Οι αναποφάσιστοι, ελάχιστες μέρες πριν από τις εκλογές, παραμένουν πολλοί- οι δημοσκοπήσεις τους ανεβάζουν σε ποσοστό περίπου 15% του εκλογικού σώματος και αυτό οδηγεί τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας να στρέφονται στο «κυνήγι» τους για να βελτιώσουν τα ποσοστά τους την Κυριακή. Φυσικά, οι αναποφάσιστοι δεν πρόκειται να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό υπό την έννοια ότι δεν φαίνεται ότι θα μεταβάλλουν τη σειρά- η ΝΔ θα είναι πρώτη και το ΠΑΣΟΚ δεύτερο, αυτό φαίνεται ότι έχει «κλειδώσει». Ωστόσο μπορούν να αυξομειώσουν τη μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων διαφορά και αυτό δεν είναι αμελητέο, καθώς από τη Δευτέρα θα αρχίσουν οι διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Αναποφάσιστοι, αυτή τη φορά δεν είναι όσοι δηλώνουν «δεν απαντώ» στις δημοσκοπήσεις. Είναι και όσοι ταλαντεύονται
ακόμα μεταξύ δύο ή και τριών κομμάτων. Και κάποιοι οι οποίοι σκέφτονται να ψηφίσουν για να τιμωρήσουν την Κυριακή και στις επόμενες εκλογές να επανέλθουν στην πολιτική τους βάση.

Το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να ξανακερδίσει όσους περισσότερους μπορεί από τη μεγάλη εκλογική βάση του 2009. Γνωρίζει ότι όσοι ταλαντεύονται το κάνουν επειδή είναι θυμωμένοι- η σχέση τους με το πρόβλημα είναι βιωματική, δεν μπορείς να τους ξεγελάσεις. Για τον λόγο αυτό ο Ευάγγελος Βενιζέλος αυξάνει τις δόσεις αυτοκριτικής, αλλά και τις αποστάσεις με κάποιες κεντρικές επιλογές της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου. Μόλις χθες στη ΝΕΤ, δήλωσε ότι δεν γνωρίζει πως (το 2009) προέκυψε εκείνο το περίφημο «λεφτά υπάρχουν».

Η ΝΔ προσπαθεί να επαναφέρει στις τάξεις τους –επίσης- θυμωμένους ψηφοφόρους της που ενέδωσαν στην καταγγελτική ρητορική του Π. Καμμένου πρωτίστως και δευτερευόντως κάποιους που κινήθηκαν προς την φασιστική Χρυσή Αυγή. Ο Αντώνης Σαμαράς ανεβάζει τους τόνους, μιλώντας για «φλερτ» του Καμμένου με τον ΣΥΡΙΖΑ και προτάσσεις στις πρώτες θέσεις της ατζέντας το θέμα της ασφάλειας και της λαθρομετανάστευσης για να κλείσει την πόρτα προς την ακροδεξιά.

Η προσπάθεια θα συνεχιστεί και τις απόμενες μέρες με αμείωτους ρυθμούς. Το τι θα καταφέρουν Βενιζέλος και Σαμαράς θα το μάθουμε σύντομα. Κυριακή, κοντή γιορτή…


Θέμης Δαγκλής