Η ιστορία είναι γνωστή. Ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1974 ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ το οποίο κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης. Μέσα από τις τάξεις αναδείχθηκαν κορυφαία πολιτικά στελέχη αλλά και ορισμένοι… τυφλοπόντικες των υπονόμων της πολιτικής. Η δεύτερη κατηγορία έτσι κι αλλιώς πάντα θα υπάρχει όποιος και να είναι ο ηγέτης. Σημασία έχει ότι ο Ανδρέας δημιούργησε δική του σχολή και κατάφερε να κυριαρχήσει. Η τακτική του κατά του ξένου και ντόπιου κεφαλαίου, αλλά και ο άκρατος αντί-αμερικανισμός του ήταν οι βασικοί πυλώνες της πολιτικής του.

Ο άνθρωπος αυτός σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα κατάφερε να εγκαταστήσει τον κομματικό του μηχανισμό για τα καλά σε όλους τους αρμούς της κοινωνίας. Καταφέρνει να διαμορφώσει μια μικροαστική τάξη βασισμένη στην δημοσιοϋπαλληλία, εντελώς διαφορετική από τις προδικτατορικές συνιστώσες. Με αυτή την κοινωνική βάση ο Ανδρέας Παπανδρέου -αποφεύγοντας τις σταλινικές γραφειοκρατικές στρεβλώσεις- αναπτύσσει το αυτοαποκαλούμενο σοσιαλιστικό κόμμα του.

Εν πολλοίς κατάφερε το ΠΑΣΟΚ να έχει αφήγημα και κατά συνέπεια κοινωνική ακρόαση. 

Κάποιοι ισχυρίζονται ότι όλα αυτά ήταν ένα τρικ. Μια οπερέτα. Άλλοι όμως ακόμα τον πιστεύουν και τον θεωρούν αναμορφωτή της Ελλάδας.

Αλλά δεν είναι η ώρα να κριθεί ο συχωρεμένος. Αυτό που σήμερα μετράει είναι η διάλυση του ΠΑΣΟΚ. Ο γιός του κατάφερε μέσα σε δύο χρόνια να κάνει αυτό που δεν θα μπορούσε κανένας άλλος να καταφέρει όσο χρόνο και να προσπαθούσε. Έστειλε το κόμμα του πατέρα του στον καιάδα. Αχρήστευσε κάθε δυναμική του, κάθε έννοια κοινωνικής  ισορροπίας. Άφησε εντελώς ακάλυπτο το ΠΑΣΟΚ από πολιτική άποψη. Το οικοδόμημα στερήθηκε ιδεολογικών υποστυλωμάτων σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή στην ιστορία του.

Ο Γ. Α. Παπανδρέου δεν είχε την ικανότητα να το πράξει. Κατάφερε να δημιουργήσει έναν ιδιότυπο σοσιαλισμό ξένο προς τις παραδόσεις τις οποίες είχε υιοθετήσει ο Ανδρέας, τόσο σε πολιτικό όσο και σε θεωρητικό επίπεδο.

Το ΠΑΣΟΚ σήμερα κινδυνεύει να σωριαστεί με θόρυβο και να μην μπορέσει να ποτέ ξανά να αναστηλωθεί. Η ζημιά που έκανε ο γιός του ιδρυτή είναι τεράστια.

Μάλιστα πολλοί από τους φανατικούς υποστηριχτές του κόμματος γύρισαν οριστικά την πλάτη στο μόρφωμα του Γιώργου, θεωρώντας ότι πρόκειται περί θεάτρου σκιών και όχι περί του ιστορικού κόμματος το οποίο οι ίδιοι υπηρέτησαν.

Ο Γεώργιος Ανδρέα Παπανδρέου έβαλε την ταφόπλακα στο κόμμα του πατέρα του. Το ΠΑΣΟΚ διατρέχει τον σοβαρό κίνδυνο να έλθει τρίτο κόμμα στις εκλογές της 6ης Μαΐου! 

Τάκης Χατζής