σύστημα να κερδίσει και πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών.
Όμως θα πρέπει να προχωρήσουμε ακόμα παραπέρα, με τη θεσμοθέτηση χρονικού ορίου 2 θητειών για τους βουλευτές, καθώς και την κατάργηση του σταυρού προτίμησης. Επίσης θα πρέπει να υπάρξει θεσμοθέτηση των εκλογών ανά τέσσερα χρόνια με εξάντληση της κοινοβουλευτικής περιόδου.

Η οικονομική κρίση ταυτόχρονα έχει προκαλέσει τραγικές κοινωνικές επιπτώσεις με αποκορύφωμα την ανεργία και την φτώχεια. Προβάλει επομένως επιτακτικά το ερώτημα εάν το σύστημα κοινωνικής προστασίας της  χώρας είναι αποτελεσματικό και εάν είναι σε θέση να αντισταθμίσει  μέσα από την παροχή ποιοτικών και αποτελεσματικών υπηρεσιών,  τις απώλειες στις οποίες  υπόκεινται οι πολίτες.

Θα πρέπει να υπάρξει μία δέσμη μέτρων που θα λειτουργήσουν ως αντίβαρα στην πίεση που δέχονται τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα τα δύο τελευταία χρόνια. Θα πρέπει να υπάρξει η θεσμοθέτηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος και ταυτόχρονα πολιτικές που θα οδηγήσουν στη μείωση του κόστους σε βασικά αγαθά και ανάγκες των νοικοκυριών. Να υπάρξει μέριμνα για κούρεμα των δανείων σε ανέργους από τις ίδιες τις τράπεζες. Επίσης οι δανειακές επιβαρύνσεις των μισθωτών με μία πηγή εισοδήματος να μην μπορούν να υπερβαίνουν το 30% του μισθού τους ενώ αν υπάρχει και άλλη πηγή εισοδήματος το όριο αυτό να ανέρχεται στα 40%.

Να αξιοποιηθούν το γρηγορότερο δυνατό οι διαθέσιμοι πόροι από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο που ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια για την κατάρτιση των ανέργων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και τη δημιουργία κοινωνικών δομών για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Παράλληλα θα πρέπει όλοι οι πολίτες να έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας χωρίς περιορισμούς και απαιτούμενο συγκεκριμένο αριθμό ενσήμων.
Όμως πέρα από τα μέτρα για τους ασθενέστερους θα πρέπει άμεσα επίσης να υπάρξουν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας.
Το κράτος, η δημόσια διοίκηση, αλλά και η δικαιοσύνη δεν έχουν έναν καθαρά φιλοαναπτυξιακό φιλοεπενδυτικό προσανατολισμό. Νομίζουν ότι το κράτος ελέγχει, λειτουργεί εκδικητικά , παρεμποδίζει, δεν έχουν πάντα στο μυαλό τους το μοντέλο ενός ρυθμιστικού κράτους που υποστηρίζει με διάφορους τρόπους την ιδιωτική πρωτοβουλία, την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη. Εκεί θα πρέπει να δοθεί το μεγάλο βάρος με τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να μπουν μπροστά από την επομένη των εκλογών.

Θα πρέπει επίσης να υπάρξει άμεσα ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον με μείωση των συντελεστών και κατανομή ίσων βαρών. Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα για νέους κάτω των 40 ετών που θέλουν να προχωρήσουν στην ίδρυση νέας εταιρίας.

•    Να προχωρήσουμε σε άμεση απεμπλοκή 181 έργων προτεραιότητας σε συνεργασία με την ΕΕ σε όλες τις περιφέρειες της χώρας.
•    Να δημιουργηθούν υπηρεσίες μίας στάσης για την ίδρυση αλλά και την αδειοδότηση επιχειρήσεων.
•    Να επεκταθεί η ρύθμιση δανείων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και στις ατομικές επιχειρήσεις που οφείλουν μέχρι 25 χιλιάδες ευρώ.

Είναι καθήκον όλων μας να προστατεύσουμε τις θυσίες του ελληνικού λαού. Είναι υποχρέωση μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση των αδύναμων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας.  Είναι στρατηγικός στόχος η δημιουργίας ενός υγιούς επενδυτικού περιβάλλοντος με το βάρος στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την υγιή επιχειρηματικότητα.
Η χώρα μας πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Αυτό όμως θα γίνει μέσα από συγκρούσεις και ρίξεις με συμφέροντα και κατεστημένα και την σκληρή δουλειά όλων μας».


σχετικα αρθρα