current views are: 1

7 Μαΐου 2012
Δημοσίευση04:02

Το διπλό μήνυμα της δήλωσης του Αντώνη Σαμαρά

Μήνυμα σε εσωτερικό και –κυρίως- σε εξωτερικό επιχειρεί να στείλει με τη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας δύο στοιχεία που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Δημοσίευση 04:02’
αρθρο-newpost

Μήνυμα σε εσωτερικό και –κυρίως- σε εξωτερικό επιχειρεί να στείλει με τη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας δύο στοιχεία που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της κάλπης.

Μήνυμα σε εσωτερικό και –κυρίως- σε εξωτερικό επιχειρεί να στείλει με τη δήλωσή του ο Αντώνης Σαμαράς, αναγνωρίζοντας επί της ουσίας δύο στοιχεία που προκύπτουν από το αποτέλεσμα της κάλπης. Πρώτον, την αναγκαιότητα να υπογραμμιστεί προς τους Έλληνες πολίτες ότι έχει γίνει αντιληπτή και κατανοητή οι οικονομική εξαθλίωση της κοινωνίας λόγω της βίαιης δημοσιονομικής αναπροσαρμογής. Δεύτερον, η επιβεβαίωση προς τα ξένα κέντρα εξουσίας ότι θα επιδιωχθεί κάθε δυνατή λύση προκειμένου, ει δυνατόν και από αύριο, να υπάρχει συνομιλητής με το Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.

Η αναφορά του κ. Σαμαρά στην εκλογική πρωτιά της ΝΔ και στα δεδομένα ευθύνης που της δημιουργεί ενισχύεται και από την προσθήκη περί της αναγκαίας «πολιτικής σταθερότητας», για την οποία μόνος πυλώνας πλέον είναι αποκλειστικά η ΝΔ. Στην κατεύθυνση αυτή λοιπόν και διατηρώντας δύο κεντρικούς όρους, ο κ. Σαμαράς απηύθυνε ανοιχτή πρόταση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που:

Δέχονται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και – Συμφωνούν με την αλλαγή οικονομικής πολιτικής. Δεδομένου ότι με τον πρώτο όρο συμφωνεί η πλειονότητα των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, ο Πρόεδρος της ΝΔ επιδιώκει να ξεκαθαρίσει το τοπίο ως προς το ποιος αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα του Μνημονίου ως οχήματος εξόδου από την κρίση

–προφανώς όμως με την παράλληλη διαφοροποίηση των οικονομικών πολιτικών που το συνοδεύουν με επιλογές ενίσχυσης της ανάπτυξης.

Είναι εμφανές ότι επιχειρείται να καθαρίσει το τοπίο σχετικά, όχι μόνον αναφορικά με τους πολιτικούς σχηματισμούς που κινούνται σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση, αλλά και στο επίπεδο των προσώπων, ο καθένας εκ των οποίων θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη της απόφασής του για την επόμενη ημέρα, στην προσπάθεια συγκρότησης κυβέρνησης.

Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Τσίπρας έδειξε να απορρίπτει οποιαδήποτε συνεργασία με κόμμα που διαφοροποιείται στην άμεση ανάκληση του Μνημονίου –ακόμη και εάν σε επίπεδο θέσεων, καταγράφεται διαφοροποίηση, με σταδιακή απαγκίστρωση. Ίδια στάση επιδεικνύει και ο Π. Καμμένος, όπως και ο Ν. Μιχαλολιάκος της «Χρυσής Αυγής» και φυσικά είναι δεδομένη η θέση του ΚΚΕ

Πάνος Ρασσιάς 


Σχετικά Θέματα:

Αντώνης Σαμαράς: Συνεργασία με όλες τις δυνάμεις με φιλοευρωπαϊκή πρόταση


σχετικα αρθρα