Εν μέσω φημών και τεχνητών διαρροών, αλλά και άκρως αντικρουόμενων εκτιμήσεων τα κομματικά επιτελεία άρχισαν τις συσκέψεις οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν ως τις πρώτες πρωινές ώρες. Η διαφαινόμενη αδυναμία να σχηματιστεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, σε συνδυασμό με την μεγάλη- μέχρι στιγμής- συμμετοχή, δεν προσφέρονται για ακριβείς αναλύσεις. Τα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν είναι πολλά. Ποιος θα είναι το ποσοστό του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Ποια θα είναι οι μεταξύ τους διαφορά; Ποιο θα είναι το άθροισμα της δύναμης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ; Ποιο θα είναι το τελικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ; Τι ποσοστό θα συγκεντρώσουν οι δυνάμεις που στήριξαν- με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το μνημόνιο;

Πόσα κόμματα θα περάσουν στη Βουλή; Τα κομματικά επιτελεία δεν μπορούν να δώσουν απαντήσεις. Προσώρας, ούτε οι πολιτικοί επιστήμονες και αναλυτές δύνανται να βοηθήσουν.

Οι ψηφοφόροι προσέρχονται στις κάλπες με ανάμεικτα συναισθήματα. Με οργή αλλά και αγωνία για το μέλλον. Το κλίμα ευνοεί τη φημολογία- την γνωρίζουμε, την ακούμε, αρνούμαστε να την αναπαράγουμε- αρνούμαστε να συμπράξουμε στο παιχνίδι οποιουδήποτε.

Το exit pool που θα μεταδοθεί και από το newpost.gr ακριβώς στις 7 το βράδυ, δεν θα αποτελεί μια ασφαλή πρόβλεψη του τελικού αποτελέσματος, αλλά την περιγραφή του πολιτικού σκηνικού της σημερινής αναμέτρησης.

Η τελική εκτίμηση θα καθυστερήσει. Όταν όλα όσα προαναφέραμε απαντηθούν, θα έχουμε και τις σαφείς εκτιμήσεις για τον αν θα υπάρξει κυβέρνηση συνεργασίας ή αν θα οδηγηθούμε σε νέα αναμέτρηση.

Αλλά για να δοθούν οι απαντήσεις θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετές ώρες…


Πάνος Ρασσιάς