Σε ομιλία του ο πρόεδρος της Κ.Ο. της «Κοινωνικής Συμφωνίας» αναφέρθηκε στο μέχρι πρότινος έργο του ως υπουργός με ποικίλα χαρτοφυλάκια και ζήτησε την ψήφο των πολιτών για τη σωτηρία της χώρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Καστανίδης ανέφερε:  

«Τα χρόνια που πέρασαν προσπάθησα με όλες μου τις δυνάμεις να σέβομαι την εντολή που κάθε φορά μου δίνατε και να διατηρώ ακέραιη η συνείδησή μου.

 
Αυτό έκανα όταν το 1995, ως Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, δημιούργησα τον Συνήγορο του Πολίτη, ώστε κάθε πολίτης να έχει ένα βήμα αναφοράς όταν αδικείται από τη Δημόσια Διοίκηση. Θεωρείται σήμερα η πιο πετυχημένη Ανεξάρτητη Αρχή. 

Ως Υπουργός Μεταφορών το 1996, έχοντας να διαχειριστώ 4 τρισεκατομμύρια δραχμές, συνέστησα για πρώτη φορά διακομματικές επιτροπές προμηθειών, που σε ελάχιστο χρόνο και με διαφάνεια προχώρησαν στην εκτέλεση του έργου τους, ενώ την ίδια περίοδο πραγματοποιήθηκαν έργα σημαντικά σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας (μεταξύ αυτών και της Θεσσαλονίκης). 

Παράλληλα προώθησα την ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Προμηθειών, που δεν έγινε αποδεκτή από την Κυβέρνηση Σημίτη, μολονότι αποτελούσε προεκλογική μας δέσμευση. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με την εμμονή της τότε Κυβέρνησης να διαχειρίζεται τις προμήθειες και τα έργα χωρίς την απαιτούμενη διαφάνεια, με οδήγησε στην απόφαση να παραιτηθώ από τη θέση του Υπουργού Μεταφορών, τον Αύγουστο του 1997.  

Στην ίδια κατεύθυνση κινήθηκα και ως Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
 Άλλαξα τον τρόπο επιλογής της Ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ώστε να εξασφαλιστεί η ανεξαρτησία της έναντι της Κυβέρνησης.  

Δημιούργησα Ανεξάρτητη Αρχή για τον έλεγχο του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, το έργο της οποίας έχει ήδη αρχίσει να φαίνεται.  Δημιούργησα τον θεσμό του Οικονομικού Εισαγγελέα, για την έρευνα των μεγάλων οικονομικών σκανδάλων, που έχει επίσης αρχίσει να αποδίδει καρπούς.  Προώθησα νομοσχέδιο με ειδικές ρυθμίσεις για την εκδίκαση υποθέσεων διαφθοράς Υπουργών, η αξία του οποίου έχει ήδη φανεί στις πρόσφατες διώξεις, μολονότι η ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος προϋποθέτει συνταγματική αλλαγή.
 
Τροποποίησα τη νομοθεσία για το «πόθεν έσχες», αναθέτοντας την έρευνα στην Ανεξάρτητη Αρχή για το ξέπλυμα, μετατρέποντας σε κακούργημα την απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων και επιβάλλοντας υποχρεωτική δήμευση περιουσίας και απώλεια πολιτικών αξιωμάτων για τις ανακριβείς δηλώσεις ή τη συμμετοχή σε off shore εταιρείες. 
Θεωρώ επίσης ότι εξέφραζα την επιθυμία όλων σας όταν διαμόρφωσα ειδική νομοθεσία για την προστασία των κακοποιημένων παιδιών και των ανήλικων παραβατών ιδρύοντας το Κ.Ε.Σ.Α.Θ.Ε.Α., το οποίο, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Κ.Α.,  δημιούργησε για πρώτη φορά στην Ελλάδα την Εθνική Γραμμή Παιδικής Προστασίας - το 1107 - και ένα Δίκτυο συνεργασίας φορέων και δήμων σε όλη τη χώρα. 

Δεν μπορούσα να δεχθώ την παραίτηση της χώρας από τα κυριαρχικά της δικαιώματα, από τη διαχείριση των πλουτοπαραγωγικών της πηγών, από τη διεθνή της ασυλία. Τέτοια εντολή ουδέποτε μου δώσατε.  

Η μετάλλαξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα κόμμα που υπηρετεί νεοφιλελεύθερες και συντηρητικές ιδέες με οδήγησε, μαζί  με πολλούς άλλους, στην επιλογή της δημιουργίας ενός νέου πολιτικού κόμματος, της ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ.  
Για να μιλήσουμε και πάλι όλοι μαζί στο όνομα των προοδευτικών ιδεών, εκφράζοντας τη μεγάλη δημοκρατική πλειοψηφία του τόπου, που δεν ανέχεται τις καταστροφικές επιλογές του Μνημονίου και την κοινωνική ισοπέδωση και πιστεύει ότι η κρίση μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με τη δίκαιη κατανομή των βαρών».