Την πρόθεση του να δεχθεί τις ψήφους οποιουδήποτε θα στηρίξει μια κυβέρνηση της αριστεράς, επαναλαμβάνει ο Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξη του στο newpost.gr. Εξαπολύει επίθεση στον Φώτη Κουβέλη, κατηγορώντας τον ότι θέλει να διαπραγματευθεί το μνημόνιο, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να απαλλαγεί η χώρα από αυτό, και τον καλεί να αποφασίσει με ποιους θα συνεργαστεί.  Παράλληλα, στρέφει τα βέλη του ενάντια στους ακροδεξιούς σχηματισμούς, αλλά και στα κόμματα εξουσίας κατηγορώντας τα ότι τους νομιμοποίησαν.
- Η θέση σας ότι μία κυβέρνηση της αριστεράς μπορεί να στηριχθεί ακόμη και στην ψήφο του Καμμένου προκάλεσε αντιδράσεις. Μπορείτε να διευκρινίσετε τι εννοείτε;

Αντιδράσεις σφοδρές και αναταραχή έχει προκαλέσει η απήχηση των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Είναι τόσος μεγάλος ο πανικός που διακατέχει τα δύο κόμματα εξουσίας, ώστε να μιλούν για συνταγματική εκτροπή! Και ευλόγως αναρωτιέμαι γιατί τους τρομάζει τόσο αυτό το αυτονόητο.

Διευκρινίζω εκ νέου λοιπόν, ότι αναλόγως με τις ψήφους που θα λάβουμε και συμφώνως με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποχρεούται να δώσει διερευνητική εντολή στον ΣΥΡΙΖΑ για το σχηματισμό κυβέρνησης. Τότε θα απευθυνθώ στα κόμματα της αριστεράς. Αλλά και αν δεν συγκεντρώνουμε τη δεδηλωμένη, πάλι θα ασκήσουμε το συνταγματικό μας δικαίωμα να απευθυνθούμε στη Βουλή προκειμένου να λάβουμε ψήφο εμπιστοσύνης. Και εκεί δεν θα αρνηθούμε, προφανώς, την ψήφο κανενός. Θα τη διεκδικήσουμε από κάθε βουλευτή. Είναι συνταγματικό μας δικαίωμα αυτό. Την ψήφο όμως σε μια κυβέρνηση της αριστεράς. Σε ένα πρόγραμμα συγκεκριμένο και ξεκάθαρο, που θα είναι η καταγγελία της δανειακής σύμβασης και η ακύρωση του μνημονίου. Αυτή την σαφή, δεδηλωμένη και καθ’ όλα ορθή μας θέση προσπάθησαν να την τυλίξουν στη λαδόκολλα και να την πουλήσουν όπως τους βόλευε. Διότι τρέμουν στην πιθανότητα να υπάρξει κυβέρνηση με λαϊκή εντολή, ικανή να τους ανατρέψει τα νέα μακάβρια σχέδια που ετοιμάζουν για τους πολίτες της χώρας μας.

- Ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι το κόμμα του αποδέχεται την πρόσκληση για μια κυβερνώσα αριστερά και συνεργασίες, αρκεί να υπηρετούν την αλλαγή των πολιτικών. Θα  επαναφέρετε τη δική σας πρόταση για συνεργασία της αριστεράς;

Η δική μας πρόταση για συνεργασία της αριστεράς, όπως σας είπα, είναι κατατεθειμένη, εδώ και έναν χρόνο. Και θα παραμείνει στο τραπέζι και μετά τις εκλογές, όταν όλα θα είναι τελείως διαφορετικά. Παραβιάζει ανοιχτές πόρτες ο κύριος Κουβέλης! Αυτό θέλουμε και εμείς, να αλλάξουν οι πολιτικές, να απεμπλακούμε από το μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση, να σταματήσει η βαρβαρότητα της λιτότητας, των απολύσεων, της συρρίκνωσης του εισοδήματος. Δεν θέλουμε να εξωραΐσουμε το μνημόνιο ή να το κάνουμε λιγότερο κακό. Θέλουμε να απαλλαγούμε από αυτό, να πάμε σε αναδιανομή του πλούτου και μία άλλη παραγωγική διαδικασία. Να διευκρινίσω λοιπόν στο σημείο αυτό κάτι ακόμα. Όταν εμείς λέμε «διαπραγμάτευση», δεν εννοούμε ότι θα διαπραγματευτούμε το Μνημόνιο. Δεν τίθεται θέμα να διαπραγματευτείς την κόλαση. Ενώ ο κύριος Κουβέλης, δυστυχώς, δηλώνει πρόθυμος να το διαπραγματευθεί υιοθετώντας έναν όρο που χρησιμοποιεί το ΔΝΤ. Συγκεκριμένα ισχυρίζεται ότι: «Θα βρούμε τα ισοδύναμα». Για ποια ισοδύναμα μιλά; Είναι δυνατόν να υπάρχουν ισοδύναμοι πόνοι; Τι ισοδύναμο να βρεις σε 150.000 απολύσεις; Ποιο είναι το ισοδύναμο ενός μεσήλικα με οικογένεια που τον απολύουν; Μιας γυναίκας που δεν μπορεί να θρέψει το παιδί της; Τι ισοδύναμο μπορείς να βρεις στο κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Εστίας, Εργατικής Κατοικίας ή στις μειώσεις των συντάξεων και του εισοδήματος κατά 40%; Μετά τις εκλογές λοιπόν, ο πρώην σύντροφός μας θα αναγκαστεί να αποφασίσει αμετάκλητα, με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει.

- Δηλώσατε προσφάτως ότι οι υπογραφές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στη δανειακή σύμβαση δεν δεσμεύουν το λαό. Με ποιο τρόπο πιστεύετε ότι μπορεί η χώρα να απεμπλακεί από αυτήν;

Όλοι και όλες γνωρίζουμε ότι τα μνημόνια και οι δανειακές συμβάσεις καταστρέφουν την οικονομία και την κοινωνία και σώζουν τις τράπεζες και τους δανειστές μας. Όσοι δέσμευσαν την χώρα δεν είχαν καμία πολιτική και ηθική νομιμοποίηση, το έκαναν χωρίς την έγκριση του λαού. Εν ολίγοις ματαιοπονούν όσοι προσπαθούν να πείσουν ότι, η συνεργασία με τους δανειστές της χώρας και οι καταστροφικές της συνέπειες αποτελούν εθνική δέσμευση. Εμείς, ως ιδρυτική πράξη του νέου συνασπισμού εξουσίας, αυτό που προτείνουμε είναι η καταγγελία των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης. Το κράτος πρώτα θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις και μετά τους πιστωτές. Δεύτερη κίνηση θα είναι ένα Μορατόριουμ πληρωμών μέχρι η χώρα να σταθεί στα πόδια της, να έχει ανάπτυξη. Ένα ακόμη βήμα είναι ο διεθνής λογιστικός έλεγχος, ώστε να διαγραφεί το κομμάτι του χρέους που είναι παράνομο και επαχθές. Και τέλος, η αναδιανομή του πλούτου. Ήρθε η ώρα να πληρώσουν την κρίση οι έχοντες και κατέχοντες και αυτοί που την δημιούργησαν. Αυτή θα είναι η διαπραγματευτική μας τακτική, αν οι πιστωτές κρατήσουν σκληρή στάση, ας προετοιμαστούν για μία κρίση που θα κοστίσει ένα τρισ. ευρώ, όπως οι ίδιοι παραδέχονται.  

- Διακρίνουμε μια αλλαγή στην πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ. Από την διαμαρτυρία δείχνει να έχετε περάσει σε πρόταση διακυβέρνησης. Αν η παρατήρηση είναι σωστή, τι σας οδήγησε σε αυτό;

Ο κόσμος χρόνια τώρα αναγνωρίζει σε εμάς την πιο αποδοτική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα όμως, στην σκληρή αντιπαράθεση που είχαμε με τους συνεταίρους του μνημονίου, ο κόσμος μπόρεσε να μάθει και την εναλλακτική πολιτική μας πρόταση για διέξοδο από την κρίση. Αυτή την πρόταση καταθέτουμε στους πολίτες και ζητάμε όχι ψήφο διαμαρτυρίας και εκτόνωσης, όχι ψήφο εκδίκησης και θυμού,  αλλά ψήφο εξουσίας. Έχουμε εμπιστοσύνη στις προτάσεις μας και στο στελεχικό μας δυναμικό, ζητάμε από τον κόσμο να στηρίξει το εναλλακτικό μας σχέδιο.  

- Η πρότασή σας για συνεργασία της αριστεράς δεν έγινε δεκτή. Θα επανέλθετε σε αυτήν;

Αυτήν την πρόταση την καταθέσαμε πριν από ένα χρόνο. Αυτή η πρόταση θα μείνει στο τραπέζι και μετά τις εκλογές. Είναι ιστορική ευκαιρία για την αριστερά. Αυτό που εμείς εντοπίσαμε πολύ νωρίς, ήταν η κοινωνική ανάγκη για μία μεγάλη και ενωμένη αριστερά, ο κόσμος είναι πολύ μπροστά από τους κομματικούς σχηματισμούς. Ας σταματήσουμε λοιπόν να κλεινόμαστε στο καβούκι μας και ας αφήσουμε στην άκρη τα προσχήματα. Όσοι δεν ακούνε ή κάνουν πως δεν ακούνε τι ζητά ο κόσμος, μετά τις εκλογές θα υποχρεωθούν να το ξανασκεφτούν.

- Με βάση τα μέχρι τώρα δημοσκοπικά ευρήματα δεν διαφαίνεται αυτοδυναμία κάποιου κόμματος. Εσείς στο μετεκλογικό σας πλάνο έχετε σενάριο συνεργασίας και με ποιους;

Στόχος μας είναι να συγκεντρώσουμε ένα ποσοστό ικανό να μας καταστήσει ρυθμιστή των πολιτικών εξελίξεων στην χώρα μας. Διεκδικούμε δηλαδή την ιστορική ευκαιρία να εφαρμόσουμε μέσα από έναν νέο συνασπισμό εξουσίας  τη λαϊκή πλειοψηφική απαίτηση να ξηλωθούν τα μνημονιακά μέτρα ένα - ένα! Στόχος μας επίσης είναι τα δύο πρώην μεγάλα κόμματα του μνημονίου και οι σύμμαχοί τους, να μην συγκεντρώσουν ούτε 51%, ούτε 151 βουλευτές. Αν αυτοί οι δύο στόχοι επιτευχθούν, τότε η δική μας πρόταση είναι ένας νέος συνασπισμός εξουσίας με πυρήνα τις δυνάμεις της αριστεράς. Η συντριβή του δικομματισμού στις εκλογές θα προκαλέσει μεγάλες αναταράξεις και αναδιατάξεις στο πολιτικό σκηνικό. Δυνάμεις θα απελευθερωθούν, ακλουθώντας το παράδειγμα των πολιτών που απαγκιστρώθηκαν από το διεφθαρμένο σύστημα της διαπλοκής.  

- Πως ερμηνεύετε τη διαφαινόμενη άνοδο της ακροδεξιάς;

Εμείς από πολύ νωρίς διαβάσαμε τα σημάδια, για αυτό και η αριστερά, ο ΣΥΡΙΖΑ, είχε καθημερινή αντιπαράθεση με τις δυνάμεις του κοινωνικού εκφασισμού.

Η πορεία του «άρχοντος συγκροτήματος» προς το φασισμό έχει αρχίσει πολλά χρόνια πριν. Δούλεψε πολύ το σύστημα για την άνοδο της ακροδεξιάς, ενώ εδώ και μία εικοσαετία τα ιδιωτικά ΜΜΕ έχουν ανοίξει διάπλατα τις πόρτες τους σε κάθε ακροδεξιά υστερία. Προσφάτως δε, τα κόμματα εξουσίας, τους νομιμοποίησαν βάζοντάς τους στην κυβέρνηση. Εμείς θα συνεχίσουμε την σκληρή ιδεολογική αντιπαράθεση μαζί τους. Αν η κοινωνία μείνει όρθια, αν η Δημοκρατία νικήσει την δικτατορία των αγορών, τότε και η ακροδεξιά θα επιστρέψει στο περιθώριο. Εμείς δίνουμε ιδεολογική μάχη προκειμένου να μην μετατοπιστεί το εκλογικό σώμα προς το φόβο, άρα προς ακροδεξιές έως φασιστικές επιλογές. Είναι αδιανόητο να  απολέσουμε την ιστορική μας μνήμη και να στείλουμε στο κοινοβούλιο νοσταλγούς του Άουσβιτς και σημαιοφόρους της σβάστικας. 
 
- Με τι εκλογικό ποσοστό για τον ΣΥΡΙΖΑ θα ήσασταν ευχαριστημένος;

Όπως σας είπα, στόχος μας δεν είναι να αυξήσουμε απλώς τα εκλογικά μας ποσοστά.  Με αυτή την έννοια επιτυχία  θα θεωρήσω αν το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ σταθεί ικανό να αναγκάσει τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις να αποδεχτούν τη λαϊκή απαίτηση για ενότητα. Επιτυχία θα είναι αν με την ψήφο τους οι συμπολίτες τιμωρήσουν παραδειγματικά τα δύο κόμματα εξουσίας για όλα όσα έπραξαν τα τρία τελευταία χρόνια, αλλά και όσα έπραξαν σε παρελθόντα χρόνο, και αν επαληθεύσουν τη συντριπτική τους ήττα που προμηνύουν οι δημοσκοπήσεις.