Το μήνυμα των εκλογών, είναι τόσο σαφές, που ουδείς δύναται να αμφισβητήσει. Οι ψηφοφόροι ζήτησαν αλλαγή πορείας- στην οικονομία και στις αποφάσεις για τις διαρθρωτικές αλλαγές. Ταυτοχρόνως, οι ψηφοφόροι εξέπεμψαν μήνυμα ότι δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον «γολγοθά» που επιβάλλει το Μνημόνιο και η δανειακή σύμβαση. Τα πολιτικά κόμματα, οφείλουν να λάβουν υπ όψιν τους τη λαϊκή επιταγή. Ιδιαιτέρως τα αποκαλούμενα «κόμματα εξουσίας». Ο ελληνικός λαός βροντοφώναξε τη βούλησή του να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου- πλήρης απεμπλοκή, κακά τα ψέματα, δεν μπορεί να υπάρξει. Ταυτοχρόνως ο ελληνικός λαός ψήφισε υπέρ της παραμονής στο ευρώ.

Ούτε ο Αλέξης Τσίπρας, ούτε ο Πάνος Καμμένος, ούτε ο Φώτης Κουβέλης αμφισβήτησαν κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου την παραμονή της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Κυβέρνηση η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «αντιμνημονιακή» δεν μπορεί να σχηματιστεί.

Η ΝΔ ως πρώτο κόμμα θα πάρει το μπόνους των 50 εδρών, άρα οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Ταυτοχρόνως δεν είναι βέβαιο ότι υπάρχει και η πολιτική βούληση- μόνο ο Καμμένος προθυμοποιείται να στηρίξει τον ΣΥΡΙΖΑ, που μιλάει για κυβέρνηση Αριστεράς και ακύρωση του Μνημονίου.

Αναγκαστικά, η «μπάλα» επιστρέφει στο γήπεδο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που καλούνται να ανιχνεύσουν τη δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με την πιθανή συνεργασία του Φώτη Κουβέλη, καθώς η ΔΗΜΑΡ είναι η πολιτική δύναμη εκείνη η οποία έχει τον πλέον φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η ΔΗΜΑΡ, αν δεν συνεργαστεί όπως προανήγγειλε ο Φ. Κουβέλης, είναι βέβαιο ότι θα κληθεί (και θα πιεστεί) να στηρίξει δια της ανοχής μια τέτοια κυβέρνηση. Στη Συγγρού και την Ιπποκράτους, τα κομματικά στελέχη- δικαίως, είναι ακόμη αποσβολωμένα από το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ωστόσο, στις δηλώσεις τους, οι Αντώνης Σαμαράς και Ευάγγελος Βενιζέλος, δήλωσαν ότι η βούλησή τους είναι ο σχηματισμός κυβέρνησης. Στην Ιπποκράτους, λένε ότι είναι ανοικτοί και στο ενδεχόμενο ψήφου ανοχής σε κυβέρνηση της Αριστεράς. Αν πραγματικά το πιστεύουν, ο χρόνος θα δείξει. Άλλως, ο δρόμος για νέα εκλογική αναμέτρηση τον Ιούνιο, είναι ανοικτός…

Θέμης Δαγκλής