Κυβέρνηση συνασπισμού πρότεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά και με πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά την συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά ξεκαθαρίσε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν βάζει όρο την συμμετοχή κομματικών στελεχών του στη νέα κυβέρνηση.  Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς συμφώνησαν για κυβέρνηση εθνικού σκοπού με τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που εκφράζουν τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό τους. Αναπτύσσοντας αναλυτικότερα την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για το σχηματισμό κυβέρνησης σημείωσε ότι αυτή περιλαμβάνει τα εξής σημεία:

-Τη συμμετοχή όλων των δυνάμεων που δηλώνουν τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό.
-Το ΠΑΣΟΚ δεν θέτει ως όρο τη συμμετοχή στελεχών του στην κυβέρνηση εθνικής ενότητας.
-Επιλογή ενός προσώπου ευρείας αποδοχής για τη θέση του Πρωθυπουργό
-Υπαρξη συμφωνημένου πολιτικού πλαισίου, ακρογωνιαίος λίθος του οποίου θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ.
-Συμφωνία για το ποιος πρέπει να είναι ο ελάχιστος στόχος της κυβέρνησης.


Η διερευνητική εντολή στον Αντώνη Σαμαρά - Συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

Διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης
συνεργασίας έχει ήδη λάβει από τρεις το μεσημέρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς. Κατά την προσέλευσή του στον Προεδρικό Μέγαρο ο κ. Σαμαράς απαντώντας στο σχόλιο του κ. Κάρολου Παπούλια ότι είχε «πολύ τρέξιμο» η προεκλογική περίοδος, σημείωσε ότι «Σεβόμαστε την επιλογή του λαού και πάμε για διερευνητικές».

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Ευ. Βενιζέλο στη Βουλή ενώ για τις 18.30 είναι προγραμματισμένη η συνάντησή του με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη κουβέλη. 

Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά με πολιτικούς αρχηγούς άρχισε στις 4 το απόγευμα με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα και ολοκληρώθηκε είκοσι λεπτά αργότερα. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ευχάριστο κλίμα, ενώ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε από τη Βουλή χαμογελώντας και δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα κάνει δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου. 


Σύντομη συνομιλία είχε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και με τη γενική γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, κατά την οποία επισημάνθηκε ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, άρα όχι και προοπτικές συνεργασίας.


Στις 18.30 πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Σαμαρά με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ, Φώτη Κουβέλη στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών. Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΝΔ.

Σύσκεψη στο ΠΑΣΟΚ


Λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι ο κ. Βενιζέλος είχε καλέσει την επιτροπή εκλογικού αγώνα, στην οποία συμμετέχουν τα προβεβλημένα στελέχη του κόμματος.  Στην επιτροπή πήραν μέρος οι Ανδρέας Λοβέρδος, Κώστας Σκανδαλίδης, Άννα Διαμαντοπούλου, Δημήτρης Ρέππας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Χρήστος Παπουτσής, Πέτρος Ευθυμίου, Χρήστος Πρωτόπαπας, Μίμης Ανδρουλάκης και Φώφη Γεννηματά.