current views are: 1

3 Μαΐου 2012
Δημοσίευση03:52

Δυσαρέσκεια Παπαδήμου για τα φαινόμενα της προεκλογικής περιόδου

Ήταν το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Λουκά Παπαδήμου. Στο Μαξίμου, κάποιοι μαζεύουν ήδη τα πράγματα τους. Κάποιοι ετοιμάζονται για διακοπές, άλλοι θα ψάξουν για δουλειά. Αν τη Δευτέρα θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος θα υποβάλλει παραίτηση και θα παραδώσει στο διάδοχο του.   

Δημοσίευση 03:52’
αρθρο-newpost

Ήταν το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Λουκά Παπαδήμου. Στο Μαξίμου, κάποιοι μαζεύουν ήδη τα πράγματα τους. Κάποιοι ετοιμάζονται για διακοπές, άλλοι θα ψάξουν για δουλειά. Αν τη Δευτέρα θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος θα υποβάλλει παραίτηση και θα παραδώσει στο διάδοχο του.   

Ήταν το τελευταίο υπουργικό συμβούλιο του Λουκά Παπαδήμου. Στο Μαξίμου, κάποιοι μαζεύουν ήδη τα πράγματα τους. Κάποιοι ετοιμάζονται για διακοπές, άλλοι θα ψάξουν για δουλειά. Αν τη Δευτέρα θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο κ. Παπαδήμος θα υποβάλλει παραίτηση και θα παραδώσει στο διάδοχο του.    Ο πρωθυπουργός δεν ενθουσιάστηκε με την απόδοση της κυβέρνησης στην προεκλογική περίοδο. Πάνω που θεωρούσε ότι το θέμα είχε στρώσει, τα δύο μεγάλα κόμματα έβαλαν μπροστά τις δικές τους προτεραιότητες, τους καυγάδες για εσωτερική κατανάλωση, τη φάμπρικα με τις τροπολογίες. Μίλησε για «δυσλειτουργίες»  και έθιξε τις ενδουπυργικές έριδες στην τελευταία ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο: «Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι διαφορετικές προσεγγίσεις δεν οδήγησαν σε σύγκλιση των θέσεων, όπως βλέπουμε ακόμη και τώρα στο χειρισμό κάποιων θεμάτων».   

Το δεύτερο ζήτημα που ενόχλησε τον Παπαδήμο, ήταν ότι τα δύο κόμματα που στήριξαν την κυβέρνηση και ψήφισαν τη νέα δανειακή σύμβαση, έκαναν σαν αυτό να μην υπήρχε στην προεκλογική περίοδο. Κανείς δεν άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς της επόμενης ημέρας, η οποία όμως είναι σαφώς προδιαγεγραμμένη από τη δανειακή σύμβαση. Δεν ήταν καθόλου τυχαία η επισήμανση του Πρωθυπουργού, ότι «ο δημόσιος διάλογος πρέπει να επικεντρώνεται στην καλύτερη κατανόηση της πραγματικότητας». Μια μέρα πριν, το Πρωθυπουργικό Γραφείο είχε δείξει τι ακριβώς εννοεί, δίνοντας στη δημοσιότητα το μπούσουλα του μνημονίου ως τον Ιούνιο, από τον οποίο οι δύο αρχηγοί κυριολεκτικά είχαν ξεφύγει.   

Το τρίτο ζήτημα που έχει δυσαρεστήσει τον Παπαδήμο, στο βαθμό τέτοιο, ώστε να μην αναφερθεί καν σε αυτό στο υπουργικό συμβούλιο, ήταν η ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. Αν περνούσε από το χέρι του, οι όροι θα είχαν αποφασιστεί εδώ και τρεις εβδομάδες και στην ατζέντα θα ήταν τώρα οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Τα κόμματα όμως «κόλωσαν» με το φόβο του Καμμένου και του Τσίπρα και αυτό ήταν ένα σημείο, όπου ο Παπαδήμος δεν μπορούσε να προχωρήσει μόνος. Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες τα υπουργικά συμβούλια εγκρίνουν μπαλώματα υπό μορφήν νομικίστικων αποφάσεων για να μην καταρρεύσουν οι τράπεζες, η εξομάλυνση του κλίματος στο τραπεζικό σύστημα αναβάλλεται για το Δεκέμβρη και αυτή η τρίμηνη παράταση στην χρηματοδοτική ασφυξία και στο ΑΕΠ και στα έσοδα θα στοιχίσει. Στο Μαξίμου κουνάνε το κεφάλι τους, βλέποντας και το κλίμα πέραν των Άλπεων να παρακολουθεί με απορία τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα και να μαζεύεται.

Δικό τους πρόβλημα πάντως δεν θα είναι πλέον. Ακόμα και στην περίπτωση που δεν θα μπορέσει να σχηματιστεί κυβέρνηση στη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και η χώρα χρειαστεί να πάει σε επαναληπτικές – που είναι στη διακριτική ευχέρεια του Παπούλια αν θα κρατήσει το σχήμα Παπαδήμου ή αν θα ορκίσει υπηρεσιακή κυβέρνηση – ακόμα και αν παραδώσουν στις 17 Ιουνίου, δεν έχουν σκοπό να κάνουν τίποτε, δεν θα έχουν άλλωστε καμμιά νομιμοποίηση γι’ αυτό.     

Θέμης Δαγκλής       


σχετικα αρθρα