Ο Κώστας Καραμανλής κυβέρνησε τη χώρα από το 2004 ως το 2009. Έχασε τις εκλογές από τον Γιώργο Παπανδρέου με μεγάλη διαφορά. Από τότε έχει κρατήσει το στόμα του κλειστό - δεν έχει απαντήσει στις επικρίσεις που δέχθηκε, κυρίως για την οικονομική πολιτική που άσκησε. Ο Γιώργος Παπανδρέου κυβέρνησε από το φθινόπωρο του 2009 έως ότου μπήκε στη ζωή μας ο Λουκάς Παπαδήμος.

Στη συνέχεια αποχώρησε και απλό την προεδρία του ΠΑΣΟΚ. Όπως ο Καραμανλής, δέχεται και αυτός κριτική, κυρίως για την οικονομική πολιτική που άσκησε και η οποία μας οδήγησε στο Μνημόνιο και το ΔΝΤ. Οι περιπτώσεις, δεν είναι ευθέως ανάλογες.

Έχουν ωστόσο κοινά χαρακτηριστικά. Αμφότεροι κέρδισαν με μεγάλη διαφορά, αμφότεροι αποχωρώντας δέχονται κριτική.

Τις τελευταίες ημέρες, εκτός των άλλων, προέκυψε μια ουσιαστική διαφορά.

Ο Κώστας Καραμανλής, μίλησε στηρίζοντας την παράταξή του και τον πρόεδρό της Αντώνη Σαμαρά. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν ευφορία στη ΝΔ, καθώς θεωρείται ότι βοηθούν και συσπειρώνουν. Αντίλογος δεν υπήρξε. Σα να σκοράριζε σε κενή εστία.

Ο Γιώργος Παπανδρέου, μίλησε δια συνεντεύξεων. Και προκάλεσε… πονοκεφάλους στο κόμμα του. Με τις δηλώσεις ότι με το «λεφτά υπάρχουν» εννοούσε ότι… υπάρχουν στο υπέδαφος και στο ταλέντο των Ελλήνων, αλλά και με τις δηλώσεις ότι η Ελλάδα έγινε… πειραματόζωο.

Με δυο λόγια: Ο Καραμανλής παραμένει παράγοντας συσπείρωσης και ο Παπανδρέου καταλύτης αποσύνθεσης.

ΑΣΚ