Η κλιμακωτή ενίσχυση του ευρωπαϊκού προφίλ της ΝΔ, αποτέλεσε τον κεντρικό άξονα της «γαλάζιας» στρατηγικής, στη σύντομη προεκλογική περίοδο των περίπου 25 ημερών. Το στοίχημα για τον Αντώνη Σαμαρά πλέον, είναι η αποτελεσματικότητα της μεθόδου που επελέγη, ως προς την υποδοχή της από το εκλογικό σώμα, τα αντανακλαστικά του οποίου στέκονται με έντονο σκεπτικισμό απέναντι στα κέντρα εξουσίας της Ευρώπης.

Σε όλη τη διάρκεια του δημόσιου λόγου του ο Πρόεδρος της ΝΔ κατέστησε με προφανείς συμβολισμούς, ότι η πορεία της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει σε ασφαλές αύριο μόνο διαμέσου της Ευρώπης. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και σταδιακά, στις ομιλίες του, ενισχύθηκαν οι αναφορές στον Κωνσταντίνο Καραμανλή.

Η επίκληση του ιδρυτή της ΝΔ, βοήθησε τον Πρόεδρο της ΝΔ να προβάλλει δύο βασικούς άξονες της πολιτικής του επιχειρηματολογίας: Πρώτον, τη θέση της χώρας –και την αναγκαιότητα διατήρησης της θέσης αυτής- εντός του κλάμπ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κυρίως της ελίτ των χωρών της Ευρωζώνης. Δεύτερον, την αντίληψη Σαμαρά –αλλά και της συντριπτικής πλειονότητας της κοινής γνώμης- για την είσοδο του πολιτικού κόσμου σε ένα νέο κύκλο μεταπολίτευσης.

Σταδιακά, ο Αντώνης Σαμαράς πλαισίωσε το ευρωπαϊκό περιεχόμενο των λόγων του και τις επιτυχίες της σύγχρονης ελληνικής διπλωματίας –Μακεδονικό, Βουκουρέστι και Σχέδιο Ανάν. Ειδικά μάλιστα ως προς τις δύο τελευταίες, στις ομιλίες του σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, με ονομαστική αναφορά στον πρ. Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος παραβρέθηκε στις δύο αυτές συγκεντρώσεις.

Η επικοινωνιακή κορύφωση όμως, της ευρωπαϊκής στρατηγικής στο δρόμο προς τις εκλογές, καταγράφηκε κατά τη χθεσινή, κεντρική ομιλία του κ. Σαμαρά στην Αθήνα. Η εικόνα, με το προλόγισμα του Α. Σαμαρά από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βιλ. Μαρτένς, τις ελληνικές σημαίες να ανεμίζουν και τη φωτισμένη είσοδο του Ζαππείου σε δεύτερο πλάνο, στο φόντο έφερε τις μνήμες πίσω, στον Μάϊο του 1979, όταν ο Κωσταντίνος Καραμανλής υπέγραφε τη συνθήκη ένταξης της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Ακόμη και η έλευση Σαμαρά στο podium από το βάθος του Μεγάρου, διασχίζοντας το περιστύλιο, σκηνοθετήθηκε κατά τρόπο όμοιο με τη διαδρομή που είχε ακολουθήσει ο ιδρυτής της ΝΔ, μετά την ολοκλήρωση των υπογραφών μεταξύ του ιδίου και των υπολοίπων ηγετών της ΕΟΚ.

Ακόμη και η παρουσία του Μαρτένς είχε το συμβολισμό της καθώς ήταν ένας από τους άλλους 9 ηγέτες των χωρών της ΕΟΚ (νέος πρωθυπουργός του Βελγίου) που υπέγραψαν την ένταξη της Ελλάδας ως το 10 πλήρες μέλος της ΕΟΚ από την 1η Ιανουαρίου 1981.